Märta Nilsson, Örebro Black Knights.

Märta Nilsson har guld på hemmaplan i sikte

2017-05-24 | Bella Frank padlock

SPORT

Örebro Black Knights är regerande svenska mästare i amerikansk fotboll och har siktet inställt på ett nytt guld i år då SM-finalerna spelas på Behrn arena i Örebro. Hittills är de obesegrade denna säsong och de vann också övertygade mot Stockholm Mean Machines i lördags med 34-8.
– En av de stora morötterna är att inte bara ta SM-guld utan få göra det på hemmaplan, säger Märta Nilsson till Feministiskt perspektiv.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-07-15 | Örebro Black Knights vann historisk final på Stadion

2016-07-08 | Amerikansk fotboll: Historisk final på Stadion på lördag

2016-05-17 | Örebro Black Knights vann mot Stockholm Mean Machines

2015-09-18 | Amerikansk fotboll: Örebro jagar sitt första SM-guld

2014-09-05 | ”Du ska vara stor, stark och snabb på offensiva linjen”

2014-08-29 | Örebro Black Knights satsar på final

Örebro Black Knights var lovande redan första säsongen de spelade för fyra år sedan och har sedan dess etablerat sig som ett absolut topplag. För två år sedan förlorade de finalen mot Stockholm Mean Machines på Zinkens IP och fick åka hem med ett silver. Förra året vann de guld på Stadion i Stockholm mot Arlanda Jets. Nu hoppas laget få bärga hem guldet på nytt – på hemmaplan. De förlorade inte en enda match förra säsongen och är hittills obesegrade i år, och de kommande matcherna mot Göteborg Marvels och Carlstad Crusaders är matcher de på papperet ska vinna utan problem, även om allt kan hända inom amerikansk fotboll. Till denna säsong har laget fått hela femton nya spelare, och det är viktigt.

– Vi är en stark trupp, vi har över 45 spelare och trots att vi har skadade spelare fyller vi hela rosterna så vi kan rotera in pigga och nya spelare även i fjärde kvarten, säger Märta Nilsson när hon förklarar segern mot Stockholm Mean Machines på hemmaplan i helgen. Dessutom spelade Örebros försvar bra vilket skapade goda förutsättningar för deras anfallsspel:

– Vårt defence gav bra förutsättningar så att vi i offence fick bra utgångsläge och vi i offence lyckades bra med vårt spel, vi kom ut och levererade, säger Märta Nilsson.


”En lagseger”

Mycket klaffade i matchen trots att Stockholms nyckelspelare som exempelvis försvarsspelaren Nathalie Lindberg levererade många starka tacklingar. En tidig touchdown och poäng för Örebro gav dem ett överläge. Dessutom fungerade passningsspelet väl för Örebro Black Knights. De hade många passningar som gick fram, så kallade completions, som de kunde flytta fram sina positioner på planen genom. Örebro Black Knights har annars varit kända för sitt springspel, inte minst genom lagets snabba runningback Minmin Zhao. Minmin Zhao visade i SM-finalen förra året att hon inte bara var snabb utan även stark och kunde i anfallen ofta fortsätta plöja några yards även efter att motståndarna från Arlanda Jets fått grepp om henne. Örebro Black Knights huvudtränare Henrik Dahl lyfter bland annat fram hennes insats i en kort rapport om matchen mot Stockholm Mean Machines: ”Det var många som gjorde ett bra jobb i den här matchen och det var en riktig lagseger. Sedan måste man lyfta fram Minmin Zhao som är direkt dödlig när hon får en lucka.”

– Hon betyder jättemycket för oss, hon har gått från klarhet till klarhet. Hon har alltid varit snabb, men de senaste säsongerna har hon fått styrkan och spelförståelsen också. Hon springer igenom personen som försöker tackla, det finns ingen som tar ner henne, säger Märta Nilsson.

Samtidigt är amerikansk fotboll en sport som inte fungerar om inte alla spelare känner tillit till varandra och som Dahl skriver i sin matchrapport var även denna match en lagseger. För att stärka lagkänslan jobbar Örebro Black Knight mycket med att alla spelare ska bli sedda och att alla, även nya, får speltid.

– Vi jobbar jämt med det – att vi spelar för varandra. Vi försöker se alla spelare och allas prestationer. Det är kul att det går så bra för oss för vi har kunnat plocka in gröna spelare, alla har fått spela och känna på gräset och det ger samhörighet, alla strävar mot samma mål.


Foto: Jonas Domfors.


”Är jättehärligt”

Örebro Black Knights bildades 2013 år sedan och tog alltså klubbens första SM-guld (på både dam- och herrsidan), förra året. De slog Västerås i förra årets semifinal, och när de kom till finalen mot Arlanda Jets ville de absolut inte ha en upprepning från finalen 2015 då de fick åka hem med ett silver. De vann övertygande med siffrorna 28-7. Det har krävts en del rent mentalt att ställa om efter SM-guldet, dels att axla rollen som det lag alla vill slå, dels att ladda om inför den nya säsongen.

– Det är definitivt en skillnad. Förra året hade vi inget att förlora, det är lättare att sträva uppåt, säger Märta Nilsson och fortsätter:

– Inställningen har varit att nu får vi börja om från noll. Att gå till gymmet och göra sina pass, för när du sitter och vilar så är din konkurrent på gymmet. Men samtidigt är det ett lugn i laget. Förra året fick vi ett kvitto på att vi kan spela fotboll, att vi har något som är bra och fungerar och det har gett självförtroende. Det är jättehärligt.

Märta Nilsson började själv spela amerikansk fotboll ungefär i samband med att Örebro Black Knights bildades. I en intervju med Feministiskt perspektiv 2014 berättade hon att för att spela på offensiva linjen som hon gör, krävs det tyngd, styrka, snabbhet och explosivitet. På frågan hur hon har utvecklats sedan starten förklarar hon att hon både blivit starkare och fått större självförtroende. Inom amerikansk fotboll ska de olika positionerna i laget helst ha sina egna tränare som kan finslipa detaljer hos de enskilda spelarna och de senaste åren har Örebro Black Knights fått fler tränare vilket ytterligare utvecklat Märta Nilsson och hennes lagkamrater, och de har fått bra hjälp med fysträningen.

– Jag blir starkare och mer självsäker i sporten men det är fortfarande saker jag måste lära mig inför varje match. Men nu har jag min rutin och vet hur jag reagerar i olika situationer. Första säsongen blev jag ofta förbluffad över hur fysisk sporten är, säger hon och förklarar att hon hade ridit tidigare och inte sysslat med lagsport.

– Även om man tränat med sitt eget lag är det en annan sak när någon annan flyger på en. Nu är jag van och att vi har positionscoacher hjälper, de lägger ner mycket tid på olika individer. Man kan komma av planen och ens coach fångar upp en, de berättar vad de har sett och man kan direkt återkoppla. Det gör mycket att man blir sedd, man kan planera matchen på ett helt annat sätt.


Nya quarterbackar

Inför säsongen flyttade quarterback Bea Lundstorp till Chicago i USA för att studera och spela amerikansk fotboll, i stället spelar bland andra Lovisa Karlsson på den positionen i år. Dessutom har de fått en ny lovande spelare och quarterback i Bim Jensen som länge spelat i föreningen, men på pojksidan, eftersom det än så länge inte finns något flicklag.

– Hon är uppväxt i föreningen, hon är otroligt duktig och är bara femton år. Hon har en bra kastarm, har viljan, är hungrig som spelare och kommer med supermycket energi till varje träning.

– Vi jobbar jämt på att Örebro Black Knights ska bli mer känt så att fler hittar till sporten, tanken är att vi ska få till ett ungdomslag med bara tjejer. Än så länge är det lite för dåligt intresse. Amerikansk fotboll är inte jättestort än, men om några år hoppas vi få till det.

Förhoppningen är också att damlaget till nästa ska få flytta från Rosta gärde där de nu spelar sina matcher in till Behrn arena där herrlaget spelar eftersom det skulle underlätta på många sätt och höja statusen. På Rosta gärde finns inga läktare och planen håller inte samma kvalitet som på Behrn arena, och de har därför inte heller kunnat delta i den streamingstjänst som sänder de flesta matcherna i serien i år. Men just nu är siktet inställt på att spela SM-final som hålls just på Behrn arena.

– Det är också en av de stora morötterna, att inte bara ta SM-guld utan göra det på hemmaplan, och vi hoppas på en jättepublik. Det skulle betyda mycket symboliskt och för marknadsvärdet, både för klubben och för damlaget att få synas, vi jobbar stenhårt för det, säger Märta Nilsson.


Märta Nilsson och Minmin Zhao firar ett framgångsrikt anfall i SM-finalen 2016. Foto:Bella Frank
Henrik Dahl.


Bea Lundstorp.SM-finalen 2015.Märta Nilsson 2015.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: