#Las 17 stödgrupp väntar på besked om frigivningen av Guadalupe dömd för abort.

Feminister i El Salvador firar Guadalupe Vasquez benådning

2015-01-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Onsdagen 21 januari benådade El Salvadors parlament Guadalupe Vasquez, som suttit i fängelse i sju år för ett missfall. 2007 dömdes hon till 30 år i fängelse för att missfallet rubricerades som abort. Feminister och aborträttsaktivister firar detta som en seger. Men fortfarande sitter tiotals kvinnor i fängelser anklagade för att ha brutit landets abortlag.

Guadalupe Vasquezvar 18 år när hon fick ett missfall på grund av komplikationer under sin andra graviditet. Det statligt ägda sjukhuset San Bartolo National informerade polisen som omgående grep henne. Hon blev anklagad för det som av aborträttsmotståndarna och i El Salvadors anti-abortlag kallas för ”mord på det ofödda barnet”. I själva verket fanns inga bevis att Guadalupe har orsakat missfallet. Men läkarna anmälde henne för att själva slippa eventuella misstankar om att ha utfört abort, skriver Beta Fusion.

I El Salvador är alla former av abort, utan undantag, olagliga och jämställs med mord. Parlamentet har nu genom en lång och krånglig process godkänt frigivningen av Guadalupe Vasquez. Dock har aborträttsmotståndare och högerpartier i parlamentet visat stort missnöje och anklagat vänsterorienterade parlamentariker för att ha begått fusk under omröstningen.

Feministen och före detta FMLN-gerillaledaren Morena Herrera sade i en intervju till Beta Fusion att Guadalupe Vasquez frigivning har gett feminister nytt hopp i den fortsatta kampen för alla de andra som sitter fängslade för abort.

Minst 29 kvinnor sitter fängslade i El Salvador för brott mot abortlagen. En grupp bland dem kallar sig #Las17. De är dömda till mellan 12 och 40 års fängelse. Den äldsta i gruppen är 29 år gammal. Det pågår kampanjer för frigivningen av dessa kvinnor och förändring av abort lagen i El Salvador.

– Det är en skandal att det salvadoranska rättssystemet har utsatt de här kvinnorna för sådan vånda och plåga. Den bevisning som lagts fram mot kvinnorna är i hög grad falsk och regeringens reaktiva och föråldrade inställning till aborter misstänkliggör landets kvinnor. Det här måste förändras, säger Erika Guevaras, Amnesty Internationals Amerikachef i ett pressmeddelande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: