Och vinnaren är... Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt delar ut Stora feministpriset 2017.

#metoo: ”Vi har aldrig känt oss så starka som nu”

2018-01-12 | FemPers padlock

KULTUR

Ett hundratal personer samlades på hotell Malmen i Stockholm på onsdagskvällen för utdelningen av Stora feministpriset 2017, som uppmärksammar ”varenda person som återfinns bakom hashtagen #metoo”.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-10 | Alla bakom #metoo – vinnare av Stora feministpriset

2018-01-09 | #metoo: Därför blev kampanjen så stor i Sverige

2017-12-13 | #metoo: Nu samlar Feministiskt perspektiv alla upprop

2017-10-20 | Viktigast att ta emot berättelserna

Vid prisutdelningen uppmärksammades särskilt initiativtagare till och administratörer av upprop, samt – genom ett hedersutnämnande – alla kvinnor, aktivister, feminister och rörelser som arbetat med dessa frågor långt innan #metoo via kvinno- och tjejjourer samt dess riksorganisationer Roks och Unizon.

#metoo har på ett flyhänt, kreativt och omstörtande vis, medelst sociala medier och kollektiva ansträngningar, skapat förutsättningar för reell förändring. Såväl på arbetsplatser som i hemmet och i offentligheten. #metoo har genom sin kraft, beslutsamhet och uthållighet skrivit om såväl inhemsk som internationell självbild. #metoo har också bildat ny skola och satt sökarljuset på branscher och grupper som sällan eller aldrig uppmärksammas i nyhetsflödet. #metoo har folkbildat och upplyst – utan vare sig medel eller egna kanaler.

Så lyder motiveringen som Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt läste upp när hon tillkännagav #metoo som mottagare av Stora feministpriset 2017. Beskedet möttes med jubel och ovationer som bara växte i takt med att några av de hundratusentals aktiva i rörelsen kom upp på podiet.

Den som inte hade möjlighet att sluta upp på plats kunde följa Feministiskt perspektivs livesändning i sociala medier:


Initiativtagarna till uppropen #intedinhora, #utgrävningpågår, #vikokaröver och #medvilkenrätt, Ida Östensson som representant för samordningsgruppen för alla upprop gav inblickar i de omtumlande dagar då vidden av vad de var med och satte i rullning började sjunka in.

Olga Persson från Unizon, Bernardita Nuñez från Terrafem och en grupp kvinnojourskvinnor tog emot hyllningar och applåder i samband med hedersomnämnandet. Karen Austin, från Feministiskt perspektivs styrelse, läste upp en hälsning från Zozan Inci, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, som hade fullt upp med förberedelser inför sin årliga ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns sexuella våld mot kvinnor, tjejer och barn.


Feministiskt perspektivs mingelreporter Aida Paridad intervjuar Gabriela, som är initiativtagare till #intedinhora, om priset, #metoo-rörelsen och vad som ska hända härnäst.


Aida Paridad intervjuar Chimen Asadi, representant för #vikokaröver, som är restaurang- och krogbranschens upprop, och berättar om hur krävande det var att organisera, konstaterar att det stora arbetet börjar nu och efterlyser hjälp av fler att ta upp facklan.


Engagemanget fortsätter konstaterar också Annica Ramström, administratör för #utgrävningpågår samt Maria Nääv, Emma Fagervall och Caroline Snellman, initiativtagare till uppropet #medvilkenrätt.


Insamling av samtliga upprop pågår fortfarande för att de ska tillgängliggöras i Feministiskt perspektiv, och Aida Paridad intervjuade även personen som håller i det stora arbetet.


Marianne Broddesson är en av få – kanske den enda, som har läst samtliga upprop som publicerats hittills – ett drygt femtiotal.

När evenemanget var över kunde alla gå hem som vinnare, med varsin ros.


Foto: Linda Andersson


#metoo-upprop:

#akademiuppropet

#allavi

#allmänhandling

#bortabrahemmavärst

#deadline

#dammenbrister

#intebättreförr

#exponerad

#hjälpaintestjälpa

#husfrid

#ickegodkänt

#imaktenskorridorer

#intedinhora

#kidstoo

#konstnärligfrihet

#larmetgår

#listanärstängd

#lättaankar

#nödvärn

#medvilkenrätt

#metoobackstage

#nustickerdettill

#närmusikentystnar

#obekvämarbetstid

#orosanmälan

#räckupphanden

#sistaspikenikistan

#skiljaagnarnafrånvetet

#skrattetihalsen

#slådövörattill

#teknisktfel

#theshowisover

#timeout

#tystdansa

#tystiklassen

#tystnadtagning

#underytan

#utanskyddsnät

#utantystnadsplikt

#vardeljus

#vikokaröver

#vispelarintemed

#vårdensomsvek

#visparkarbakut

#utgrävningpågår


Saknar du ett upprop i listan? Mejla upprop@feministisktperspektiv.se. Fler upprop är i pipeline, bland andra #inteförhandlingsbart, #nykterfrizon, #visjungerut, #obekvämarbetstid, #killtheking, #givaktochbitihop, #tystdiplomati, #felfil. Vi inväntar bara ett godkännande från administratörerna för att få publicera dem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: