El Salvador: Ett steg i rätt riktning för aborträtten

2019-01-28 | Bodil Valero padlock

OPINION

”Det faktum att Imelda Palacios är fri innebär inte att kampen är över. El Salvador är fortfarande ett av de länder i världen där det är farligast att vara flicka eller kvinna”, skriver Bodil Valero (MP) och uppmanar till fortsatta påtryckningar för sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador.

Bodil Valero är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.


RELATERADE ARTIKLAR:

2019-01-15 | El Salvador farligaste landet för Latinamerikas kvinnor och flickor

2018-11-20 | Ännu en ung kvinnas liv offras för abortlagen i El Salvador

2017-07-18 | El Salvador: Ung kvinna dömdes till 30 år i fängelse

2016-05-24 | El Salvador: Fängslad för missfall

2016-05-13 | El Salvador: Kvinnor sitter fängslade för missfall

2016-02-10 | El Salvador: ”Vem bestämmer över kvinnors kroppar?”

2015-01-23 | Feminister i El Salvador firar Guadalupe Vasquez benådning

Rättvisa har skipats för 19-åriga Imelda Palacios som friats från anklagelsen att ha försökt mörda sitt eget nyfödda barn. Hon är en av de kvinnor som lyckats slippa undan ett strängt fängelsestraff i El Salvador, ett land med mycket hårda antiabortlagar.

Rättegången mot henne ägde rum den 17 december och bevakades av kvinnorättsorganisationer, människorättsorganisationer och politiker över hela världen. I och med den friande domen för Imelda Palacios visar El Salvador att de blivit lite bättre på att försvara kvinnors mänskliga rättigheter.

El Salvador har en av världens strängaste lagstiftningar vad det gäller abort och gynekologiska komplikationer, som domstolarna likställer med mord. Abort är helt förbjudet i El Salvador sedan 1998. Abort likställs med mord och försök till abort, vilket kan omfatta bland annat missfall, likställs med försök till mord.

Undantag görs inte ens i fall där kvinnan har blivit våldtagen eller där hennes hälsa är allvarligt hotad. Det är viktigt att notera att förbud mot abort inte innebär att antalet aborter minskar. Snarare medför det att många flickor och kvinnor utför hemliga aborter som ofta skadar dem.

Imelda Palacios kommer från en fattig familj i departementet Usulután i El Salvador. Palacios blev gravid efter att ha våldtagits av sin egen styvfar och i vecka 37 av sin graviditet födde hon sin dotter hemma på toaletten. Till historien hör också att dottern är fullt frisk. Imelda Palacios anklagades för försök till mord.

Som ett resultat av den stränga antiabortlagstiftningen i El Salvador sitter i dag minst 25 kvinnor häktade med upp till 50-åriga fängelsestraff. De flesta av dem är fattiga och har inte haft råd med ett ordentligt försvar. I september besökte jag och några kollegor kvinnofängelset Ilopango. I februari återvände jag. Sedan dess har flera kvinnor släppts.

I oktober 2018 fick en av dem, Teodora del Carmen Vasquez, Per Anger-priset för sin kamp för kvinnors mänskliga rättigheter i El Salvador. Teodora del Carmen Vasquez historia är lik Imelda Palacios på många vis. Skillnaderna består bland annat i att Teodora del Carmen Vasquez födde ett dött barn och att hon därefter dömdes till 30 års fängelse. Under samtliga de 10 åren som hon tillbringade i fängelse kämpade hon vidare för kvinnors rättigheter i El Salvador.

Det faktum att Imelda Palacios är fri innebär inte att kampen är över. El Salvador är fortfarande ett av de länder i världen där det är farligast att vara flicka eller kvinna. Det är därför viktigt att vi fortsätter att sätta press på landet att förändra sin lagstiftning för att förbättra flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador, och för att faktiskt lagföra våldtäktsmännen, som i de flesta fall går fria.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: