Jocelyne Lamoureux och hennes lagkamrater kräver rättvis lön och rättvisa villkor av USA:s hockeyförbund.

USA:s hockeylag hotar bojkotta VM på grund dåliga löner

2017-03-15 | Bella Frank padlock

SPORT

USA:s hockeylandslag hotar med bojkott mot VM på hemmaplan om det inte sker en öppning i löneförhandlingarna som har pågått med USA:s hockeyförbund i ett år. USA är regerande världsmästare och har tagit sju VM-guld sedan 2005 och laget har fått stöd av andra hockeyspelare, fotbollsstjärnor och tennisikonen Billie Jean King. Förbundet har svarat med att de tänker ta ut ett ersättningslag, men representanter för landslaget tror inte att någon kommer att agera strejkbrytare.

Förbundet USA Hockey svarade spelarna i landslaget på torsdagen med ett ultimatum om att svara om de tänker spela innan klockan 17 på torsdagen, amerikansk östkusttid. Enligt källor till Yahoo Sports tänker förbundet gå vidare med att försöka hitta spelare i deras U22- och U18-lag för att ersätta landslaget i VM.

VM i ishockey börjar den 31 mars i Plymouth, Michigan, i USA, men på onsdagen meddelade USA:s landslag att de kommer att bojkotta världsmästerskapet om inte löneförhandlingarna med förbundet ger resultat. De kräver att det ska ske ett genombrott i förhandlingarna som rör rättvisa löner och rättvisa villkor och kampanjar på sociala medier under rubriken #BeBoldForChange.

Laget hänvisar till lagen Ted Stevens Amateur Sports Act och kräver förbättringar på en rad områden, bättre ekonomiska resurser, bättre förutsättningar för ungdomsverksamheten, bättre ersättningar i samband med resor, samt kost och logi, bättre förhållanden vad gäller transporter med mera. Den femfaldiga världsmästaren Jocelyne Lamoureux publicerar, liksom flera av hennes lagkamrater, ett brev med kraven på Twitter:

”Målsättningen med våra krav är att uppnå jämställd behandling från USA Hockey, att initiera att rätt steg tas för att korrigera de nämnda frågorna, och att komma framåt med en gemensam målsättning att främja och utveckla flickor och kvinnor i vår sport medan de representerar USA i framtida tävlingar, VM inkluderat. Att sätta på sig landslagströjorna representerar kulmineringen av många års hårt arbete och uppoffringar som speglar vår kärlek för både vår idrott och vårt land. Genom att ställa dessa krav ber vi endast att USA Hockey följer lagen.”


Stöd av andra idrottare

Även USA:s fotbollslag har länge kämpat för rättvis lön och villkor och på onsdagen fick ishockeylaget stöd av fotbollsstjärnan, Carli Lloyd, och Alex Morgan, som nyligen flyttade till det franska laget Olympique Lyonnais, på Twitter. ”Från ett USWNT [US Women's National Team, red.] till ett annat, vi står bakom er. Till alla, hjälp vårt damlag i hockey i deras kamp för det som är rätt”.

På torsdagen fick de också stöd av tennisikonen Billie Jean King som 1973 antog en utmaning från Bobby Riggs som uttalat sig sexistisk och som trodde att han även efter sin karriär som tennisspelare kunde besegra vilken kvinna som helst. Billie Jean King slog Riggs med besked i en match som har kommit att kallas ”Battle of the Sexes” och som tillsammans med lagen Title IX anses ha bidragit till att många kvinnor i USA började idrotta. På torsdagen skrev hon på Twitter: ”USA:s damhockeylag tar strid för jämställdhet. Att vara en atlet i världsklass borde inte behandlas som ett deltidsjobb”. Stöd har också kommit från hockeyligan National Women's Hockey League (NWHL).


Inför mötet mellan Boston Pride och Connecticut Whale valde flera spelare att stötta landslaget i deras kamp för bättre villkor på torsdagskvällen.


Senare under onsdagen svarade USA Hockey att de kommer fortsätta dialogen med landslaget, men att de kommer att söka ersättare för de spelare som väljer att bojkotta mästerskapet. ”Besviken på det missledande och oärliga svaret”, skrev Lamourex i en kommentar till det. På torsdagen skrev landslaget ett brev till sina fans för att förklara varför de ställer hårt mot hårt:

”Ni måste veta att vi genom att förhandla för rättvist stöd står upp för nästa generation, särskilt de unga flickorna som förtjänar tillgång till lika möjligheter. Återigen, vi hoppas verkligen att vi kommer att vara i Plymouth, Michigan, i slutet av månaden för att försvara världsmästartiteln.”

USA Hockeys svar på kraven på bättre lön och villkor för dam- och flickspelare har kritiserats i amerikansk media. I USA Today beskriver Christine Brennan USA Hockeys respons som en PR-mardröm och undrar om förbundet verkligen tänker förklara krig mot sina egna stjärnor. Hon beskriver hur dåliga villkor dessa världsstjärnor faktiskt har. Brennan skriver att landslaget under en sexmånadersperiod innan OS betalas med tusen dollar per månad, och därefter får bonus beroende på vilken valör på medaljen de plockar med sig hem. Under OS i Sotji fick de nöja sig med silvret och vardera spelare fick därmed en bonus på 15 000 dollar, men resten av tiden får de inte betalt. Monique Lamoureux, tvillingsyster till Jocelyne och hockeyspelare även hon, skriver att USA Hockey i sitt uttalande bortser ifrån resten av tiden: ”De bortser ifrån att under fyra år betalar de oss noll dollar under tre och halvt år.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.