Två nykomlingar i damallsvenskan 2018: Elin Bergkvist, mittback i IFK Kalmar, och Linköpings nyförvärv, engelska anfallaren Natasha Dowie.

Jämnhet gör damallsvenskan konkurrenskraftig

2018-04-10 | Bella Frank padlock

SPORT

Guldbonusen om 200 000 kronor är tillbaka och enligt deltagarna på upptaktsträffen som Elitfotboll dam höll på måndagen kommer den tillfalla Rosengård. Laget tippas med god marginal som vinnare i årets säsong som drar igång i helgen, före Linköping och Göteborg. Förbundskapten Peter Gerhardsson var på plats och önskade sig fler lag och matcher i damallsvenskan som i år fyller 30 år.

Damallsvenskan firar 30 år – 1988 spelades den första upplagan av serien och årets upplaga är en jämn serie. Alla lag kan slå varandra – även om hela 64 procent av deltagarna på upptaktsträffen som hölls på Norra Latin i Stockholm på måndagen gissade att Rosengård står som vinnare av serien finns det inga givna poäng för några lag. I år är guldbonusen tillbaka, segraren av damallsvenskan vinner 200 000 kronor, en bonus som varit borta under två år då klubbarna genom Elitfotboll hade bestämt en annan fördelning av pengarna.

I årets damallsvenska finns två nykomlingar – Växjö DFF och IFK Kalmar. De var på plats med spelarna Jennie Nordin respektive Elin Bergkvist, samt tränarna Pierre Fondin, och Jonas Walfridsson.

– Vi kommer att få jobba hårt, vi har kliv att ta, säger Jennie Nordin som tycker att laget har fått en tydligare roll. Hon värvades av Växjö i slutet av förra året, och kom då från norska ligans Vålerenga, men har tidigare spelat i AIK.

SVT:s expertkommentator Lisa Ek beskriver IFK Kalmar som ett lag som har stark disciplin med tydlig rollfördelning medan Växjö DFF har ett friare spel, med större beslutstagande av spelarna på plan, något hon tror innebär att Växjö kommer att ha lättare att finna sig tillrätta i damallsvenskan.

– Jag tror att Växjö har lite större potential att växa under årets gång.


Ann-Helén Grahm, Hammarbys nya huvudtränare.


Övre: Mia Carlsson, Irma Ekblom, Jennie Nordin, Petra Johansson, Linda Sällström, Natasha Dowie. Nedre: Beata Kollmats, Malin Winberg, Ali Riley, Sheila van den Bulk, Nina Jakobsson, Elin Bergkvist.


Nina Jakobsson, Mia Carlsson och Sheila van den Bulk.


Peter Gerhardsson.


Lisa Ek, Marcus Bühlund, Marika Domanski Lyfors, Linda Wijkström.


Hammarby storskrällde som nykomlingar i maj förra året när de vann med 1-0 mot Rosengård och laget slutade på en sjundeplats. Årets inledning blev turbulent för laget när tränaren Olof Unogård fick sparken och Olga Ekblom fick stor uppmärksamhet i sociala medier när hon i januari skrev om sin oro för att föreningen inte satsade tillräckligt på damsidan. Sedan dess har lagets supportrar samlat in flera hundra tusen kronor som går direkt till laget, och en ny tränare är på plats, Ann-Helén Grahm, tidigare assisterande förbundskapten för Skottland.

– Det är ett lag med en tydlig profil, jag tror mycket på truppen, säger hon.

Irma Ekblom säger att stödet från supportrarna har betytt mycket:

– Det var såklart en positiv känsla, det gav oss mycket energi, det har blivit positivt ur något som inte var så bra från början.

Ann-Helén Grahm är en av två kvinnor som är huvudtränare i damallsvenskan 2018, förutom Grahm också Elisabet Gunnarsdottir, huvudtränare för Kristianstads DFF. Dessutom har Rosengård Malin Levenstad som assisterande tränare, hon var på plats tillsammans med Rosengårdspelaren Ali Riley:

– Det känns bra, vi har tydliga normer och ramar för hur vi vill vara. Vi är ganska långt komna i hur vi vill ha det, säger Malin Levenstad.


En bra liga

I takt med att europeiska storklubbar de senaste åren har satsat allt mer på sina damlag har damallsvenskan fått hårdare konkurrens, många svenska spelare spelar utomlands och det är svårare att behålla utländska spelare som till exempel Ramona Bachmann och Lieke Martens som tidigare spelade i Sverige.

– Den är fortfarande sedd som en av de bästa ligorna, att spelare som Natasha kommer hit och att Linda ville stanna visar att det är en bra liga, säger Ali Riley och syftar på Natasha Dowie och Linda Sällström.

Linda Sällström från Vittsjö GIK säger att hon hade fina erbjudanden från andra klubbar men hon valde ändå att stanna i Vittsjö där hon nu börjar sin fjärde säsong. Förra säsongen gjorde hon omkring 60 procent av Vittsjös alla mål, och enligt tipsen från upptaktsträffen kommer hon att göra lika stor andel mål i år.

Natasha Dowie säger att för henne är det viktigt att damallsvenskan är just en jämn liga:

– För mig är det ett tecken på Linköpings styrka att man spelar i Champions league. Damallsvenskan är konkurrenskraftig rakt igenom och det gillar jag, av vad jag hört om ligan kan vilket lag som helst vinna över vilket annat lag som helst och det gillar jag.

Förbundskapten Peter Gerhardsson pekar på att landslagets startelva mot Ungern i VM-kvalet senast hade sju spelare som spelar utomlands och fyra spelare från damallsvenskan och betonade hur viktigt det med tidiga matcher under säsongen:

– Det är viktigt att Svenska cupen och allsvenskan sätter igång, det ökar konkurrensen bland spelarna.

– Kanske skulle damallsvenskan också utökas för att på så sätt få fler matcher och tuffare matcher.

Han säger att han inte har några problem med att skilja sina roller som människa, tränare och som förbundskapten: I själva uttagningen av landslagstruppen tittar han enbart på hur spelarna har levererat den senaste tiden:

– De som är bäst ska vara med, det spelar ingen roll om de spelat x antal landskamper, säger Peter Gerhardsson.

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, berättar om att alla 132 matcher kommer att visas på damallsvenskan.tv, samt att tolv matcher sänds i SVT och 20 matcher i C-mores Sportkanalen. Intresset för damallsvenskan växer också något, bland män var intresset 20 procent 2016 och 22 procent 2017, bland kvinnor har siffran stigit med två procent från 15 procent 2016 till 17 procent 2017.

– Intresset ökar bland kvinnor och yngre.

– Damallsvenskan.tv kan ses i 50 länder, det är jätteviktigt.

Hon förklarar också att damallsvenskan.tv kommer sända många elitettanmatcher tillsammans med lokaltidningar:

– Jag tror att vi har den starkaste andraligan i Europa i dag och det finns större intresse att tillgängliggöra även de matcherna, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: