Ali Riley är försvarare i favorittippade Rosengård och i Nya zeelands landslag.

Ali Riley vill lämna bättre villkor för damfotbollen efter sig

2018-04-10 | Bella Frank padlock 2

SPORT

Ali Rileys Rosengård är favorittippade till att vinna damallsvenskan som drar igång i helgen. Hon är redo för premiär och som ny zeeländsk landslagsspelare är hon också glad över det nya jämställda kollektivavtal som laget tecknat med förbundet. För Ali Riley är det viktigt att inte bara uppnå resultat på plan:
– Vi vill lämna damfotbollen med bättre villkor och förutsättningar än när vi själva började.

RELATERADE ARTIKLAR

2018-04-10 | Jämnhet gör damallsvenskan konkurrenskraftig

2017-11-08 | Nya Zeeland: Jämställdhet mellan fotbollslandslag i sikte

2017-10-10 | Isabelle Widmark om norska avtalet: Det bryter ny mark

2017-10-09 | Norges jämställda fotbollslöner: ”Detta betyder allt för oss”

2017-09-18 | Dellösning nådd – danska landslaget spelar VM-kval

2017-09-15 | Danska fotbollslandslaget strejkar för bättre villkor

2017-04-04 | Irlands fotbollslandslag tvingas byta om på offentliga toaletter

2017-03-17 | Klart att USA:s hockeylandslag kräver det bästa

2017-03-15 | USA:s hockeylag hotar bojkotta vm på grund av dåliga löner

2015-09-11 | Australien: Fotbollslandslaget i strejk över dåliga villkor

2017 var året då landslag efter landslag ställde krav på sina respektive fotbollsförbund för att få till stånd bättre och mer jämställda villkor. USA:s landslag fick till stånd ett bättre avtal i april 2017 och samma månad protesterade Irlands landslag mot att tvingas byta om på offentliga toaletter, efter EM-guldet fick Nederländerna till ett bättre avtal, Danmark strejkade för bättre villkor, och i oktober meddelade det norska fotbollsförbundet att de framöver kommer att dela ut lika stora bidrag till dam- och herrlandslagen. Senare under hösten anordnade Nigerias damer, the Super falcons, en sittstrejk i protest mot uteblivna ersättningar och bonusar.

I både Norge och Danmark erbjöd också herrarna att gå ner i lön för till förmån för damerna. Sveriges landslag – som hade varit utan avtal i nästan ett år – tog strid för bättre villkor inför Fotbollsgalan och fick till stånd ett nytt avtal. Ungefär samtidigt gick Nya Zeelands spelarfack ut med krav om ett gemensamt kollektivavtal för dam- och herrlandslagen i fotboll. Det gick igenom och i januari i år trädde avtalet – som har beskrivits som det första helt jämställda kollektivavtalet i fotbollsvärlden – i kraft.

– Praktiskt innebär det att vi kan flyga business class som herrarna gör, den dagliga ersättningen är samma som killarnas, vi får tillgång till olika program kring hälsa efter vår karriär, och andra program som mental hälsa, säger Ali Riley till Feministiskt perspektiv i samband med den årliga upptaktsträffen inför damallsvenskan som hölls i måndags på Norra latin i Stockholm.


Stort symbolvärde

Ali Riley är född och uppvuxen i USA men har nyzeeländskt medborgarskap och har spelat för landslaget the Football ferns sedan 2007. För de nyzeeländska utlandsproffsen som spelar i Europa innebär hemresa inför landslagssamlingar långa tidskrävande resor, därför är det betydelsefullt att de nu kan resa bekvämare. Dessutom kommer avtalet att jobba fram ett program som ska underlätta för spelare som får barn att komma tillbaka till spel efter graviditet.

– Symboliskt är det jätteviktigt. Nu har vi exakt samma avtal som killarna: All whites (herrlandslaget) och the Football ferns. Det känns riktigt bra. Det handlar inte om några stora pengar, vi har mycket kvar att kämpa för som damlag. Vi är rankade som nummer 19 eller 20 i världen, medan herrarna är mycket lägre rankade – vi kanske till och med borde ha bättre förutsättningar. Men vi är så glada, nu har vi samma förutsättningar att få hjälp som spelare eller efter att vi slutar.


Varför tror du att det är så många landslag som tagit strid nu, har ni inspirerat varandra?

– Tajmingen var den att vårt kontrakt gick ut och vi behövde skriva ett nytt. Att det sedan pågick i Sverige, Danmark och Norge och att man kan läsa om det i media betydde mycket, att man hört sina lagkompisar kämpa. Det var helt enkelt rätt tid att ha diskussionen och det var rätt tid för vårt förbund att säga ja.


Ali Riley hyllas av fans efter en match mot Djurgården 2017.


Malin Winberg, Ali Riley, Sheila van den Bulk på upptaktsträffen inför damallsvenskan.


Ali Riley tillsammans med Rosengårds assisterande tränare Malin Levenstad.


Du är en förebild för många flickor, vad tror du det betyder för unga fotbollsspelare att ha kvinnor som förebilder?

– Det är så häftigt att de kan komma till en match och se oss som spelare som kan leva på att vara fotbollsspelare, se en kvinnlig huvudtränare som Beta (Elisabet Gunnarsdottír) i Kristianstad, eller Malin Levenstad (assisterande tränare i Rosengård reds anm.), eller Therese Sjögran som sportchef och kvinnliga domare. Flickor som ser våra matcher kan tänka: ”Jag kan bli vad som helst när jag blir stor spelare, domare, tränare”. De är så unga att det finns proffsfotboll, säger Ali Riley och berättar att under en period när hon själv var yngre fanns det ingen proffsfotboll på horisonten eftersom USA:s proffsliga låg nere under några år i början av 2000-talet.

– Så kom det en period när det inte fanns en proffsliga i USA, och man visste inget om Europa, det här var ju innan sociala medier. Det var en period där jag trodde att jag kunde spela fotboll i college men att sedan var det slut.

Hon spelade fotboll för Stanford university i Kalifornien när hon läste psykologi där, och hennes tränare Paul Ratcliffe beskrev henne som en av landets bästa ytterbackar. Och hennes karriär tog inte slut efter studierna. Hon togs ut till Nya Zeelands landslag och blev proffs i USA innan proffsligan lades ner igen 2012 och hon stod utan jobb. Det var då hon, efter tips från Caroline Seger som hon spelat med i Western New York flash 2011, fick tips om Malmölaget LDB FC, som sedermera bytte namn till Rosengård.


Inte bara på plan

Sedan 2012 har hon spelat i Malmö och tagit tre SM-guld med laget, vunnit Svenska cupen och spelat Champions league. Sedan augusti 2017 är hon återigen klubbkamrat med Caroline Seger, Seger som är en av flera profiler i svensk damfotboll som öppet ställt tydliga krav på jämställdhet. Hon uttalade stöd till danskorna i deras strid för ett bättre avtal hösten 2017, deklarerade att det svenska landslaget skulle utebli från Fotbollsgalan om inget avtal nåddes innan dess, och i förra veckan talade hon om fördomarna spelarna fortfarande möter i en intervju i Kvällsposten/Expressen.

– Det är inte bara att spela fotboll. Där är så mycket annat man måste ta kampen för hela tiden. Man måste försvara sig för att bli accepterad och respekterad, sade Caroline Seger till tidningen.

Under upptaktsträffen i måndags tog SVT:s expertkommentator Lisa Ek upp den frågan och önskade att alla runtomkring spelarna skulle dra det lasset så att spelarna framför allt kan fokusera på fotbollen. För Ali Riley är det viktigt att ta striden men hon betonar att det måste vara ett eget val, alla spelare behöver inte vara frispråkiga i media:

– Det är mitt mål att flickorna som kommer efter ska kunna se att de kan gå hela vägen och bli vad som helst, och det är bra att stora profiler som Seger uttalar sig. Alla behöver inte göra det men vi är många som gör det för att vi vill hjälpa och lämna ett arv efter oss, inte bara på plan genom resultat, guldmedaljer och priser – vi vill lämna damfotbollen med bättre villkor och förutsättningar än när vi började. Vi har kommit långt under de sex år jag har varit i Malmö, och under de åtta år jag har varit proffs. Men det är fortfarande lång väg kvar, säger hon.

– Till fotbolls-VM 2019 och OS 2020 vill jag se reklam inför, att varje kanal visar något från matcherna, att alla tidningar bevakar och att man i alla länder satsar mer så att det framöver inte ens blir en fråga 2024. Som det är nu får man gåshud när man ser reklamen som Barcelona gör för Lionel Messi och Lieke Martens: ”En stad, en dröm, en sport” – men det borde vara självklart. Vi gör samma saker, det kanske inte ser likadant ut under matcher men energin vi lägger ner, timmarna vi tränar och uppoffringarna vi gör är samma, eller kanske ännu större för damerna, säger Ali Riley.


Prestera i varje match

På upptaktsträffen var det flera som påtalade vikten att Svenska cupen har spelats tidigare i år eftersom det innebär matcher innan damallsvenskans premiär. Svenska cupen drogs igång i februari och i mars blev Rosengård klara för final efter att ha slagit Djurgården i semifinalen. Ali Riley håller med om att det är nödvändigt att komma igång tidigare med tävlingsspel, det har varit särskilt viktigt nu för Rosengård då laget inte spelar Champions league – de åkte ut i åttondelsfinalen mot Chelsea i november förra året.

– Vi spelare tycker att det är bra att Svenska cupen började tidigare, det är bra att mentalt vara igång, nu har vi premiären och om en månad cupfinal. Det känns så kul, säger Ali Riley.

Den 13 maj möts Rosengård och Linköping i finalen för Svenska cupen – för fjärde året i rad.


Ni är favorittippade igen till att vinna damallsvenskan – hur ska ni leva upp till förväntningarna?

– Varje år är det så, jag tycker Linköping borde vara favoriterna, säger hon och fortsätter:

– För att vinna guld måste vi vara bra i varje match. Det spelar ingen roll om det är Linköping eller Kalmar vi möter, självklart måste vi förbereda oss inför varje motståndare, men vi måste prestera i varje match, med vårt spelsystem, vår spelidé och med vår identitet.

– Redan under försäsongen kan vi se att vi ligger bra till, säger Ali Riley.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180412 - Janne Pettersson

Rosengårds ass. tränare heter Malin Levenstad, inte Evenstad.


20180412 - Bella Frank

Hej Janne, du har helt rätt. Levenstad står det i texten men L:et hade trillat bort i bildtexten. Nu är det fixat, tack för ditt skarpa öga.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: