Bryt tystnadskulturen i stallet, uppmanar #Visparkarbakut.

#metoo: Vi sparkar bakut

2018-01-09 | Undertecknarna padlock

OPINION

Över 2 000 kvinnor som är eller har varit verksamma inom svensk ridsport, trav eller galopp har undertecknat uppropet #visparkarbakut. Syftet är att belysa systematiskt utnyttjande av utsatta flickor i beroendeställning inom hästsporten. Flera delar med sig av skakande berättelser från stall- och tävlingsvärlden.

Uppropet publicerades först i DN.se den 29 november 2017.

Öppet brev till hästnäringen

Initiativtagare är Caroline Crafoord och Mika Thalén.


RELATERAT:

2017-12-13 | #metoo: Nu samlar vi alla upprop


#metoo-upprop:

#akademiuppropet

#allavi

#allmänhandling

#bortabrahemmavärst

#dammenbrister

#deadline

#exponerad

#gömdakvinnor

#hjälpaintestjälpa

#husfrid

#ickegodkänt

#imaktenskorridorer

#inationensintresse

#intebättreförr

#intedinhora

#inteförhandlingsbart

#inteminskuld, #påvåravillkor

#kidstoo

#killtheking

#konstnärligfrihet

#larmetgår

#listanärstängd

#lättaankar

#medvilkenrätt

#metoobackstage

#nustickerdettill

#nykterfrizon

#närmusikentystnar

#nödvärn

#obekvämarbetstid

#orosanmälan

#räckupphanden

#sistabriefen

#sistaspikenikistan

#skiljaagnarnafrånvetet

#skrattetihalsen

#slutvillkorat

#slådövörattill

#teknisktfel

#theshowisover

#timeout

#tystdansa

#tystiklassen

#tystnadtagning

#underytan

#utanskyddsnät

#utantystnadsplikt

#vardeljus

#vikokaröver

#visjungerut

#visparkarbakut

#vispelarintemed

#vårdensomsvek

#utgrävningpågår


Saknar du ett upprop i listan? Mejla upprop@feministisktperspektiv.se.

”Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position trakasserar, utnyttjar, och förnedrar oss, våra systrar och döttrar. Detta måste få ett slut! Vi måste våga berätta vad som hänt och fortfarande händer i hästvärlden.

Vi har fått nog och ingen kan tysta oss längre.

Det är väl känt att hästsporten fostrar unga tjejer till starka ledare. Men ibland kan priset vara alltför högt. Hästsporten har en mörk baksida där tystnadskulturen är mycket stark.

 • Vi vill peka på den skeva maktstruktur som råder inom hästsporten som många gånger leder till att kvinnor (ofta unga flickor) utnyttjas, trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp.

 • De historier som berättas behövs för att folk ska förstå vad det handlar om. Flickors utsatthet och beroendeställning inom hästsporten, som systematiskt utnyttjas.

 • Vi vill också få ett slut på tysthetskulturen, få folk att våga säga till när något är fel. Inte behöva vara rädda för repressalier.

#visparkarbakut är en Facebook-grupp som startats med inspiration av #metoo-rörelsen. Gruppen har i dag över 8 500 medlemmar. Gruppen lanserades för en knapp vecka sedan (ca 20 november 2017, reds anm) och har snabbt blivit ett forum för kvinnor där de kan diskutera och berätta om sina upplevelser inom sporten.

Vårt syfte är inte att hänga ut specifika personer. De ersätts snabbt med andra. Vårt mål är att ändra hela systemet. Den gamla manliga maktstrukturen måste sopas ut tillsammans med tysthetskulturen.

Många berättelser vittnar om maktstrukturer där unga kvinnor ses som lovligt byte bara just för att de är kvinnor. Flickor tvingas till saker de egentligen inte vill och vet är fel. Dessa unga flickor har svårt att sätta emot när tränaren, hästägaren, den manliga förebilden i stallet – idolen utnyttjar sin maktposition långt över alla gränser. Ibland handlar det om rena övergrepp där män, dubbelt så gamla som flickorna, tvingar till sig olika sexuella tjänster. Vissa vittnar om hur de jagas som villebråd tills de slutar rida eller helt enkelt inte orkar mer. Det råder en kultur där tjejer som jobbar som hästskötare eller hjälper till i tävlingsstall är lovligt byte.

I hästskötaryrkes ingår nästan underförstått också andra tjänster.

Tysthetskulturen i sporten är tyvärr mycket utbredd och många vet vad som försiggår, men gör ingenting åt det. Man vaktar sin rygg och är själv rädd för repressalier. Dom yngre flickorna som blir utsatta vågar inte berätta för sina kompisar med risk att bli hånfullt bemötta, eller med sina föräldrar med risk att behöva sluta rida. Många flickor tar på sig skulden, skammen för det inträffade och bär det med sig genom livet.

Berättar inte för någon någonsin. I gruppen finns historier som aldrig berättats för någon. Många tror att det måste vara så här och tiger. Alla unga tjejer och killar måste från början bli upplysta om och om igen om vad som är ok och inte.

Trakasserier och övergrepp sker oftare på tränings- och tävlingsanläggningar, där tjejerna är mer utsatta och beroende av sina arbetsgivare, tränare och kuskar. På ridskolor verkar problemen till viss del ha sanerats.

Vi kräver

 • Ett omedelbart slut på sexualiserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

 • Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

 • Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.”


 • Några av vittnesmålen som skickats in till uppropet:

  Han lyfte på min pyjamasjacka – jag var 13 år

  Under mitten av 90-talet följde jag ofta med min tränare, en kvinna, som hästskötare på tävlingar. Vi bodde på hotell och jag var alltid väldigt väl behandlad. En kväll när jag var 13 år var jag för trött för att följa med på middagen och stannade kvar på hotellet. Sent på kvällen kom min tränare tillbaka med några ryttarvänner. Jag kände igen rösterna och förstod att de var berusade så jag låtsades att jag sov. En av männen la sig i sängen bredvid mig och tittade in under min pyjamasjacka för att se om jag fått bröst än. Min tränare sa åt honom att sluta och de gick kort efter. Mannen var en framstående hoppryttare och aktiv även i dag. Jag vågade inte säga något då, men konfronterade honom 15 år senare, han skämdes.


  Min tränare våldtog mig under en fest

  Jag jobbade på en gård som tränare och vid ett tillfälle efter en fest där alla från gården och granngårdarna var med så blev jag plötsligt själv med en av männen. Vi hade båda druckit men han var betydligt mer berusad än jag. Han var en av de jag alltid haft stor respekt för och han var social och trevlig så jag kände mig inte otrygg. Han började tjata om sex och jag sade nej. Det blev mer och mer obehagligt och till slut var det som att jag gav upp. Det som skedde var en våldtäkt men det tog tid för mig att inse det då jag ju inte skrek eller slogs. Jag bara slutade att göra motstånd. Dagen efter kom han förbi stallet, var som vanligt och gav mig ett sexpack öl. Jag skämdes varje gång jag stötte på honom efter det. En skam som följt mig hela livet. Jag var bara 17 år och han var 30. Jag har aldrig berättat för någon...


  Han klämde upp mig mot boxväggen och stack in handen mellan mina ben

  Jag var 14, älskade hästarna och hade en strulig hemmiljö. Travstallet i granngården blev mitt ”extrahem” och jag blev skötare för stallets hingst. Att tränaren i stallet ständigt hade åsikter om hur man var klädd, att man hade för små bröst, eller var för smal, för ful eller för okunnig och att man ”borde” ställa upp på ett litet nummer för att ha existensberättigande tillhörde vardagen. Jag ställde aldrig upp. När han en kväll klämde upp mig mot boxväggen och stack in handen mellan mina ben slog jag till honom hårt i ansiktet.

  Några dagar senare när jag kom till stallet efter skolan var min sköthäst borta, slaktad. Jag var inte önskvärd.


  Min före detta tränare utnyttjade mig sexuellt

  Jag började jobba i hans stall, och bodde på gården.

  Det började med att han pratade massor om sex och relationer när det bara var jag och han och sedan blev det mer och mer. Jag förstod inte då vad han var ute efter, tänkte bara att det är så han är som person. Efter ett tag övergick pratet till ett slag på rumpan, därifrån till att trycka in tungan i min mun, till mer och mer. Jag sa nej vid flera olika tillfällen, flera gånger, hade ångest över saker som hänt och som jag visste kommer att hända. Ibland lyssnade han och gav sig, ibland svarade han ”varför säger du så, jag vet att du vill?” och fortsatte. Han var i en maktposition över mig, en väldigt, väldigt manipulativ person som också hindrade mig från att ha ett socialt umgänge. Jag fick inte träffa några killar eller kompisar, då fick jag skäll nästa dag.

  Min räddning blev när han en gång blev påkommen då han försökte sig på mig.


  Pappan på hästgården körde upp foten i skrevet på mig

  För många år sedan då jag gick över från ponny till stor häst, efter några lyckade år som ponnyhoppryttare, så blev jag erbjuden att jobba som hästskötare och beridare i ett hoppstall. Min högsta dröm var att få utvecklas i min ridning och att få nya kontakter i hästvärlden för att så småningom kunna jobba och försörja mig inom hästnäringen. Jag tackade ja till platsen i hoppstallet, väl medveten om att det skulle bli så gott som utan betalning, förutom kost och logi för mig och min häst och att det skulle bli jobb sju dagar i veckan.

  Jag ansåg ändå att det var värt det då det skulle ge mig utvecklingsmöjligheter och chans till en framtid med fler kontakter.

  Det blev precis tvärtom.

  Familjen jag kom till bestod av mamma, pappa och barn samt 1-2 fosterbarn (varierande). De första veckorna var tuffa men lärorika och jag var nöjd. Men ganska snart började det bli mer och mer klart att mannen i huset ansåg att det fanns fler användningsområden för mig, deras unga hästskötare. Han började med anspelningar på att vi kunde ”gå undan” så att övriga familjen inte såg... När jag avvisade detta, så vänligt jag kunde för att inte reta hans manliga ego, så började han helt sonika att beröra mig närhelst han kom åt. Han strök förbi mig i stallet när ingen såg, han kom in på mitt rum när jag lagt mig på kvällarna och hittade på anledningar av olika slag för varför han gick in som till exempel att han skulle byta ut glödlampan vid sängen (som inte var trasig). Jag började bli skräckslagen då jag gick och la mig på kvällarna, fick sömnproblem och började barrikadera dörren.

  I samband med detta började han hitta nya sätt att fysiskt komma åt mig. Han kunde stryka med fötterna över mina ben under köksbordet, mitt under pågående middagar, frukostar eller när som helst. Jag försökte ibland byta plats vid bordet men då bytte han med. Efter hand blev det mer vågat och han kunde köra upp foten i skrevet på mig. Jag flyttade undan och var hela tiden livrädd för att hans fru skulle se detta och tro att jag hade uppmuntrat något. När han till slut en dag tryckte upp mig mot en vägg och pressade skrevet emot mig ute i stallet då vi var hemma ensamma på gården så fick jag nog. Jag slet mig loss och lyckades springa iväg. Jag kontaktade min familj och berättade bara lite av allt som hänt eftersom det kändes så skamligt. Min pappa kom redan samma dag med släpkärra och hämtade både mig, mina saker och min häst.

  Efter den dagen var min chans till att få fler hästjobb ganska körd eftersom historien utåt blev att jag stack och lämnade dem i sticket och inte fullföljde mitt kontrakt (det fanns dock inget kontrakt). Jag tappade all motivation för att jobba med hästar och ett halvår senare slutade jag helt efter att min häst drabbats av en obotlig sjukdom och fick tas bort. Jag väntade sedan i flera år med att komma tillbaka till hästvärlden igen och efter det bara på hobbynivå, långt ifrån den dröm jag närde innan jag hamnade i hoppstallet.

  Det extra obehagliga är sedan att jag fick veta att flera flickor som varit på gården som fosterbarn hade berättat ungefär samma historier som jag men inte blivit trodda på. De hade i stället fått veta hur hemska och otacksamma de var som ljög om de människor som försökte hjälpa dem. Jag blir oerhört beklämd och ledsen än i dag då jag tänker på det. De flickorna hade ju inte en familj som kunde hämta dem som jag hade och de var redan innan de kom dit skadade av händelser i livet. Det är bara så vidrigt att män kan bete sig så stört och ännu mer vidrigt när redan utsatta människor blir offer.


  Han tryckte in mig i transporten och ville att jag skulle känna på hans kön

  När jag var 16 år började jag träna för en ny tränare. Jag hade lite problem med min häst, och den manliga 20 år äldre tränaren visade enormt engagemang. Han hjälpte mig massor. Han sms:ade ofta och var flörtig. Jag tyckte inte att det var så illa. Men när jag var 18 med körkort och alltid själv på träningar, eskalerade det snabbt. Hans händer rättade ofta min sits. ”Blir du nervös nu?” frågade han med sin hand mellan sadeln och mitt innerlår. En gång när jag kom dit så kramade han mig bakifrån, klämde mig på brösten. Jag försökte vrida mig loss, han skrattade och sa att han saknat mig. En annan gång tryckte han in mig i transporten och då ville han att jag skulle känna på hans kön. Efter det åkte jag inte tillbaka. Jag skämdes, och det här är första gången jag berättar detta.


  Han satte sig bredvid mig och började onanera

  Jag var 18 år och befann mig på en hästgård. En betydligt äldre man, med en maktposition i förhållande till mig, bjuder in mig i vardagsrummet. Han sätter sedan på en porrfilm och börjar onanera. Jag går därifrån med en lärdom om hur det känns när mina gränser passeras.

  Jag blev erbjuden fler timmar i stallet om jag gick med på att ha sex

  Jag fick bara jobba när han som hade ”ponnystallet” var ledig. Förmannen gav mig erbjudande om fler timmar om jag hade sex med honom. Nej det blev inte fler timmar för mej! Andra var inte lika starka, ville kanske ha mer i plånboken.


  Allt detta kladdande, så vidrigt

  Redan på mellanstadiet var det jämnåriga vänner till mig som blev utsatta för trakasserier av fullvuxna män. Kyssar, kramar, händer på alldeles fel ställen. Både inom rid och trav.

  I högstadieåldern var det manliga ridlärare och tränare som (även till mig) sa snuskiga saker. Jämt. Som om det var en sport att försöka vara så snuskig som möjligt. Skulle de hämta nåt så stod det alltid någon tjej ”i vägen”, så den stackars mannen blev tvungen att ta verktyg med mera genom att slingra armarna om tjejerna. Alltid detta kladdande. Så vidrigt, men ingen sa något. Det var som om det hörde till. Utan ord hjälptes vi åt att aldrig vara ensamma i stallet, i sadelkammaren...


  Ägaren kom in och lade händerna över mina bröst

  Jag var 17 och gick på gymnasiet åtta mil hemifrån och bodde inackorderad, fick även möjlighet att låna en häst att ta med och fick stallplats i samma stall som en klasskompis. En eftermiddag var jag ensam i stallet och ägaren kom in och upp bakom mig och la händerna över mina bröst och så något i stil med att ”de var ju fasta och fina”. Det var otroligt obehagligt alltihop, jag sa nog ingenting utan bara slingrade mig ur greppet.


  Han satte handen över min mun och tvingade mig att runka av honom

  Jag var 13 år. Älskade hästar och levde för min dröm, att någon gång kunna äga min egen tävlingshäst och kunna rida de stora tävlingarna. Mina föräldrar hade inte råd att ens betala för en foderhäst, jag fixade en själv och jobbade av stallhyran. På vår klubb fanns en man i 30-35-årsåldern som varken var ryttare eller hästägare. Han hade inga barn som red utan hängde bara där, hjälpte till som funktionär och ställde upp med det mesta som behövde fixas på klubben. Han var väldigt uppskattad av alla och efteråt har jag tänkt att det egentligen var lite konstigt...

  Hur som helst, vi hade ingen bil med dragkrok och vi hade ingen egen transport heller. När jag skulle tävla betalade vi honom för att köra mig och hästen till tävlingarna med hyrd transport. Det var flera tjejer som var i samma situation så han var ofta chaufför åt oss. En helg skulle vi rida finalen i division 1-hoppning. Jag var den enda junioren i laget och hela laget skulle åka dagen innan. Mina föräldrar kunde inte åka med så jag fick åka själv med honom och laget dit. Mina föräldrar litade på alla och speciellt på honom och för mig var det stort att få åka på meeting för första gången.

  På kvällen när vi kommit fram var det gemensam middag. Det dracks alkohol och han bjöd. Jag tackade nej såklart men han tjatade. Jag drack aldrig något men han blev onykter och senare på kvällen gick han efter mig när jag hade fodrat hästarna på uppstallningen. På vägen därifrån tryckte han upp mig mot en container och tafsade och kysste mig överallt. Först blev jag bara som förstenad och sedan försökte jag komma loss och började skrika. Han satte handen över min mun och tog strypgrepp. Sa att han skulle se till att jag både blev av med hästen och aldrig skulle komma till en tävling igen om jag inte ställde upp. Sedan tvingade han mig att runka av honom. Jag sov ingenting på hela natten och hur jag kunde rida felfritt resten av helgen förstår jag inte men det gjorde jag.

  Det värsta var att alla tyckte så mycket om honom och att mina föräldrar tackade honom sååå mycket för hjälpen efteråt. Hemresan var nog det mest plågsamma jag varit med om! Att tvingas sitta med honom i bilen i flera timmar... han var noga med att det här skulle bli ”vår hemlighet” och att han annars skulle se till att jag miste både häst och stallplats. Därför berättade jag aldrig för någon. Aldrig ... inte förrän nu.


  Han ”slant” så att han fick upp sina händer i våra skrev

  Jag var 14 år och sökte med en kompis medryttarhästar. Vi blev kontaktade av en man som hade en gård med flera hästar, varav två som han behövde hjälp med regelbundet. Vi åkte dit för att provrida, men det enda han pratade om var hur söt min kompis var, och när vi skulle få rida hästarna barbacka till hagen efteråt envisades han med att kasta upp oss och ”slant” så att han fick sina händer i våra skrev.

  Vi sa inget, men åkte snabbt därifrån och svarade inte när han ringde oss ett par gånger innan han gav upp. Vi pratade inte med varandra om det, och berättade inte för våra föräldrar, i stället skämdes vi och låtsades som att det inte hänt.

  Jag har många gånger undrat vad som hänt om någon av oss åkt dit ensam.


  Jag var ryttarens sexslav i tre år

  Jag började på en ridskola när jag var 10 år, alla hade väl hört talas om ridskolechefens son, den snygga och framgångsrika ryttaren. När jag är 13 år blir jag skötare på hans häst. Alla tjejer och kvinnor i stallet var nog kära, eller i alla fall förtjusta i honom, han var 24 år då. Ung men vuxen. Ja, han förförde mig såklart, tog min oskuld och utnyttjade mig som ”sexslav” i cirka tre år. Han fick mig att göra saker som man inte ens vill minnas. Alltid med den flirtiga blicken men också fullt medveten om att jag skulle göra vad som helst för honom, för att få fortsätta sköta min älskade häst. Jag ställde upp på allt, alkohol, fester, tidiga morgnar, tvätta hans kläder, sova över i stallet, rida ut sena kvällar, allt mot sex såklart.

  Jag var ju kär i honom, så när någon vuxen till slut försöker att prata med mig om att den här ”relationen” kanske inte är så bra, kanske till och med olaglig, så ville jag inte lyssna. Jag vet att jag inte var den enda han låg med, det var fler och det var många, både unga tjejer och äldre kunder. Han var ju i en maktposition som ridlärare, alla ville väl ha en bra häst vid nästa ridlektion. Och jag har själv försvarat mig in i vuxen ålder, tänkt att jag ändå var utvald, fick uppmärksamhet av honom, fick tävla och så vidare tills jag själv får två egna döttrar och inser att ingen, ingen ska få göra detta mot dem.

  Jag har präglats av den här erfarenheten i hela mitt liv, men aldrig riktigt vågat prata om det. Hoppas och tror att vi kan få se en förändring nu.


  Jag skulle få högt betyg om jag gick med på det han bad mig om

  Jag var 16 år, gick första året på Naturbruksgymnasium hästinriktning och skulle ha praktik. Praktiken var obligatorisk och viktig för betyg och omdömen. Jag fick äran att vara på ett stort travstall hos en travtränare, känd inom branschen med ett gott rykte. Han var 45 år, gift och ansvarig för att betygsätta mig och ge feedback till gymnasiet om mitt uppförande. Det dröjde inte många dagar innan han först tafsade på mig. Han menade på att alla ”hans” tjejer lyckas inom branschen om man gick med på vissa saker på lunchrasterna.

  Jag som prestigeprinsessa ville ha MVG och gjorde det han bad mig om. I tre veckor utsattes jag för trakasserier och ofredanden. Jag berättade inte för någon då ingen skulle tro mig eller skulle tycka att det var något att bry mig om. De andra tjejerna på praktiken var snarare avundsjuka att han gav mig uppmärksamhet då jag inte var från travbranschen.

  När jag kom tillbaka till gymnasiet berättade lärarna att jag fått högsta betyg och bra omdöme och att han gärna ville ha mig som personal på helgerna, det skulle jag enligt lärarna vara väldigt stolt över.

  Men jag skämdes. Det gör jag fortfarande 12 år senare.


  ”Den yngsta jag legat med är tolv år”, säger ryttaren skrytsamt

  En ryttare sitter utanför vår lastbil, jag hör hur han skränar och skryter om hur många brudar han får ligga med. Ibland tittar han sig nervöst omkring i rädsla för sin fru, ”hon blir så jävla arg” säger han. Den yngsta han har legat med är 12 år säger han skrytsamt.


  Jag skulle få rida min favorithäst om jag blev tränarens älskarinna

  Jag gick andra året i gymnasiet. Jag utbildade mig för att bli diplomerad hästskötare. Stora delar av utbildningen var förlagd med praktik och hela klassen blev tilldelad en praktikplats, likaså jag. Ett travstall. Jag hade inte så mycket erfarenhet av trav innan men tyckte ändå det skulle bli roligt att se en annan del av hästsporten. Redan min första dag på praktiken tyckte jag att saker och ting var märkliga.

  Det var en till tjej där på praktik samtidigt, från en annan skola. Hon var tystlåten och tillbakadragen. Jag lade märke till att hon alltid stannade nere i stallet hos hästarna när vi andra gick upp till fikarummet för fika eller lunch. Hon åt aldrig. Jag skulle snart förstå varför.

  Det dröjde inte länge förrän den här travtränaren började göra närmanden. Det var till en början kommentarer. Även jag började känna olust att följa med upp på fika. I trappan på väg upp försökte man gå snett så att ens rumpa var in mot väggen samtidigt, för jag visste att han tittade på den för han såg alltid till att gå efter mig på väg upp.

  Någon vecka senare började det bli mer påtagligt. Han ”råkade” komma åt rumpan när han skulle hjälpa till att kasta upp en på travhästarna i farten. Sedan blev det mer och mer avsiktligt när han tog sig friheter till min rumpa.

  Jag började så småningom också hänga kvar i stallet när de andra gick upp, vilket tränaren lade märke till. Han märkte också i vilken box jag helst hängde, vilken häst jag gillade mest.

  En dag när jag inte kunde undvika att följa med upp på fika för att dom verkligen insisterade så satt jag som på helspänn. Han såg till att prata med mig länge, så att de andra snart skulle kunna återgå till sitt arbete en trappa ned. När jag också tyckte det var dags att gå reste även han sig, tryckte upp mig mot väggen. Letade sig innanför min tröja med sina händer, klämde på mina bröst samtidigt som han försökte kyssa mig. Jag vände bort huvudet och fick ta emot hans äckliga kyssar på halsen i stället.

  Han frågade om jag kunde bli hans älskarinna, då skulle jag i gengäld få komma dit på helgen och sköta om och rida hästen som hade blivit min favorit. Jag var 16 år.

  Den här situationen kom jag ur tack vare att han hörde att hans fru och barn kom in i stallet en trappa ned. Då nästan slängde han mig åt sidan. Det var annars bara män som var i stallet, förutom jag och den andra praktikanten.

  Efter det här fick jag nog och berättade för min lärare som omedelbart stoppade praktiken i det stallet. I stället blev jag placerad hos en annan travtränare, i stallet vägg i vägg. Jag behövde alltså möta den första travtränaren 3 dagar i veckan i en hel termin, se honom och hur han flinade när han såg mig.


  Han tyckte att jag skulle göra abort när mina föräldrar var bortresta

  Han bara stod där. Mitt i ridhuset varje torsdag. Jag satt högt uppe på läktaren och drömde mig bort.

  ”Tänk att någon dag få ha en egen häst och träna för honom.”

  Han förtrollade alla på anläggningen. Var det inte papporna som stod där och hängde så var det mammorna som blev så till sig som barn på julafton när han pratade med dem.

  Efter några veckor vågade jag lägga till honom på Facebook. Jag trodde inte att han visste vem jag var men efter några minuter så fick jag ett mejl där han frågade varför jag alltid gömde mig på läktaren och inte kom ner och hängde med Honom. Efter det stod jag alltid nere i ridhuset. Jag var starstruck. Wow vilken förebild!

  Jag var 14 år. Han skrev till mig flera gånger i veckan. Han frågade om jag ville komma och jobba/rida hos honom under sommaren men jag var fullbokad. Året efter frågade han om jag inte ville komma och jobba på lediga helger — vilket jag gjorde.

  Hans första närmande, förutom alla sexskämts-sms, var när vi åkte i hans lastbil. Han stannade och lutade sig över mig, tog mig mellan benen och stoppade tungan i halsen på mig. Sedan åkte vi vidare som om inget hänt. Han sa att han inte kunde låta bli för att jag var så vacker. Två dagar senare var vi ensamma i stallet vid kvällsfordringen, han började kyssa mig och jag kände mig plötsligt väldig rädd. Jag började gå och sa att jag skulle åka hem. Han kom efter, började ta på mig bakifrån och sedan tryckte han ner mig på knä och bad mig suga av honom. Det var den äckligaste smaken jag någonsin känt och tårarna kom fast jag försökte hålla tillbaka. Jag reste mig och skrattade bort det. Ville ju inte visa honom att jag var oskuld och rädd. Han lät mig gå.

  Jag bodde i personalbostaden under helgerna jag jobbade. Några dagar senare när min rumskompis åkt hem så kom han in i vårt hus med bara handduken runt sig. Han la sig bredvid mig, stoppade upp sin hand mellan mina ben samtidigt som han körde in tungan i munnen och efter bara några sekunder låg han ovanpå och tryckte in den. Det gjorde så jävla ont men jag bara låg där. Helt plötsligt blev han rädd och sprang därifrån. Där låg jag, ensam, med blod i hela sängen och grät. Att detta sedan skulle sluta i kärlek. Eller ja, nu i efterhand vet jag ju att det inte var kärlek. Han manipulerade mig. Jag blev beroende. Han blev min drog.

  I sex år höll jag i honom. Jag visste att han var ”otrogen” mot mig men jag förnekade det. Jag trodde jag älskade honom. Han höjde mig till skyarna ena dagen och sågade mig vid fotknölarna den andra. Han fick mig att tråna efter Honom. Jag grät nästan varje dag under alla dessa år. Jag gick med på trekanter, analsex och massa annat som aldrig fanns i min fantasi men det enda jag ville var att göra honom lycklig. Han har inte bara förstört mitt liv och underliv utan också tron på män. Är alla som han? Hur ska jag kunna lita på någon igen?

  Jag fick ingen hjälp. Mitt liv skrek, jag skrek och en dag skrek min mage. Jag var inte ensam längre. Det var en till i mig som jag inte ville ha där. Jag kunde inte berätta för någon förutom Honom men det enda jag visste var att jag var tvungen till abort. Jag gick tre veckor med nånting i min mage innan jag kunde göra aborten hemma eftersom mina föräldrar skulle åka bort så ”då passade det bra tyckte han”. Han hörde inte av sig den närmaste veckan men när han sen hörde av sig igen var allt som vanligt enligt honom själv. Han frågade aldrig hur jag mådde dagen efter det.

  Jag träffade en människa. En fantastisk sådan. En ängel på jorden som räddade mitt liv. Hon fick mig att inse att om jag ska överleva är det enda som behövs NOLL tolerans mot det som gjorde mig ledsen ända in i själen. Jag gjorde mig inte bara ovän med alla andra runtomkring honom utan även ovän med mig själv. Jag kände inte igen mig själv längre och en dag tog jag bara klivet. Jag hade inte förberett mig för då skulle jag hinna ångra mig. Jag bröt kontakten.

  Vad hade jag gjort? Jag grät hela den långa bilresan hem. Jag grät i flera dagar och det enda jag önskade högst av allt var att säga förlåt och att han skulle höra av sig till mig. Det gick dagar, veckor och månader. Jag hade tid att läka. Jag varken såg eller hörde av honom på nästan exakt ett år. Men så en dag så stod han där på en tävling. Vi stod öga mot öga 10 meter ifrån varandra och han kunde inte sluta titta på mig. Jag sa ”Hej”, vände på klacken och gick. Jag har aldrig känt en sån härlig känsla någonsin i kroppen och jag har aldrig varit stolt över mig men där och då var jag det!


  Han tvingade mig att ta på honom och penetrerade mig med sina fingrar

  Jag var 13 år när jag blev indragen på en toalett i klubbhuset på vår klubb. Han var ett par år äldre. Jag hade inte en chans, han var så mycket starkare. Han tvingade av mig byxorna och tvingade mig att ta på hans könsorgan samtidigt som han penetrerade mig med sina fingrar. Det hände nog ett par eller tre gånger till efter den gången. Har aldrig berättat detta för någon förrän nu. Jag var så besviken för han hade varit min vän i flera år tidigare.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: