Pernille Harder är upprörd över att danska fotbollsförbundet hellre ställer in landskamp än förhandlar med spelarföreningen.

Danska fotbollslandslaget strejkar för bättre villkor

2017-09-15 | Bella Frank padlock

SPORT

Fredagens utsålda träningslandskamp mellan Danmark och Nederländerna ställdes in. Detta efter att danska landslaget gått ut i strejk i krav på att ett nytt och bättre avtal sluts med fotbollsförbundet DBU. Storstjärnan och lagkaptenen för landslaget Pernille Harder är upprörd över att förbundet valde att ställa in matchen snarare än att försöka förhandla med spelarföreningen:
– Det är obegripligt, säger hon i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-04 | Irlands fotbollslandslag tvingas byta om på offentliga toaletter

2017-03-17 Klart att USA:s hockeylandslag kräver det bästa

2017-03-15 USA:s hockeylag hotar bojkotta vm på grund av dåliga löner

2015-09-11 | Australien: Fotbollslandslaget i strejk över dåliga villkor

Matchen mellan Danmark och Nederländerna, som skulle ha blivit en repris av EM-finalen i somras, har ställts in av danska fotbollsförbundet Dansk boldspil-union (DBU). Detta efter att det danska landslaget i veckan gått ut i strejk och uteblivit från veckans landslagsläger. Spelarföreningen som företräder landslagsspelarna kräver bättre villkor för spelarna och att spelarna står som anställda av DBU i samband med landslagssamlingar och landskamper, något DBU motsätter sig.

Pernille Harder som företräder spelarna i spelarföreningen ifrågasätter i ett pressmeddelande varför DBU valt att ställa in landskampen snarare än att förhandla fram en lösning på konflikten. ”Det har funnits gott om tid att hitta en lösning, men DBU har inte velat förhandla sedan söndagskväll. Hela måndagen har gått utan förhandlingar, trots att vi har varit redo. Och det nästa vi hör av dem är att de ställt in matchen. Det är helt obegripligt.”, skriver hon. I en video på Facebook förklarar hon på fredagen varför de tar striden med förbundet:

– Vi tar den här striden för de tidigare landslagsspelarna som påbörjade den här striden, vi tar den för oss själva, och vi tar den framför allt, för de unga spelare som är landslagets framtid. Och vad handlar den här striden om? Vad är det vi kräver från DBU? Det vi kräver är förutsättningar för att vi ska kunna bli bättre fotbollsspelare. Det handlar inte om att bli rik, det handlar inte om stora summor pengar.


Kan försöka bryta strejken

På tisdag den 19 september är en VM-kvalmatch mot Ungern inplanerad och pressen på båda sidorna är stor att en lösning kommer till stånd innan dess, annars kan Danmark straffas av Uefa. Vid ett tillfälle bestraffades ett walesiskt lag för att de inte deltog i en landskamp genom att diskvalificeras från turneringen i fråga. Men det är ovanligt att ett landslag uteblir från en landskamp. DBU kan försöka flytta matchdatumet om ingen lösning uppnåtts. I annat fall kan de försöka hitta andra spelare att ta landslagets platser, i syfte att bryta strejken, rapporterar TV2.

– Om medlemmarna i spelarförbundet inte vill spela i landslaget, så är de näst på tur det bästa, säger Jim Stenne Hansen, generalsekreterare i DBU till TV2.

Om DBU väljer att försöka hitta strejkbrytare, är det ett högt spel. USA:s hockeyförbund USA Hockey försökte sig på detta i våras när hockeylandslaget hotade med bojkott i samband med hemma-VM i Michigan. Det flerfaldiga världsmästarlaget krävde då bättre ekonomiska resurser, bättre förutsättningar för ungdomsverksamheten, bättre ersättningar i samband med resor, samt kost och logi, allt med målsättningen att nå en ”jämställd behandling från USA Hockey”, skrev landslagsspelaren Jocelyn Lamoureux på Twitter. USA Hockey fick stor kritik och bland andra USA Todays Christine Brennan beskrev förbundets respons som en PR-mardröm då de valde att förklara krig mot sina egna stjärnor och förbundet tvingades att backa. Frågan är om inte danska förbundet gör en felbedömning när de förklarar sig redo att hitta ersättare för landslaget som bara för en dryg månad sedan hyllades som hjältar efter att de tagit EM-silver.


Allt fler ställer krav

Även USA:s fotbollslandslag har legat i konflikt med sitt förbund med krav om bättre villkor. För två år sedan strejkade också Australiens fotbollslandslag ”the Matildas” för bättre villkor efter ett halvårs resultatlösa förhandlingar. När kollektivavtalet löpte ut fick spelarna inte betalt och gick därför ut i strejk i september 2015 vilket ledde till att två träningslandskamper mot USA ställdes in.

– Det här handlar om fotbollens framtid i Australien. Vi vill etablera fotbollen som den största sporten bland australiensiska kvinnor, och vi vill tillhöra världens bästa nationer, sade landslagsmålvakten Lydia Williams då.

Och i april i år hotade irländska fotbollslandslaget med strejk på en presskonferens där de berättade att deras villkor var så dåliga att de tvingades dela träningsoveraller och byta om på offentliga toaletter, att spelarna inte fick lön eller ersättning i samband med mästerskap eller landskamper:

– Efter att ha spenderat många timmar på ett flyg så vill man inte gå in på en toalett och byta kläder det första man gör när man kommer fram, sade Irlands landslagsspelare Stephanie Roche då och laget hotade med att ställa in en träningslandskamp mot Slovakien.

Även i Sverige kan en konflikt bryta ut. I december förra året löpte avtalet ut mellan svenska landslaget och Svenska fotbollförbundet. Kraven från landslaget handlar om förbättringar i villkoren kring bonusar och ersättningar. Caroline Seger säger till Radiosporten att hon stöttar de danska spelarna och att hon vill se förändringar i de villkor Sveriges landslag har i dag. Det är dock inte aktuellt med strejk i nuläget för svenska landslaget som befinner sig i Kroatien inför VM-kvalet:

– Men det gäller att hitta lösningar, men hittar man inte lösningar är en sån grej sista utvägen, och då har det gått ganska långt, säger hon till Radiosporten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: