Dödshot tvingar journalistfamilj på flykt i Mexiko

2016-11-04 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Den mexikanska journalisten Rosa María Rodríguiez Quintanilla, samordnare för det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv (RIPVG), har tvingats sätta sig och sin familj i säkerhet efter att ha mottagit dödshot. RIPVG kräver nu att både den federala och den delstatliga regeringen agerar.

RELATERADE ARTIKLAR:

2013-10-15 | Mexiko i fokus på internationellt möte för genusjournalister

2012-05-04 | Vass penna tystad i Veracruz

2012-05-03 | Till det fria ordets försvar

2011-05-20 | Möte för genusjournalister i Marocko

2011-02-11 | Lydia Cacho: Feminism är en vision om social förändring

Den mexikanska journalisten Rosa María Rodríguiez Quintanilla, som också är samordnare för det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv (RIPVG) har tvingats sätta sig och sin familj i säkerhet efter att ha mottagit dödshot. Familjen där maken Fransisco Cuéllar Cardona och sonen Ilich Francisco Cuéllar också är journalister, har utsatts för en smutskastningskampanj via sociala medier. Den 3 oktober misshandlades Rosa María Rodríguez Quintanilla av delstatsåklagaren Irving Barrios Mojícas livvakt när hon skulle intervjua honom. I lördags blev dödshotet kulmen på en längre tids attacker mot journalisterna i familjen, som tvingades lämna sitt hem i Tamaulipas.

Den organiserade brottsligheten i den mexikanska delstaten Tamaulipas har tvingat journalisterna att sluta skriva om våldet vilket har förvandlat området till en tyst zon i pressen, skriver den feministiska nyhetsbyrån CIMAC. Enligt CIMAC:s dokumentation har nio journalister som är kvinnor utsatts för våldsamma attacker i Tamaulipas, tre av dessa med dödlig utgång. Yttrandefrihetsorganisationen Artikel 19 bekräftar bilden av att det råder stark självscensur bland journalister i Tamaulipas och norra Veracruz på grund av den höga våldsnivån där olika grupper inom den organiserade brottsligheten, liksom väpnade styrkor, strider om makten.

– Vi vet inte vilka som ligger bakom denna illvilliga aktion, eller vad de är ute efter, den hänvisar till min man som chef för tidningen Expreso och till mig som samordnare för journalistnätverket, säger Rosa María Rodríguiez Quintanilla i ett uttalande.

RIPVG har tillsammans med en rad andra journalist-, yttrandefrihets- och människorättsorganisationer utfärdat ett uttalande till stöd för journalisterna. I dokumentet, som är riktat till Mexikos president Enrique Peña Nieto och delstatspresidenten Francisco García Cabeza de Vaca, kräver organisationerna att såväl den federala som delstatliga regeringen vidtar åtgärder för att garantera Rodríguez Quintanilla och hennes familjs säkerhet. Såväl specialåklagaren för brott mot yttrandefriheten och riksåklagaren som regeringens särskilda organ till skydd för människorättsförsvarare och journalister uppmanas att agera omedelbart.

För att sätta press på myndigheterna att agera och sätta stopp för den straffrihet som råder har RIPVG också formulerat ett brev till Mexikos ambassader i länderna där RIPVG har representation. RIPVG kräver att fall som dessa utreds och att ansvariga ställs inför rätta så att attacker som dessa upphör att löna sig.

”Detta är ytterst den mexikanska statens ansvar då det åligger myndigheterna att garantera yttrandefriheten och journalisternas säkerhet”, skriver RIPVG.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: