Aedesmyggan sprider denguefeber, japansk encefalit och misstänks nu även kunna orsaka hjärnskadan mikroencefali hos foster.

El Salvador: ”Vem bestämmer över kvinnors kroppar?”

2016-02-10 | Begoña Barberá Orozco padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

Zikaviruset, som tros kunna orsaka hjärnskador hos foster, sprider sig i Latinamerika och land efter land söker strategier mot utbrottet. I El Salvador, ett land där minst fem kvinnor våldtas dagligen och det är kriminellt att genomgå en abort, rekommenderar den biträdande hälsoministern att ”kvinnor i fertil ålder” ska försöka att inte bli gravida under de närmaste två åren. Frilansjournalisten Begoña Barberá Orozco har bättre förslag om avsikten på riktigt är att alla kvinnor ska kunna bestämma över sina kroppar.

FAKTA/ZIKAVIRUSUTBROTTET

Under zikavirusutbrottet i Brasilien 2015 upptäcktes ett troligt samband mellan zikavirusinfektion och mikroencefali hos nyfödda barn. År 2015 upptäcktes 2 782 fall av mikrocefali jämfört med 147 under 2014 och 167 under 2013.


Artikeln är tidigare publicerad i nättidningen Contrapunto i El Salvador.

För ett par år sedan, på väg till en intervju, kom jag till ett litet samhälle med grusvägar, träd, folk på cykel, hus av tegel och laminat... en lugn plats att leva på tänkte jag. Knack, knack. Ingen svarade. När kvinnan jag letade efter dök upp märkte jag att den tysta byggnaden också gömde en flicka som jag kommer att kalla Susana. Varje dag låste hon, med sina 11 år, in sig efter skolan och väntade på att mamma eller mormor skulle komma hem. De vågade inte låta henne leka med någon på gatan. Inte heller i någon grannflickas hem. ”I alla (hemmen) finns en man”, uppgav mormorn som förklaring. När Susana var bebis lämnade de henne i en grannes hus och på kvällen, när de skulle byta på henne, upptäckte de spår av sperma i blöjan.

Så rå är verkligheten för många unga kvinnor i El Salvador. Ett av länderna med flest våldtäkter i Latinamerika. Fem om dagen, enligt expertisen på det rättsmedicinska institutet, alltså borträknat de som inte anmäls. En plats där kvinnor lär sig som mycket små att vara rädda för män.

I den här kontexten rekommenderar den biträdande hälsoministern, Eduardo Espinosa, att ”kvinnor i fertil ålder” ska försöka att inte bli gravida under detta år och nästa för att undvika mikroencefali hos fostren (en hjärnskada som i många fall innebär ett kort och smärtfyllt liv) som konsekvens av zika.

Eftersom Susana är en kvinna i fertil ålder, borde hon känna sig träffad av resonemanget, men låt oss inte lura oss själva: Hur många av graviditeterna är frukten av kvinnors önskan och beslut i El Salvador?

För att hans ord ska ha mening skulle den allmänna inställningen behöva förändras, så att män upphör att tro att flickors och kvinnors kroppar tillhör dem. Detta skulle innebära att befolkningen hade tillgång till, och tillägnade sig, en komplett sexualundervisning som tillät kvinnor och män att utveckla sina sexualliv utan tvång, utan våld, utan påbud. Kvinnor skulle bara ha sexuella relationer när, och med vem, de ville och män skulle acceptera detta. Båda skulle ha tillgång till preventivmedel, enkelt och gratis.

Långt ifrån verkligheten. Om vi lutar oss mot lägesrapporten om våld mot kvinnor 2014 från kvinnorättsorganisationen Ormusa och uppskattningarna från den panamerikanska hälsoorganisationen OPS våldtas 9 860 kvinnor och flickor varje år och tre av fyra våldtäkter begås av partnern, den tidigare partnern, en familjemedlem eller en bekant.

Eftersom det inte ligger i de flesta kvinnors händer att bli gravida är det högst troligt att de underjordiska aborterna ökar som ett sätt att undvika att få barn med hjärnskador. Detta kommer inte att kunna bekräftas eftersom alla former av frivilligt avbrytande av en graviditet är kriminaliserade, vilket gör att antalet aborter som utförs, och hur många kvinnor som dör till följd av osäkra aborter, är okänt.

Alltså, istället för att lägga hela bördan på kvinnorna borde hälsodepartementet ta sitt ansvar genom att främja antagandet av en heltäckande lag om sexualupplysning, se till att hela det salvadoranska samhället hade tillgång till preventivmedel, trycka på för att sexuella övergrepp orubbligen ska leda till åtal och straff, samt inleda en seriös debatt om aborträtten och ta initiativ till en avkriminalisering av hälsoskäl.

Så länge allt detta inte händer kommer de unga flickorna och de fattiga – Susanorna – att stå för dödsfallen och deras döttrar och söner vara de som lider av hjärnskador.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: