Grön våg för aborträtt i Argentina inspirerar världen

2019-05-30 | FemPers padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-08-10 | Senaten i Argentina sade nej till rätten till abort

2019-01-04 | Framgångsrik feministisk strategi i högerpopulistisk tid

2018-08-03 | Internationellt stöd för fri abort i Argentina

2018-06-14 | Stort steg närmare legaliserad abort i Argentina

2015-06-23 | Ett steg närmare fri aborträtt i Argentina

För åttonde gången har kampanjen för laglig, säker och kostnadsfri abort i Argentina presenterat sitt lagförslag gällande legalisering av abort inför kongressen. Kampanjen inleddes 2007 och förra året passerade lagförslaget för första gången representanthuset i den argentinska kongressen, medan senaten med minsta möjliga marginal satte stopp för förslaget.

Motståndet, som i sina demonstrationer mot lagförslaget tagit himmelsblå sjalar till sin symbol, biter dock inte på den växande skaran aborträttsaktivister från alla generationer. I samband med kampanjens presentation vid kongressen på tisdagen hölls en manifestation som återigen svämmade över torg och gator i centrala Buenos Aires och över 100 städer runtom i landet. Massmobiliseringen för aborträtt i Argentina har inspirerat till solidaritetsaktioner över hela världen.

Mariana Iglesias konstaterar, i en krönika i argentinska dagstidningen Clarín, att den gröna vågen fortsätter, trots att många varnat aktivisterna att det inte är rätt tidpunkt att lyfta förslaget eftersom det är valår och majoriteten ännu densamma som sist. Men även förra året visste alla att majoriteten i senaten var emot aborträtt. Kampanjen för en legalisering av abort har hela tiden tryckt på att det handlar om en fråga om folkhälsa och mänskliga rättigheter. Att aborträtten är en demokratisk skuld till de tusentals kvinnor som dött och fortsätter dö av underjordiska aborter. Att det inte finns tid att vänta.

”De förstår inte hur man kan vända ryggen till den utvecklade världen där abort är lagligt sedan decennier.” skriver Iglesias och avslutar:

”De himmelsblå sjalarna motsätter sig aborträtten. Likaså sexualundervisning och användning av preventivmedel. De pratar om ’genusideologi’ och håller protestaktioner mot läkare som avbryter våldtagna flickors graviditeter. De vill hindra varje möjlighet till laglig abort. Den gröna vågen accepterar inga hinder. Den avancerar och ropar allt starkare: ’Que sea ley’.”

Låt det bli lag.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: