Minmin Zhao släpper inte greppet.

Örebro Black Knights vann historisk final på Stadion

2016-07-15 | Bella Frank padlock

SPORT

Örebro Black Knights ställdes mot Arlanda Jets i lördags i SM-finalen i amerikansk fotboll. Finalen spelades på Stadion i Stockholm och det var två hungriga lag som kraschade in i varandra. Springspel vann mot passningsspel och avgörande för Örebro Black Knights seger var deras runningback Minmin Zhao. Quarterbacken Bea Lundstorp var överlycklig när guldmedaljen hängdes runt hennes hals.
– Det känns otroligt, så mäktigt, säger hon till Feministiskt perspektiv.

RELATERAT MATERIAL:

2016-07-08 | Amerikansk fotboll: Historisk final på Stadion på lördag

2016-05-17 | Örebro Black Knights vann mot Stockholm Mean Machines

2016-04-06 | Amerikansk fotboll första förbundet att hbtq-certifieras

2015-09-22 | Julia Olsson från SMM: ”Vi fortsätter vara bäst”

2015-09-18 | Amerikansk fotboll: Örebro jagar sitt första SM-guld

2015-07-31 | Amerikansk fotboll: Svensk trupp med EM-guld i siktet

2014-10-03 | Kollisionssporten som kräver snabbhet, hjärna och hjärta

2014-09-05 | Märta Nilsson: ”Du ska vara stor, stark och snabb på offensiva linjen”

2014-08-29 | Örebro Black Knights satsar på final

2014-08-22 | Från rock och opera till amerikansk fotboll

2013-09-13 | SM-guld igen: ”Amerikansk fotboll är en sport för alla”

2011-07-15 | Amerikansk fotboll vill bli OS-sport

Klockan börjar närma sig 14.30 på den anrika Stadion. En dörr står öppen inne på arenan och spelare i svarta matchställ kikar ut. Beredda på SM-final. Speakern presenterar motståndarlaget som springer ut genom mittutgången iklädda sina orangea matchställ. Det är Arlanda Jets, ett lag som var i SM-final senast för två år sedan som då spelades på Behrn arena i Örebro.

Sedan är det dags för Örebro Black Knights och de springer in på planen och ställer upp sig. Det är alldeles snart dags för avspark och det är pirr och det är högtidligt. Speakern ber alla stå upp och Anna Stenström sjunger svenska nationalsången. Spelarna står med hjälmarna i händerna. Tonerna tar slut. Nu kan spelet börja.

Det är en historisk final. För första gången sedan starten finns inte Stockholm Mean Machines med. Stockholmslaget har vunnit fyra raka SM-segrar – alla SM-guld som innan i dag någonsin delats ut i amerikansk fotboll på damsidan. Men i år har något hänt. Stockholm Mean Machines kraftiga dominans har brutits. De har tappat några spelare och haft tränarbyte, andra lag har sakta men säkert jobbat sig i kapp. Och om. Arlanda Jets slog ut dem i semifinalen och det är därför Örebro Black Knights nu får möta de organgeklädda i final.Anna Magnusson, Örebro Black Knights.


Minmin Zhao.


Anna Persson och Elina Holm Sten.


Båda lagen vill ha revansch. Arlanda Jets på silvret i Örebro 2014, och två tidigare silver. Örebro Black Knights vill inte komma hem med något annat än guld, efter silvret förra året på Zinkens IP. Denna lördag är det soligt och hett ute på plan när matchen ska inledas. Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff) har förlagt både dam- och herrfinalerna på Stadion och på samma dag, något även sporter som innebandyn har gjort. Ett sätt att uppvärdera damsidan och ge dem samma inramning som annars ofta endast är förunnad herrarna.

Domarna är uppställda. Lagen likaså. Kaptenerna – fyra från varje lag – går fram till domarna. Dags att singla slant. Arlanda Jets vinner, och väljer att starta med bollen. De börjar bra. Men sedan är det en pass till Elina Holm Sten som Örebro Black Knights lyckas ta, en så kallad interception av Maria Samuelsson. Spelet går över till Örebro. Ganska tidigt i matchen syns de två lagens olika spelstil. Medan Arlanda Jets förlitar sig på sitt passningsspel och då framför allt till Elina Holm Sten, ligger Örebro Black Knights styrka i springspelet och då framför allt genom Minmin Zhao, som just har blivit utsedd till årets spelare och till årets runningback.

Och springer gör hon. Långt, snabbt, med styrka. Ibland stoppas hon, som då Frida Lööv i Arlanda Jets får in en ordentlig tackling. Vid andra tillfällen lyckas hon även när motståndarna får tag i henne plöja ett par yards till. Örebro Black Knights tar sig allt längre fram och till slut är det bara en yard kvar. Då tar quarterback Bea Lundstorp själv hand om bollen och pressar sig, och pressas av lagkamraterna, fram och ner till en touchdown och matchens första poäng. 6-0 blir till 8-0 när Minmin Zhao förvaltar möjligheten till extrapoäng och springer in två till.


I andra quartern går Anna Persson in som quarterback för Arlanda Jets i stället för Erika Mörk, eftersom Örebro verkar ha för bra koll på Erika Mörk. Det är en taktik som blir framgångsrik för Örebro Black Knights verkar inte riktigt förberedda. Efter en väl spelad quarter känns det som att laget har brutit övertaget som Örebro Black Knights tidigare hade om matchen, men de förblir poänglösa. När lagen går ut i halvtidsvila har Örebro Black Knights fortfarande ledningen men har inte lyckats öka den sedan inledningen.

– Vi har en del matchnerver, vi har många rookies, säger Arlanda Jets Emma Benndorf till Thomas Larsson, förbundskapten för landslaget som också kommenterar matchen på den direktsända videolänken som Saff har arrangerat.

– Men sedan har vi gjort det vi ska göra och då stänger vi ner dem, precis som vi ska, fortsätter hon och lägger till att de nu, inför nästa halvlek måste fokusera på det offensiva spelet. Ta poäng.

Örebro Black Knights Sara Lidner är väldigt nöjd med första kvarten men tycker att laget börjat slappna av för mycket i andra:

– Vi måste skärpa oss och köra hårt.

På frågan om matchbilden ser ut som de förväntat sig svarar hon: både och.

– De gör en del saker som vi inte sett förut. Men det förväntar man sig i en final att man gör förändringar och byter spelare, så det gäller för oss att rätta oss nu så att vi stoppar dem.

Tredje quartern och vädret har sadlat om från blå himmel och hetta till annalkande regnmål. Örebro Black Knights startar med bollen. Efter knappt fem spelade minuter händer det: Minmin Zhao får bollen, tar sig igenom Arlanda Jets på mitten och rusar 52 yards, flyger över planen, fram till en touchdown. Ledningen ökar till 14-0.


Touchdownglädje.
Yasmin El-Messaoudi och Frida Lööv från Arlanda Jets.


Efter knappt fem minuter spelade i den fjärde och sista quartern får Örebro sin tredje touchdown. De har närmat sig linjen – inte minst med Minmin Zhaos springspel som nu har gått över sammanlagt 200 yards under finalen – och till slut kan Sara Lidner ta bollen den sista biten över linjen. Ställningen hoppar upp till 20-0 för Örebro Black Knights, och det börjar se väldigt mörkt ut för Arlanda Jets, samtidigt som regnet börjar strila ner.

De kämpar och Elina Holm Sten får tag i bollen och springer 12 yards, men ansträngningarna ger inga poäng. Med fyra minuter kvar så får Örebro Black Knights ytterligare två poäng, och sista spiken i kistan kommer bara dryga minuten innan slutsignalen går då Minmin Zhao hittar en lucka och rundar motståndarnas försvar och efter ytterligare en vacker rush över planen – denna gång 55 yards – får till en touchdown igen ökar hon Örebro Black Knights ledning till 28-0.

Henrik Dahl, head coach, Örebro Black Knights.


Men Arlanda Jets ger inte upp. Med knappt två minuter kvar får Ida Uddin till ett snyggt spel och Arlanda Jets avancerar på planen. En stund senare: Erika Mörk får till en perfekt och lång – 23 yards – passning till Elina Holm-Sten. Tre passningar misslyckas och den kvarstående tiden krymper allt mer. Men så hittar Erika Mörk Sabina Rydberg genom en pass över mitten. Därefter får Erika Mörk fram bollen till Linn Stridsman när det bara återstår 40 sekunder av matchen och spräcker Örebro Black Knights nolla med en touchdown. Linn Stridsman som är en av Arlanda Jets hela 17 rookies denna säsong. 28-6, är ställningen och Arlanda Jets ser till att plocka hem en extrapoäng genom en välplacerat skott på mål som går precis över ribban och slutresultatet blir 28-7. Örebro Black Knights tar sitt efterlängtade guld, klubbens första guld på såväl dam- som herrsidan.

– Det känns fantastiskt, det är så mäktigt, säger quarterback Bea Lundstorp i total glädjeyra minuter senare, mellan medaljutdelning och lagfotografering.

Även Henrik Dahl, Örebro Black Knights tränare är glad:

– Det känns fantastiskt roligt, det är en fantastisk grupp tjejer som har jobbat och slitit och kämpat tillsammans. Det är en miljö man vill vara i, säger han och berättar att det finns ett stort intresse bland coacher att träna damlaget, som man har satsat på sedan starten 2013.

Några minuter senare på pressträffen berättar Arlanda Jets huvudtränare Ville Korhonen om deras taktik inför matchen:

– Springa lite, kasta mycket, stoppa bollen. Vi stoppade inte Minmin Zhao och fångade inte bollen, så det blev som det blev, säger han.

– Det var en hård match, men rolig. Jag gillar när de springer mycket. Det är alltid rolig att tackla Minmin, hon är så snabb och man får vara på tå hela tiden, och hon har hela tiden två blockers med sig, säger Frida Lööv från Arlanda Jets.

Hon förklarade att det hade funnits en del nerver med, och reflekterade att de kanske skulle ha försökt att gå in mer i finalen som det vore en vanlig seriematch.


Helena Jonsson, runningback.Bea Lundstorp.


Minmin Zhao deltar i pressträffen tillsammans med Henrik Dahl – även hon har haft mycket nerver, i alla fall inför matchen:

– Jag har varit nervös hela veckan. Arlanda Jets är duktiga och jag visste att Frida kommer att tackla mig, de läser spelet bra, säger hon och förklarar att den dubbla utmärkelsen kvällen före finalen snarast givit henne en del prestationskrav eftersom hon utsågs till både årets spelare och årets runningback.

I halvtidsvilan var inget givet, vare sig för Arlanda Jets eller Örebro Black Knights.

– 8-0 var inte alls säkert. De är explosiva på anfall och duktiga i försvaret.

– Arlanda Jets förmåga att passa djupt och sträcka ut fältet är något som de flesta andra lagen inte kan, och det gör det ovant att försvara sig mot dem, säger Henrik Dahl som också förklarar att klubben har bra stöd i Örebro, media skriver mer och mer om dem, och de har en trogen publik – under semifinalen hade de 420 besökare på en plan utan läktare eller sittplatser trots spöregn.

På frågan hur de ser på damseriens utveckling var svaren positiva. Att Stockholm Mean Machines fått sådan konkurrens om toppen att de inte tog sig till final i år efter fyra raka SM-guld innebär att serien utvecklas mer och att Stockholm återkommer med starkare trupp, menar Ville Korhonen som också pekade på att Arlanda Jets tagit sig till final med 17 rookies.

– Jag tror att det här ger mycket för damfotbollen.

– Vi kommer att vara snabbare, tuffare, vi kommer att ta bollarna vi missade och tackla Minmin, svarar Ville Korhonen på frågan om hur Arlanda Jets kommer se ut nästa år.

Minmin Zhao har inte bara imponerat med sitt snabba springspel utan för sin styrka att även när hon tacklas lyckas få bollen ytterligare någon eller några yards framåt, och för att hon har varit så slitstark och hållit under hela säsongen, trots att hon får ta många smällar. Hon förklarade receptet på framgången genom att tacka Arlanda Jets, för att hon förra säsongen fick en skada efter en match.

– När jag sedan fick stå på sidlinjen var jag så ledsen och funderade på varför jag skadas så mycket. Efter säsongen började jag träna varje dag, och jag springer mycket.

– När jag fick min första fumble fick det mig att tänka efter – och att träna, träna.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: