Norma Sarabia mördades den 11 juni i sitt hem i Huimanquillo, Tabasco.

RIPVG fördömer det eskalerade våldet mot journalister i Mexiko

2019-08-01 | RIPVG padlock

OPINION

Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, fördömer det eskalerade våldet mot kvinnor inom journalistiken i Mexiko. Organisationen, som samlar journalister från 36 länder, uttrycker sin solidaritet med journalisterna och sin oro över den troliga kopplingen mellan attackerna och deras yrkesutövning.

La red internacional de periodistas con visión de género (RIPVG) grundades 2005 och består av journalister i 36 länder som främjar jämställdhet i och via medierna.


Originaltexten på spanska.

Översättning: Jenny Rönngren


RELATERADE ARTIKLAR:

2019-07-23 | Nytt angrepp på mexikanska journalisten Lydia Cacho

2019-04-24 | Rättvisa utkrävs tretton år efter kidnappningen av Lydia Cacho

2018-11-02 |Medialt våld mot kvinnor stannar inte vid nationsgränser

2017-05-16 | Yttrandefriheten i kris efter våg av mord på journalister i Mexiko

2016-11-25 | Hotas för att ha avslöjat herraväldets makt

2016-11-04 | Dödshot tvingar journalistfamilj på flykt i Mexiko

2015-03-03 | ”Hatet pareras av stöd”

2014-06-26 | Samarbete hjälper mot hoten som avser att tysta

2014-06-26 | ”Om vi tystnar försvagas den demokrati vi vill bygga”

2014-06-26 | ”Om vi tystnar försvagas den demokrati vi vill bygga”

2013-08-23 | Våldet mot Mexikos kvinnliga journalister kartlagt

2011-10-28 | Medierna står i skuld till världens kvinnor

Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, fördömer den eskalering av våldet mot kvinnor i journalistiken som registrerats i Mexiko hittills under 2019. Samordningsgruppen för detta internationella nätverk, som samlar journalister från 36 länder, beklagade vid sitt möte den gångna helgen läget för yttrandefriheten i Mexiko, ett land där 149 journalister mördats sedan år 2000 till i dag och av vilka 16 var kvinnor.

När RIPVG reflekterar över det kritiska tillståndet för yttrandefrihet i landet noterar vi med oro den sannolika kopplingen mellan attacker på journalister och deras yrkesutövning och anser att den mexikanska statens ansträngningar varken har varit tillräckliga eller effektiva för att stoppa detta våld, vilket undergräver de mest grundläggande garantierna för att utöva journalistik.

I denna kontext fördömer RIPVG mordet på Norma Sarabia Garduza, journalist som bevakade våld och otrygghet i tidningarna El diario presente och El sol del sureste, och som mördades av väpnade män i sitt eget hem i Huimanquillo, Tabasco, den 11 juni. Norma Sarabio blev därmed den första kvinnliga journalist som mördats under regeringen Andres Manuel López Obrador, enligt nyhetsbyrån Cimac.

Vid sitt senaste möte uttryckte samordningsgruppen för RIPVG även sin djupaste oro för en av de senaste attackerna mot yttrandefriheten i Mexiko, som inträffade den 21 juli, mot journalisten Lydia Cacho Ribeiro, som utsattes för inbrott i sitt hem i Puerto Morelos, Quintana Roo. Okända personer förstörde hennes säkerhetssystem, hon bestals på arbetsverktyg och journalistiskt material samt förgiftade och dödade hennes husdjur.

Under juli har tre kvinnliga journalister attackerats i delstaten Puebla, vid olika tidpunkter och på olika platser. Den 23 juli besköts journalisten Nidya Hérnandez hem i kommunen Tehuacán med fem skott. Hérnandez driver digitaltidningen Domingo 7, som nyligen publicerat uppgifter kommunledningen och en tidigare anställds påstådda korruption. Bara timmar dessförinnan hotades journalisterna Alejandra Pacheco från Centro noticias och Sara García från Tehuacán digital av taxichaufförer när de bevakade en polisinsatsen i samband med ett anmält överfall.

Sedan den 9 juli har journalisten Shalma Castillo Castro, från tidningen El diario de Ciudad Victoria i Tamaulipas, utsatts för en smutskastningskampanj med könsrelaterat våld. Enligt organisationen Artikel 19 spreds misogyna och sexualiserade bilder som manipulerats av okända personer för att framstå som om de handlade om journalisten. Hon hade uppmärksammat påstådda korruptionshandlingar i tilldelningen av byggkontrakt till obefintliga företag, under Xicotencatl González Urestis tid som ordförande för kommunstyrelsen.

Den 3 juli utsattes reportern Carmen González Benicio från El sur de Acapulco för en smutskastningskampanj av Dionicio Merced Pichardo García, kommunstyrelsens ordförande i Tlapa de Comonfort, Guerrero, för publiceringen av en artikel som tog upp ett fall där en mamma försöker få tillbaka sin son, som adopterats bort av myndigheten.

Detta är bara några av de attacker som journalister i Mexiko möter dagligen, det land som tillsammans med Afghanistan, är världens farligaste att bedriva journalistik i. Situationen har allt oftare tvingat journalister på flykt, utan andra alternativ än att överge sina hem och arbeten för att sätta sig i säkerhet med sina familjer.

Enligt Mexikos människorättskommission har över tio journalister, på grund av situationer som dessa, anslutit sig till den federala mekanismen för beskydd av människorättsförsvarare och journalister, utan att den mexikanska staten hittills lyckats möjliggöra deras återvändande eller fullständiga integration på en ny plats.

Den särskilda rapportören för yttrandefrihet vid interamerikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna (CIDH) har dokumenterat den dubbla risk och våldshandlingarna som kvinnor inom journalistiken möter, och som har olika konsekvenser beroende på kön, vilket manifesterar sig på olika sätt – allt från mord, sexuellt våld, till hot, maktmisbruk och könsbaserade hot.

I det här sammanhanget uttrycker RIPVG sin solidaritet med offren och upprepar uppmaningen till den mexikanska staten att genomföra effektiva åtgärder med ett genusperspektiv som garanterar journalisternas liv, säkerhet, integritet och villkor som ger kvinnor fullständiga möjligheter att utöva yrket, samt tillgång till rättvisa, förebyggande insatser, utredning av överträdelser, påföljder för angripare, skadestånd och att sätta stopp för ytterligare attacker på yttrandefriheten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: