El Salvador: Kvinnor sitter fängslade för missfall

2016-05-13 | FemPers padlock

UTRIKES

Teodora del Carmen Vásquez är en av de fångar som Amnesty International kämpade för i kampanjen ”Skriv för frihet 2015”. Den 8 maj fyllde hon 36 år. Nu pågår en namninsamling på Amnesty.org för att hon ska kunna fira nästa födelsedag i frihet.

Amnesty har besökt El Salvadors mest ökända fängelser där kvinnor sitter fängslade, anklagade för mord, efter att ha mist sina barn under graviditeten.

Teodora del Carmen Vásquez fängslades 2007, efter att ha fött ett dött barn. Hon dömdes för mord, anklagad för abort som är totalförbjudet i El Salvador. Hennes familj är fattig och de hade inte råd med en bra advokat. Hon dömdes därför till fängelse i 30 år.

Maria Teresa Rivera är dömd till ett fängelsestraff på 40 år efter ett missfall, även hon anklagad för abort. Båda kvinnorna har unga söner som bara har fått träffa sina mammor ett par gånger under de gångna åren.

Amnestys reporter Karen Javorski har talat med Teodora del Carmen Vásquez och Maria Teresa Rivera om deras tillvaro i celler de delar med 70 respektive 250 kvinnor. I trängseln får kvinnorna ofta sova direkt på golvet, under det kokheta plåttaket.

Läs hela intervjun.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: