Caroline Graham Hansen till herrlandslaget: ”Detta betyder allt för oss!”.

Norges jämställda fotbollslöner: ”Detta betyder allt för oss”

2017-10-09 | Bella Frank padlock

SPORT

I helgen blev Norge en världsnyhet inte bara på grund av utdelandet av Nobels fredspris utan för att deras herrlandslag i fotboll visade solidaritet med damerna. Dam- och herrlandslagen i fotboll i Norge kommer nu få lika stora summor pengar. Avtalet tros vara det första i sitt slag i världen men är också en del av en större utveckling där flera landslag har ställt krav på jämställdhet.
– Detta betyder allt för oss, skriver norska landslagsspelaren Caroline Graham Hansen på Instagram.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-09-18 | Dellösning nådd – danska landslaget spelar VM-kval

2017-09-15 | Danska fotbollslandslaget strejkar för bättre villkor

2017-04-04 | Irlands fotbollslandslag tvingas byta om på offentliga toaletter

2017-03-17 | Klart att USA:s hockeylandslag kräver det bästa

2017-03-15 | USA:s hockeylag hotar bojkotta vm på grund av dåliga löner

2015-09-11 | Australien: Fotbollslandslaget i strejk över dåliga villkor

Det var på fredagseftermiddagen som norska NRK rapporterade om att ett nytt avtal träffats mellan landslagen och det norska fotbollsförbundet och att det delvis hade möjliggjorts med hjälp och solidaritet från de norska herrarna som avstår från cirka en halv miljon norska kronor.

– Damerna är lika viktiga som oss, sade herrarnas landslagskapten Stefan Johansen till NRK.

Så här skriver Caroline Graham Hansen, norsk landslagsspelare som spelar i tyska storklubben Wolfsburg på Instagram: ”Det här var en liten sak för er att göra för oss. Det är kommer kanske inte märkas i era månadslöner. Det här var kanske en uppenbar sak för er att göra. Detta betyder allt för oss! För vårt lag! För vår idrott! Men inte minst för alla kvinnor därute som idrottar, som gör samma arbete, utövar samma idrott som männen, men som blir betalda mindre. För er att säga att jämställda löner är hur det borde vara får mig att vilja gråta! Det får mig att vilja krama er alla. Tack för att ni tar det här steget för kvinnor som idrottar. För att ni visar jämställdhet och för att hjälpa oss alla, ni gör det lite lättare för oss att jaga våra drömmar. För att uppnå dem. Respekt!”

Även andra norska landslagsspelare har kommenterat avtalet i sociala medier. Kristine Minde, mittfältare i Linköping, skriver på Twitter: ”Det här betyder så otroligt mycket. Tusen tack killar”. Landslagskaptenen Maren Mjelde skriver: Detta är en stor dag. Evigt tacksam Stefan Johansen och co” och ”Jag är så stolt över att vara en norsk fotbollsspelare.”


”Unikt internationellt”

Avtalet kommer att börja gälla från och med 2018. Fram tills nu har herrarna genom ett marknadsavtal fått mer än dubbelt så mycket pengar (6,5 miljoner) mer än damerna som genom ett stipendieavtal fått dela på 3,1 miljoner norska kronor. Detta trots att de norska damerna är betydligt mer framgångsrika än herrarna som enligt internationella fotbollförbundet Fifa är rankade på plats nummer 73 i jämförelse med damerna som ligger på plats nummer 14. Genom att herrarna avstår omkring 550 000 norska kronor till damerna och genom att det norska fotbollförbundet Norges fotballforbund skjuter till mer pengar till damerna kommer båda landslagen från och med nästa år få 6 miljoner norska kronor per år.

Spelarföreningen Nisos ordförande Joachim Walltin är väldigt nöjd med det nya avtalet och pekar på att det är unikt:

– Vi är mycket nöjda med resultatet av förhandlingarna om ett nytt avtal för landslaget. Kvinnornas ramverk har nästan fördubblats, medan männen har anpassat sig något för att uppnå samma marknadsinkomst för landslaget. Sedan denna förslag presenterades för Niso av fotbollsförbundet nyligen har det varit enbart positiv feedback från företrädare för båda spelargrupperna. Detta avtal är förmodligen unikt även internationellt. Det är väldigt positivt att Norge är ett pionjärland på detta sätt, säger han i ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Avtalet har uppmärksammats av svenska fotbollsstjärnor som Kosovare Asllani, Nilla Fisher och Magdalena Ericsson. I en intervju med Radiosporten berömmer Caroline Seger de norska herrarna.

– Det är väldigt inspirerande och kul att herrarna tar ställning och går i bräschen och visar att de vill vara med och hjälpa till och ge bättre förutsättningar för damer.

De svenska damerna ligger just nu i förhandlingar med Svenska fotbollförbundet SvFF men Seger vill inte diktera något för hur herrarna i Sverige bör agera:

– Nej, vi har inte kommit så långt än, och jag vill definitivt inte svartmåla våra herrar på något sätt och säga hur de ska göra. Utan varje förbund gör som de vill och tror på, så får vi se vad som händer sedan, säger hon.


Del av en större utveckling

För bara några veckor sedan fick de danska fotbollsdamerna stöd av det danska herrlaget i en liknande situation. I mitten av september gick damlaget ut i strejk och en viktig VM-kvalmatch var i riskzonen. Herrarna gick då ut och ställde sig bakom damernas krav och erbjöd sig att avstå från 500 000 danska kronor till fördel för damlandslaget. Samma dag som förhandlingarna mellan danska fotbollförbundet DBU och damlandslaget återupptogs meddelade Spelarföreningen att herrlandslaget var beredda att avstå från pengarna:

– Kvinnor får inte ha sämre rättigheter än oss på grund av att de är kvinnor. Därför erbjuder vi att avstå från 500 000 (motsvarande omkring 640 000 svenska kronor) kronor per år, med krav på att DBU ger damlandslagsspelarna samma rättigheter som oss, sade landslagskaptenen Simon Kjaer då.

Den konflikten är dock inte löst. Fortfarande står den danska spelarföreningen och det danska förbundet långt ifrån varandra, och nu finns ett nytt strejkhot, denna gång rör det VM-kvalet mot Sverige den 20 oktober, rapporterar Radiosporten.

– Det handlar knappt om pengar egentligen. Det handlar om logi, vettiga träningsplaner, flygresor som inte varar i tolv timmar, säger danska landslagsspelaren Sanne Troelsgaard.

Tidigare i år gick USA:s hockeylandslag ut i öppen strid med sitt förbund inför hemma-VM i Michigan i mars. Det flerfaldiga världsmästarlaget krävde då bättre ekonomiska resurser, bättre förutsättningar för ungdomsverksamheten, bättre ersättningar i samband med resor, samt kost och logi, allt med målsättningen att nå en ”jämställd behandling från USA Hockey”, skrev landslagsspelaren Jocelyn Lamoureux på Twitter då. De hotade bojkotta VM och fick stöd av herrlandslaget och kort innan VM nåddes en uppgörelse.

Bara någon månad senare, i april i år, hotade irländska fotbollslandslaget med strejk på en presskonferens där de berättade att deras villkor var så dåliga att de tvingades dela träningsoveraller och byta om på offentliga toaletter, att spelarna inte fick lön eller ersättning i samband med mästerskap eller landskamper:

– Efter att ha spenderat många timmar på ett flyg så vill man inte gå in på en toalett och byta kläder det första man gör när man kommer fram, sade Irlands landslagsspelare Stephanie Roche då och laget hotade med att ställa in en träningslandskamp mot Slovakien.

Tidigare har USA:s fotbollslandslag stämt sitt förbund och det australiensiska fotbollslandslaget gick ut i strejk för bättre villkor 2015.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.