Carlstad crusaders är nya svenska mästare i amerikansk fotboll efter att ha besegrat Örebro black knights på Stadion.

Ida Handel om guldet: ”De här tjejerna gör allt för varandra”

2018-07-10 | Bella Frank padlock

SPORT

Carlstad crusaders gjorde det: Slog Örebro black knights, som varit obesegrade i två hela säsonger, i SM-finalen. De är därmed svenska mästare för första gången och gjorde det med Ida Handel som huvudtränare, vilket är första gången en kvinna för sitt lag till ett SM-guld.
– Vi kämpar ihop och de ger sig inte, säger Ida Handel om vad som avgjorde.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-05-24 | Märta Nilsson har guld på hemmaplan i sikte

2017-05-04 | Blod, svett och tårar när Mean Machines mötte Spartans

2017-04-24 | Martina Karlsson tillbaka i Stockholm Mean Machines

2016-07-15 | Örebro Black Knights vann historisk final på Stadion

2016-07-08 | Amerikansk fotboll: Historisk final på Stadion på lördag

2016-05-17 | Örebro Black Knights vann mot Stockholm Mean Machines

2015-09-22 | Julia Olsson från SMM: ”Vi fortsätter vara bäst”

2015-09-18 | Amerikansk fotboll: Örebro jagar sitt första SM-guld

2014-10-03 | Kollisionssporten som kräver snabbhet, hjärna och hjärta

2014-09-05 | ”Du ska vara stor, stark och snabb på offensiva linjen”

2014-08-29 | Örebro Black Knights satsar på final

2014-05-16 | Säsongsstart: Genrep för Stockholm Mean Machines

Det är liv och rörelse och svenska fotbollslandslagströjor kring Stadion i Stockholm. I väntan på SM-finalen i amerikansk fotboll mellan Örebro black knights och Carlstad crusaders visas kvartsfinalen i herrfotbolls-VM, Sverige mot England. Örebro black knights jagar sin tredje raka SM-titel och som motståndare har de ett i SM-finalsammanhang nytt lag. Carlstad crusaders har på spelat på damsidan i fyra år och det är första gången de är i final, detta efter att ha besegrat de tidigare dominanterna Stockholm mean machines i semifinal förra helgen. Utslagna ur finalstriden på damsidan kunde dock Stockholm mean machines trösta sig med en efterlängtad seger på herrsidan – amerikansk fotboll har nämligen traditionen att arrangera dam- och herrfinaler på samma dag. Stockholm mean machines herrar vann tidigare under dagen mot Carlstad crusaders i en tät och spännande match som slutade 42-41. Mean machines herrar bröt därmed Crusaders segersvit på åtta SM-guld. Kanske är Carlstad crusaders supportrar därför extra taggade inför dagens andra final.

Inför SM-finalen har Örebro black knights huvudtränare Björn Marcusson, ny som head coach för säsongen, i en intervju med Svensk amerikansk fotbollförbundet (Saff) förklarat att förberedelserna flutit på bra:

– Vi har flera veckor av bra träning och bra matcher bakom oss vilket så klart skapar en bra stämning i laget. Vi ser verkligen fram emot att få komma till Stockholm stadion och spela. Det är alltid speciellt att spela en SM-final och jag hoppas att det blir många som kommer till den här fotbollsfesten och hejar fram sitt lag.

I samma intervju säger Carlstad crusaders huvudtränare Ida Handel, även hon ny för säsongen, att trots att de möter ett lag med mer rutin så kommer de till Stockholm för att ta hem guldet:

– Det vi fokuserar på är att finslipa vårt spel. Vi har rätt bra koll på varandra i och med att vi har mötts två gånger tidigare under gruppspelet. Vi kommer att gå ut och köra vårt race, målet är att göra vårt bästa och att kämpa för att få med oss ett SM-guld hem.

Lagen joggar in på plan med klubbflaggor, publiken applåderar domare och spelare, nationalsången framförs och spelet kan börja. Den första kvarten – i amerikansk fotboll är matcherna indelade i fyra ”kvarter” om tolv minuter vardera – inleds något trevande, Carlstad crusaders får inte de första passningarna att sitta. Örebro black knights fantastiskt snabba och skickliga runningback Minmin Zhao lyckas visserligen springa hem yard efter yard, men stoppas fortare än vanligt och utan poäng. Ändå är det Örebro som tar ledningen i slutet av första kvarten med en touchdown genom Elin Luuk, och laget tar också två extra poäng. I andra kvarten sitter Carlstad crusaders passningsspel bättre – quarterback Linda Johansson visar gång på gång sin spelskicklighet.
Ida Handel, head coach för Carlstad crusaders.


Linda Johansson.


Carlstad crusaders försvar hade stort fokus på att stoppa Örebro black knights runningback Minmin Zhao.


Linda Johansson spelar sin andra säsong i Carlstad crusaders och har innan dess spelat i Örebro black knights. Dessförinnan var hon handbollsspelare på elitnivå och lagkapten i Hellton. 2015 började hon spela amerikansk fotboll i Örebro. Nu jagar hon alltså SM-guld mot sina tidigare lagkamrater. Och Carlstad crusaders lyckas också få till en touchdown ungefär halvvägs in i andra kvarten och tar ytterligare två poäng. Ställningen är 8-8. Med en minut kvar av andra kvarten och innan halvtidsvilan gör Carlstad crusaders sin andra touchdown genom Karin Ullén, även hon tidigare handbollsspelare i Hellton och under dagen utsedd till årets rookie, och Linda Johansson väljer sedan att själv springa in de två extra poängen. I halvtidsvilan har Carlstad crusaders tagit ledningen med 16-8.

Efter 20 minuters paus ser Örebro black knights ut att ha fått en nytändning. Deras anfallsspel fungerar bättre. Det dröjer visserligen något innan Minmin Zhao lyckas ta sig igenom Carlstad crusaders försvar, men när hon gör det springer hon hela drygt 57 meter, 67 yards, det vill säga mer än över halva planens längd för att göra en touchdown och ge Örebro möjlighet att kvittera på nytt. Men Örebro lyckas inte ta de två extrapoängen, och ligger fortfarande efter i poängställningen.

Crusaders anfallsspel fortsätter framgångsrikt och Karin Ullén springer in en touchdown och ökar ledningen till 22-14. Örebro black knights lyckas i fjärde kvarten ta in på Carlstad crusaders, återigen genom Minmin Zhao, och reducerar till 24-22. Med dryga fem minuter kvar av matchen utökar Carlstad crusaders ledningen genom en touchdown av Anna Hedström, ställningen är nu 30-22 och efter ett intensivt försvarsspel av Crusaders blir det också slutresultatet.

Örebro black knights, arvtagarna efter Stockholm mean machines dominans har nu själva blivit besegrade – deras första förlust på ett par år. Tårar och ilska i Örebrospelarnas ögon, samtidigt som Carlstad crusaders tränarstab delar ut guldhattar till sitt lag som nu är svenska mästare:

– Det är helt fantastiskt, det finns inte ord, säger Ida Handel, huvudtränare för Carlstad crusaders mitt i firandet. Det är hennes första säsong som huvudtränare och hon har nu också blivit den första kvinnan att föra sitt lag till ett SM-guld. I åtta år spelade hon amerikansk fotboll i såväl Sverige som Finland, och har också i flera år spelat med herrar när det saknats damlag. Tränarrollen klev hon in i då hon förra året skadades i knät och inte kunde spela.


Bea Lundstorp är tillbaka i Örebro black knights men som försvarare.Henrik Dahl (i mitten) i år defensiv tränare i Örebro black knights.
Bim Jensen Östlund, quarter back i Örebro black knights.


Ida Handel är den första kvinnan som tar SM-guld som head coach.
Örebro black knights har varit helt dominerande de senaste åren, och har inte förlorat en match på länge. Men Carlstad crusaders har under säsongen haft känning åtminstone i en av de två matcherna de mött Örebro under säsongen:

– Första matchen vann de över oss ganska stort, men när vi spelade senast slog de oss med en touchdown i slutet av matchen, så vi kände någonstans att vi kan vinna över dem.


Vad avgjorde i dag?

– Det är det här laget, de här tjejerna gör allt för varandra. De skulle offra allt. Vi kämpar ihop och de ger sig inte, som nu när vi har varit nere på vår fyrayardslinje i två minuter och ändå lyckas vi stoppa dem, säger hon och syftar på slutminuterna i matchen där Örebro kämpade för att reducera men inte lyckades komma de där sista metrarna för att ta poäng.

Minmin Zhao som år efter år utsetts till seriens bästa runningback var farlig även under kvällens SM-final, men Carlstad crusaders försvar var ändå framgångsrika i att sätta stopp för den snabba Örebrospelaren. Ida Handel förklarar att de arbetat med att just det:

– Vi visste ju att hon är deras största hot och därför har vi haft fokus på att kunna stoppa henne – vi kände att där någonstans kunde vi vinna matchen.

På frågan om det är några insatser hon särskilt vill lyfta fram pekar hon på att flera spelare i laget dubblat, det vill säga har spelat på flera positioner i både anfall och försvar:

– De gör ett helt fantastiskt jobb, jag tror inte man kan förstå hur jobbigt det är förrän man själv upplevt det så de ska ha all cred i dag.

– Det handlar inte om hur många man är, det handlar om att de elva som är på plan vill vara där och gör det de ska. Och det gör de elva som är ute på plan. Nu har vi visat att vi kan, så nu är det bara att fortsätta jobba på det här.


Ni såg också till att Carlstad crusaders ändå kommer hem med ett guld efter att herrarna förlorade mot Stockholm mean machines...

– Ja, det var lite revansch för dem också, de sitter här och hejar på oss som bara den hela matchen, segern är för hela föreningen.

Henrik Dahl är kvar på andra sidan planen medan de flesta spelarna i Örebro black knights redan gått in i omklädningsrummet. Förra året ledde han sitt lag till SM-guld som huvudtränare för Örebro black knights, inför den här säsongen har han bytt plats, och är nu tränare för försvarsspelet. På frågan vad som ledde fram till Crusaders seger svarar han att det handlar om flera saker, både vad spelarna presterade på plan men också taktiken som han och de andra tränarna lagt upp:

– Man kan inte bara lasta spelarna, det kanske handlar om att vi kallar på fel spel. Jag tycker att Carlstad crusaders har ett antal spelare som har både snabbheten och den fysiska förmågan, de lyckades ta sig runt på kanterna, och jag har all beundran för deras offensiva koordinator som verkligen utnyttjar de styrkor som de har med Karin Ullén och Anna Hedström bland annat, säger han och syftar Christian Forsman som är tränare för lagets anfall.

– De har några jättesnabba spelare, de lyckas ge dem de här ytorna. För mig som defensiv tränare är det något jag får ta på mig också, att jag inte lyckades hitta lösningar på den biten.

Örebro black knights har vunnit två raka SM-guld och var det lag som 2016 lyckades bryta de tidigare dominanterna inom sporten, genom att bli det första laget att någonsin besegra Stockholm mean machines i maj 2016. I SM-finalen det året vann de sitt första SM-guld mot Arlanda jets på Stadion, och förra året vann de mot Stockholm mean machines hemma på Behrn arena med siffrorna 22-6. Detta är Örebro black knights första förlust på flera år:

– Egentligen är det den första förlusten sedan SM-finalen 2015. Det känns värdelöst att förlora i en SM-final, men vi gjorde för många misstag i både anfall och försvar och räcker inte till. Vi har många tjejer som aldrig har förlorat en match, men som coach hoppas man att karaktären kommer fram, att det är där det jävla anamma, ok nu jävlar ska vi ha det här tillbaka, säger han.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: