Grön våg blev tsunami – aborträtten säkrad i Argentina

2020-12-31 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Aborträtten är säkrad i Argentina efter decennier av kamp och historiskt beslut i landets senat med 38 ja-röster, 29 nej och en nedlagd röst. Segern för den gröna vågen som rörelsen för laglig abort kallas, stärker nu feministers kamp i hela Latinamerika.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-12-11 | Argentina: Historisk dag för aborträtten

2019-05-30 | Grön våg för aborträtt i Argentina inspirerar världen

2018-08-10 | Senaten i Argentina sade nej till rätten till abort

2019-01-04 | Framgångsrik feministisk strategi i högerpopulistisk tid

2018-08-03 | Internationellt stöd för fri abort i Argentina

2018-06-14 | Stort steg närmare legaliserad abort i Argentina

2017-03-14 | Våldsamma polisingripanden under kvinnodagen i Argentina

2015-11-09 | Argentina: Män i kjol och brådskande feminism

2015-06-23 | Ett steg närmare fri aborträtt i Argentina

2014-10-16 | 40 000 samlades för kvinnors rättigheter i argentinska Salta

2014-06-20 | Femte gången gillt för Argentinas aborträttsaktivister

2012-05-25 | Identitetslag förändrar allt

2011-04-21 | Handbok för abort lanseras i Argentina

In i det sista var det osäkert om lagförslaget skulle få stöd av majoriteten av ledamöterna i senaten. Liksom vid omröstningen 2018, då ett liknande lagförslag passerade representanthuset men stoppades av senaten, hölls vakor utanför både parlamentet i Buenos Aires och stadshus runt om i landet. Och även denna gång pågick debatten i till sent in på småtimmarna. Beslutet innebär att ny lagstiftning träder i kraft där fri abort gäller till och med vecka 14 i graviditeten.

Företrädare för kampanjen för laglig abort utfärdade ett pressmeddelande inför omröstningen där de på förhand slog fast att:

”Om den här lagen går igenom, fortsätter vi kämpa i varje del av landet för att abortvården ska ges överallt med ett helhets-, genus- och människorättsperspektiv. Den här gröna vågen består av våra förmödrar, våra ungdomar och systrar som stödjer oss över hela Latinamerika, Karibien och världen. Segern blir för oss alla, för att vi ska fortsätta utvidga rättigheter på varje plats där vi bor.”

Flera senatorer som inför omröstningen inte hade tagit ställning röstade i slutänden för aborträtten. En av de är Lucila Crexell, som avstod från att rösta 2018. I sitt anförande konstaterade hon att inget har ändrats sedan dess:

– Kvinnorna fortsatte att göra abort i ensamhet, hemlighet och osäkerhet.

Crexell framhöll att hennes personliga övertygelser inte förändrats, utan det fokus med vilket hon närmat sig frågan:

– Det handlar inte om feminism eller religion. Hemliga aborter är en tyst orsak som dödar och skadar och berättar något mycket sorgligt om vårt land som många vägrar att se. Det som står på spel är om vi driver kvinnorna under jorden eller, som stat, tar ansvaret att stödja dem och säkerställa deras rätt till hälsa. Den här lagen förändrar inget för dem som motsätter sig den.

Debatten har varit hård både i parlamentet och utanför. Abortmotståndare, som också vakat och demonstrerat på gatorna med ljusblå sjalar och blodiga bebisdockor, likställer abort med mord. I det avseendet har grannlandet Uruguay, som avkriminaliserade abort 2012, fungerat som vägledande exempel. Såväl mödradödligheten som antalet aborter är på nedgång i landet, rapporterar argentinska nyhetsbyrån Telam.

Leonel Briozzo, chef för mödravården vid Pereira Rossell-sjukhuset i Uruguay och biträdande hälsominister då lagen antogs, säger till Telam att det nu finns vetenskapligt stöd för att legalisering är den rätta vägen. Sexualupplysning och tillgång till preventivmedel har minskat antalet aborter. Och när mödrars överlevnad säkerställs genom att oönskade graviditeter kan avslutas på ett säkert sätt, förbättras hälsan och livsutsikterna också för barn de redan har.

– Om rättighetsmotståndarna verkligen är emot abort, är avkriminalisering det som bevisat minskar antalet aborter. Vi kan på ett mycket konsekvent sätt kalla oss ”pro-life”, säger Briozzo.

I och med den nya lagen blir Argentina det hittills största landet på den latinamerikanska kontinenten som tar fullt ansvar för kvinnors rätt till hälsa.


”Ner med patriarkatet, som kommer att falla, som kommer att falla! Fram för feminismen, som ska segra, som ska segra!” ropade feministerna som samlats utanför parlamentet inför senatens omröstning 2018.


Den gröna vågen i Argentina har vuxit med åren och inspirerat feministisk mobilisering i hela Latinamerika, inte minst bland de unga. I de flesta länder är aborträtten strikt begränsad eller helt förbjuden. Den gröna sjalen är nu symbol för kampen för fri, säker och kostnadsfri abort även i Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Mexiko, Peru och Paraguay, och för en strategi där aborträtten drivits framför allt som en fråga om demokrati och rätten till hälsa.

Den bolivianska feministen María Galindo, medgrundare av kollektivet Mujeres creando, ser det som grundläggande att aborträtten vunnits genom gatuprotester och betonar i en intervju hur viktigt det är med konkreta symboler, segrar och gränslös feminism. Inte minst kommer segern att vara viktig för den reform presidenten Luis Arce utlovat i Bolivia, där abort ännu är straffbart med sex års fängelse.

– Det är viktigt att argentinska aktivister och alla feminister sätter oss ner och formulerar utopier för nu är det som mest relevant att ta upp nya drömmar för en rörelse som skapar förändringar i våra samhällen, säger Galindo.

Samtidigt som Argentina fick en ny abortlag antog senaten en plan som ska främja heltäckande hälsovård under graviditet och tidig barndom.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: