Varje elevs säkerhet och välmående måste kunna garanteras i skolan, från första till sista årskursen.

#metoo: Tyst i klassen

2018-01-09 | Undertecknarna padlock

OPINION

Låtsasvåldtäkter och ”pusskalas”. Lärare som ger sexualiserade kommentarer och skolkamrater som tafsar och trakasserar. 1 700 elever från grundskolan till gymnasiet har skrivit på uppropet #tystiklassen.

Uppropet #tystiklassen publicerades först i Dagens nyheter den 22 november 2017.


RELATERAT:

2017-12-13 | #metoo: Nu samlar vi alla upprop


#metoo-upprop:

#akademiuppropet

#allavi

#allmänhandling

#bortabrahemmavärst

#dammenbrister

#deadline

#exponerad

#gömdakvinnor

#hjälpaintestjälpa

#husfrid

#ickegodkänt

#imaktenskorridorer

#inationensintresse

#intebättreförr

#intedinhora

#inteförhandlingsbart

#inteminskuld, #påvåravillkor

#kidstoo

#killtheking

#konstnärligfrihet

#larmetgår

#listanärstängd

#lättaankar

#medvilkenrätt

#metoobackstage

#nustickerdettill

#nykterfrizon

#närmusikentystnar

#nödvärn

#obekvämarbetstid

#orosanmälan

#räckupphanden

#sistabriefen

#sistaspikenikistan

#skiljaagnarnafrånvetet

#skrattetihalsen

#slutvillkorat

#slådövörattill

#teknisktfel

#theshowisover

#timeout

#tystdansa

#tystiklassen

#tystnadtagning

#underytan

#utanskyddsnät

#utantystnadsplikt

#vardeljus

#vikokaröver

#visjungerut

#visparkarbakut

#vispelarintemed

#vårdensomsvek

#utgrävningpågår


Saknar du ett upprop i listan? Mejla upprop@feministisktperspektiv.se.

I ett land där det råder skolplikt bör varje elevs säkerhet och välmående kunna garanteras i skolan. I dag brister den garantin. Skolan är inte fredad från könsmaktsordningen utan präglas i stället av sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp. Skoluppropet har samlat in berättelser från hundratals elever som vittnar om skolans otäcka verklighet. Nedan följer några utav dem:

Vittnesmål:

7 år: Under kurragömmalek tvingar en kille i sexan mig att klä av mig naken. Han gör detsamma, lägger sig på mig och ”låtsasknullar” mig. Jag är rädd. Mest av allt är jag rädd att någon ska se oss. Skammen för att bli utsatt för sexuella trakasserier fanns redan då, i mitt sjuåriga medvetande. 11 år: Killarna i klassen klämde tjejerna på brösten och skrek ”balla balla balla”. ”De är väl kära, ta det som en komplimang.” 14 år: Vi hittar en filmkamera i papperskorgen i omklädningsrummet. Lärarna gör ingenting...


När jag gick på fritids var jag sist kvar av tjejerna. Killarna ville ha ”pusskalas” och drog in mig på toaletten. Jag skrek på lärarna, men ingen kom. Jag berättade för en lärare när hon var tillbaka men hon skrattade bara. Jag tyckte det var pinsamt och var sedan livrädd att det skulle hända igen.


Jag gick i åttan. Gick ifrån en lektion pga ångest. Var på väg till mitt skåp för att lämna böcker när ett gäng på 4 killar från parallellklassen började gå efter mig. Jag vet inte om de skolkade eller om de hade haft prov och var klara, men det var i princip helt tomt i korridorerna då alla klasser hade lektion. När jag står vid mitt skåp och lägger in mina grejer så tar två av killarna tag i varsin arm på mig och drar in mig på en toalett precis i närheten. Tre av killarna hängde med in på toaletten, en stod utanför och höll vakt. Väl inne på toan så sliter de av min tröja och drar ner mina byxor. En av killarna håller fast mig med mina armar bakom ryggen medans de andra två börjar ta på mig och kyssa mig på halsen, brösten och magen. En av killarna kör upp sina fingrar i mig. Jag var helt förstelnad, blundade och försökte koppla ifrån på något jävla sätt, vågade varken säga eller göra någonting. Efter ett tag så börjar killen bakom mig (som höll fast mig) dra ner sina byxor och försöker stoppa in sin kuk i röven på mig. Jag skriker till och killarna blir oroliga att någon ska märka och drar därifrån...


Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst. Han sa det alltså rakt ut under betygssamtalet….


...7 år gammal och en kille i min klass drar ner sina shorts på idrotten framför mig och blottar sitt kön, vill att jag ska kolla. Läraren ser men säger inget..


När jag gick i lågstadiet jagade ett gäng killar mig och några andra tjejer på rasten. Jag var först i klassen med att få bröst och killarna höll fast mig för att ta på dom. Jag började sparka killarna mellan benen. Jag fick skäll av lärarna och lärarna ringde hem till våra föräldrar och berättade vad vi gjort.


...När jag gick i högstadiet hade jag en lärare som gärna ville fota mig och vissa andra tjejer. Han sa också till mig att ”När du har sådär urringad tröja, kan vi som är lite längre råka kolla ner, fastän vi inte borde” samtidigt som han väldigt tydligt stod och kollade innanför tröjan på mig.


Träslöjdsläraren som varje gång jag ville ha hjälp ställde sig bakom mig och tryckte kuken mot min rumpa när jag stod tryckt mot arbetsbänken. Jag lärde mig rätt snabbt att inte be om hjälp.


Jag hade en gympalärare åk 1-5 som alltid ville att tjejerna skulle sitta i hans knä. Han kom hela tiden in i omklädningsrummet och i duschen när vi stod där för att fråga om någon tappat bort saker. Han kunde komma in med allt möjligt från böcker till klockor, minns aldrig att det faktiskt var någon som hade glömt sakerna som han kom in med å frågade om. Det är först nu i vuxen ålder som jag har förstått att han kom in för att titta på oss.


När jag började gå i sexårs, var det en jämngammal pojke som var kär i mig. Jag var inte kär i honom. Varje rast höll han om mig bakifrån och ”kramade” mig. Jag tyckte det var obehagligt och var alltid rädd. Jag ropade på fröknarna varje gång och han släppte mig. Men då började han istället hålla för min mun och näsa för att jag inte skulle kunna skrika efter fröknarna. Vilket gjorde att jag inte kunde andas och fick panik. Det gick så långt att jag inte vågade gå dit. Mamma ringde och skällde ut fröknarna men de menade att han ”tyckte så mycket om mig” och att ”det såg så gulligt ut”. Boys will be boys!


Årskurs 8. Vi körde en lek på en engelskalektion. Ni vet en sån då två personer sitter mittemot varandra, har en lapp med ett yrke på som hålls vid pannan och så ska den andra personen förklara yrket. Alla fick vanliga yrken som brandman, lärare, doktor osv... inte jag. Jag fick hora. Den manliga läraren gick själv runt och skrev lapparna enskilt till varje person så det var inte slumpmässigt.


Sista året på gymnasiet blev jag våldtagen av en lärare på min skola. Jag trodde han var min vän. Vi hade delat många djupa diskussioner och samtal. Jag ville så gärna skriva en bok om kvinnors utsatthet. Jag ville lyfta denna fråga. Han skulle hjälpa mig med denna boken. Han skulle hjälpa mig samla material och med trycket. Många klasskompisar kom till honom när de ville ha hjälp med ett arbete som rörde kvinnors rätt. Han var expert på ämnet. Det tog mig flera månader att orka berätta för någon. För att orka gå till skolan och se honom varje dag var jag tvungen att förtränga det som hänt. Frysa ut honom och undvika honom. Då gick han över till min bästa vän. Manipulativt tryckte ner henne för att sedan vara den som fanns där, precis som med mig. Jag polisanmälde honom efter studenten. Jag blev kallad till förhör. Min förundersökning lades ner eftersom jag inte befann mig i en tillräckligt utsatt position då han inte betygsatte mig i något ämne.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: