Örebro Black Knights vs Stockholm Mean Machines, här i SM-finalen 2015.

Örebro Black Knights vann mot Stockholm Mean Machines

2016-05-17 | Bella Frank padlock

SPORT

Örebro Black Knights vann mot fyrfaldiga svenska mästarna Stockholm Mean Machines i helgen. De två lagen möttes i SM-finalen i höstas, där SMM avgick med segern. Men på hemmaplan på Rosta gärde i söndags kunde Örebro vinna över SMM med siffrorna 28-0 och har därmed brutit Stockholms långa segersvit. – Det var en fruktansvärd skön vinst, säger Bea Lundstorp från Örebro Black Knights.

Stort jubel utbröt på plan efter slutsignalen blåsts. Det var ett toppmöte mellan två lag som båda har stora och rutinerade trupper. Stockholm Mean Machines som varit obesegrade i serien var med om sin första förlust och Örebro Black Knights seger firades av de egna som ett tronskifte.

Örebro Black Knights drog igång 2013 och har sedan de började spela i damseriens division ett gjort bra ifrån sig. Första året gick de till semifinal, och förra året spelade de alltså om guldet mot SMM men fick då nöja sig med silver. I år satsar de återigen på att ta guldet och därmed bryta SMM:s totala dominans i toppen.

– Det var en revansch från SM-finalen i höstas. Vi är de första som har slagit dem, och vi är än mer lyckliga att vi kunde nolla, säger Bea Lundstorp och pekar på att Stockholm inte fick med sig några poäng från mötet.


”Allt klickade”

Bea Lundstorp förklarar att de har haft en del omstruktureringar i ledarstaben, som har fungerat bra. Bland annat har laget fått ny huvudcoach genom Henrik Dahl och förstärkning även på andra ställen bland tränarna. Bea Lundstorp spelar i det offensiva spelet och hon tycker att både det och det defensiva spelet fungerade mycket bra i matchen:

– Vårt defensiva spel var helt fantastiskt, även i det offensiva spelet rullade allting på och allt klickade. Det klart att det fanns småmissar som vi får jobba på men det här var bara vår första match för säsongen.

– Vi har fått många nya spelare, och hela laget har utvecklats till det bättre. Vi som har spelat ett tag har fått djupare förståelse för spelet och vi klickar och går in i våra roller mer, och de nya som kommit har också kommit in bra i laget.


Vad betyder det psykologiskt att ha vunnit mot Stockholm Mean Machines?

– Fotboll är ju mycket psyke, och när vi fick in vår första touchdown kände vi att vi kunde ge dem en match och vi blev mer peppade. Tidigare har Stockholm Mean Machines varit det stora hindret i vägen för att nå vårt mål om att ta SM-guld, säger Bea Lundstorp som tror att Arlanda Jets kan stå för ett större hot mot det eftertraktade guldet i år. Hon tycker också det är viktigt för utvecklingen av amerikansk fotboll:

– Jag tror att det är jättebra för fotbollssverige att få en jämnare serie, det blir en roligare fotboll för alla och roligare för serien.


”En lättnad”

Att det är ett gott tecken att serien blir jämnare är något som defence-spelaren Iki Gonzalez Magnusson i Stockholm Mean Machines instämmer i.

– Det är skitkul att fotbollen är så stor, det är bra för framtiden för serien och för svenska landslaget. Det behöver bli fler spelare för att vi ska utvecklas, säger hon.

På frågan hur det känns att Stockholm Mean Machines fyra år långa segersvit nu är bruten svarar hon att det är något av en lättnad. För laget har nu så länge varit laget alla vill slå att det till slut byggts upp en viss nervositet.

– Jag kan bara se det positiva. Det var väldigt bra stämning i laget i söndags och det här kommer bara att göra oss starkare, det är bra för lagkänslan. Om du är obesegrad så är vi laget alla vill knäcka. Det att det har hänt är till vår fördel. Det är som man brukar säga kallt på toppen, säger hon och fortsätter:

– Det är roligare att spela och känna att nu finns det konkurrens.


”Gynnar sporten”

Även Stockholm Mean Machines har flera nya spelare och förändringar i ledarstaben. Thomas Larsson som var med laget de senaste åren, och som förra året också var förbundskapten för landslaget har gett plats åt Tony Granholm som nu är huvudcoach. De har också förlorat rutinerade spelare som Martina Karlsson, QB:n som spelar i Tyskland i Berlin Kobras denna säsong, men också Ulrika Almström som inte spelar i år, och Nathalie Lindberg som har skadat foten.

– Det märks ju. Men samtidigt är det bra för vi är många nya, och det gynnar sporten att det blir förändringar.

Och det råder inga tvivel om att Stockholm Mean Machines målsättning är att försvara titeln som svenska mästare ytterligare ett år:

– Alla i laget säger att vi har något att kriga för, ett mål som är mer distinkt, att ha kvar vårt SM-guld. Det känns mer när man har en förlust bakom sig.


Kan du säga något om matchen:

– Det var en speciell match. Det är speciellt att spela från ett överläge som obesegrade. Jag tror att det spelar stor roll och jag spelar hellre från ett underläge. Det märktes i laget att det fanns viss nervositet, och vi hade många spelare som saknades. Det började rätt dåligt, de gjorde en touchdown. Men senare lyfte vi det, jag tycker inte att vi gjorde en dålig match, säger Iki Gonzalez Magnusson som började spela amerikansk fotboll förra säsongen. Då var hon ute efter förändring och letade efter en idrott att börja med.

– Det är en fantastisk sport, jag gillar det fysiska, och det är stor skillnad från fotboll.

Och mycket strategi...?

– Ja herregud, det kändes nästan som att börja plugga på universitetet när de satte tre play books i mina händer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: