Huvudkravet vid det kvinnorättsmötet i Argentina var att aborter ska avkrimnaliseras.

40 000 samlades för kvinnors rättigheter i argentinska Salta

2014-10-16 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

För 29:e året i obruten följd samlades förra helgen Argentinas kvinnorörelse till nationellt möte i staden Salta – en stad i Göteborgs storlek i nordvästra delen av landet. Över 40 000 kvinnor från hela landet anslöt trots svårigheten för många att vara hemifrån flera dagar och trots en kampanj som varnade för "farliga kvinnor" och ville sätta stopp för mötet.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-06-20 Femte gången gillt för Argentinas aborträttsaktivister

2014-01-10 Förbud mot sexannonser avslöjar människohandel

2013-05-03 Misogyn radioröst granskad

2012-05-25 Identitetslag förändrar allt

2011-07-08 Argentina förbjuder sexreklam

2011-04-21 Handbok för abort lanseras i Argentina

Som ett led i kampanjen mot mötet delade motståndare från konservativa kretsar och katolska kyrkan ut rosa och vita flygblad om de "farliga kvinnor" som skulle invadera Salta, fullt beredda att jämna staden med marken. Kampanjen fördes också i lokala medier och värre än risken för materiella skador sades mötets syfte vara – nämligen att upplösa familjen.

Det fanns provocerande stunder, rapporterar Sarah Babiker för den feministiska nyhetsbyrån Comunicar Igualdad. Exempelvis genomfördes en performance som iscensatte en abort med en gravid jungfru på styltor och avslutades med en brand. Bakom framträdandet låg Socorro Rosa, ett nätverk som bildades för några år sedan för att stödja kvinnor i nödsituationer på grund av den bristande aborträtten i Argentina.

Mötet pågick under tre dagar och inkluderade även en marsch genom staden. Ett stort antal grupperingar lämnade den utstakade väg som överenskommits mellan mötesarrangörerna och de lokala myndigheterna i Salta, för att manifestera framför katedralen, som spärrats av med kravallstaket under bevakning av både polis och konservativa katoliker.

De flesta deltagarna övernattade i salar på skolor långt utanför staden, eftersom skolorna som ligger centralt till större delen drivs av katolska kyrkan. Bedriften att samlas så många varje år i kampen för kvinnors rättigheter är enligt Sarah Babiker en bedrift som saknar motsvarighet i andra länder. Och hon menar att diskussionerna, konflikterna, överenskommelserna och den stora marschen gick lugnt till, trots varningarna och trots att det lilla som medierna rapporterade från mötet i stor utsträckning handlade om konfrontationer.

Nästa gång, 2015, firar Argentinas kvinnorörelse sitt 30:e årliga möte i Mar del Plata.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: