Shanice van de Sanden, Madelene Korsgren Appelqvist, Tessa Wullaert, Jordan Nobbs, Gaëlle Thalmann, Amanda Sampedro, Claudia Neto, Jessika Rylle Spångberg, Vivianne Miedema.

#EM2017: ”Viktigt stoppa Hollands snabba kantspel”

2017-07-28 | Bella Frank padlock

SPORT

Gruppspelsmatcherna i fotbolls-EM är slut och i helgen väntar kvartsfinaler. EM-panelen summerar skrällarna, tipsar om nyupptäckta spelare, de snyggaste målen och resonerar kring vad Sverige måste göra för att slå värdnationen Nederländerna i lördagens kvartsfinal. Här är EM-panelen dag tolv.

RELATERADE ARTIKLAR/EM-PANELEN:

2017-07-28 | Dag 11 #EM2017: Ramona Bachmann slet men var ensam i toppen

2017-07-26 | Dag 10 #EM2017: ”Nu gäller det att glömma och ladda om”

2017-07-25 | Dag 9 #EM2017: ”Vi krossar allt”

2017-07-24 | Dag 8 #EM2017: ”Rätt att det inte blev straff”

2017-07-23 | Dag 7 #EM2017: ”Frankrike såg mellan varven helt borta ut”

2017-07-22 | Dag 6 #EM2017: Panelen njöt av Sveriges spel mot Ryssland

2017-07-21 | Dag 5 #EM2017: ”Shanice van de Sanden glänste”

2017-07-20 | Dag 4 #EM2017: ”Andra omgången blir enormt intressant!”

2017-07-19 | Dag 3 #EM2017: EM-panelen imponerades av Islands inställning

2017-07-18 | Dag 2 #EM2017: ”Sverige har äntligen vågat ta chanser mot tyskarna”

2017-07-17 | Dag 1 #EM2017: Nederländerna får bäst betyg av EM-panelen

2017-07-14 | #EM2017: EM-panelen guidar dig genom mästerskapet

FAKTA/EM-panelen

EM-panelen består av fotbollsälskare- och experter från Facebookfotbollsgruppen Rylles tipsgrupp som varje år pratar fotboll och tippar på matcher i allsvenskan samt kring mästerskap. Gruppen har startats och drivs av Jessika Rylle Spångberg.

Ett tips från panelen är att följa spelares olika sociala medier-konton.


För den som är i Stockholm kommer Klubb fotbollsfeminist ha arrangemanget Boll & bröl på Barbro i samband med alla Sveriges gruppspelsmatcher.

Läs också reportaget från Boll och bröl:

2017-07-18 | #EM2017: Fotbollsfeminister såg Sverige bryta förbannelsen

Intervju med Malin Rosén vars Alingsås Kik är på plats i Nederländerna och ska se Italienmatchen på tisdag:

2017-07-21 | #EM2017: ”Det är viktigt med kvinnor som förebilder”

Jonna Valenzuela, 32 år, jobbar som lärare, hon följde Sveriges gruppspelsmatcher på plats i Nederländerna men är nu hemma i Malmö.

På torsdagskvällen har de sista gruppspelsmatcherna spelats. Vad fick du för intryck av lagen?

– Mitt intryck av England var att de tog det rätt lugnt. Spanien visade ikväll att de inte är ett lag som kommer gå längre än till kvartsfinal. Österrike kommer att dundra sönder Spanien.


Vilka lag har imponerat mest på dig i gruppspelet?

– Holland och Danmark är nog de lag som imponerat mest. De har slitit hårt och kämpat som fan i alla matcher.


Vilka lag har förvånat mest?

– Flera lag har förvånat mig till det sämre. Varken Norge, Frankrike eller Tyskland har spelat den fotboll jag förväntat mig. Men det är jättekul att Belgien och Österrike kom in i turneringen och visade att de är med i matchen.


Har du upptäckt nya favoritspelare?

– Jag gillar Jordan Nobbs och Vivianne Miedema.


Vilket mål har varit snyggast hittills?

– Englands mål på volley är det snyggaste jag sett. Och Schweiz nickmål.


Sverige ställs mot Nederländerna i kvartsfinalen. Vad krävs för att Sverige ska vinna?

– Jag tror att turen måste vara på svensk sida för att vi ska vinna. Holland kommer inte bjuda på chanser. Men backlinjen kommer att göra det svårt för Holland.


Vilka lag tror du går vidare till semifinal?

– Jag tror att England, Tyskland och Österrike går till semi. Och tyvärr Holland.


Jessika Rylle Spångberg, 45 år, bor i Krokom i Jämtland.

På torsdagskvällen har de sista gruppspelsmatcherna spelats. Vad fick du för intryck av lagen?

– Jag såg bara England-Portugal matchen. Det kändes som en match med lägre tempo med mer missar än väntat. Eftersom nära hela engelska laget var utbytt var det ju bokstavligen ett annat lag än tidigare. Portugal hade mer att kämpa för och jag tyckte de förtjänade oavgjort.


Vilka lag har imponerat mest på dig i gruppspelet?

– Jag är mest imponerad av Nederländerna, tycker de har både stabilitet och spets. Ska bli intressant att se hur länge det håller i denna turneringen och hur de kommer att vara i kommande mästerskap där de inte har hemmapubliken. England imponerade stort i sina första två matcher – inte i dag.


Vilka lag har förvånat mest?

– Österrike är en stor positiv överraskning resultatmässigt och spelmässigt. Norge tycker jag är den största besvikelsen, också både spelmässigt och resultatmässigt. Även om nu Tyskland kom etta och Frankrike med ett nödrop gick vidare, så tycker jag att det är överraskande att de inte varit mer självklara i turneringen.


Har du upptäckt nya favoritspelare?

Amanda Sampedro i Spanien är en ny bekantskap som jag gillar skarpt, ettrig och viljestark med lite egen spelstil. Jag är glad att en gammal favorit som Claudia Neto verkligen gjort ett fantastiskt mästerskap. Jag gillade henne innan, men nu har hon blivit en favorit. Flera av målvakterna har imponerat samtidigt som de gjort riktiga tavlor, som Gaelle Thalmann och ryska målvakten Tatiana Scherbak. Nina Burger i Österrike kan bli en favorit – hon känns vass och en imponerande ork och inställning.


Vilket mål har varit snyggast hittills?

– Belgiens Tessa Wullaerts skott på volley som blev en lång otagbar lobb i nättaket i matchen mot Nederländerna – otroligt vackert. Men också Lotta Schelins straff mot Italien som hon satte så nära stolp-roten som det bara går, klassmål.


Sverige ställs mot Nederländerna i kvartsfinalen. Vad krävs för att Sverige ska vinna?

– Försvarsspelet är så klart en nyckel. Jag tror på Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant tillsammans med Hedvig Lindahl i målet. Bland det viktigaste är att stoppa Nederländernas snabba kantspel. Vänsterkanten kommer att bli hårt attackerad av Shanice van de Sanden och där måste mittfältet komma in och stoppa attackerna tidigt. Jag tror inte kombinationen Schough-Andersson mäktar med det utan att vi behöver andra alternativ, som att flytta ned Lotta Schelin dit. Sedan komma till avslut och inte slarva med att missa lägen eller bjuda bort bollen.


Vad tror du erfarenheterna från OS och att spela semifinal mot värdnationen på stora Maracana-stadion kan betyda?

– Ingenting. Detta är en ny match.


Vilka lag tror du går vidare till semifinal?

– Tyskland vinner över Danmark. Jag hoppas Österrike skräller och slår ut Spanien, men tippar ändå Spanien. Förutom Sverigematchen ser jag mest fram emot matchen England mot Frankrike. Jag tror, trots Englands imponerande insats och ranking, att Frankrike vinner. Jag tror att de är revanschlystna och spelsugna och att England kan falla på lite högmod efter sin enkla resa i gruppspelet.

– När det gäller Nederländerna mot Sverige så tippar jag – tvärtemot från vad min hjärna och magkänsla säger – på Sverige. Om inte jag, en halvt fanatisk supporter, tror på dem – vem ska då göra det? Vi vinner.


Madelene Korsgren Appelqvist, 40 år, bor i Åkersberga och jobbar som personlig assistent.

På torsdagskvällen spelades de sista gruppspelsmatcherna. Vad fick du för intryck av lagen?

– England ser rätt blekt ut i första halvlek och blir rätt överkörda. Skottlands mål! [I matchen mot Spanien, reds anm.] Snacka om överraskning, en rolig sådan. Jag hoppas lite att ställningarna håller i sig. Det är alltid roligt med underdogs som det går bra för.


Vilka lag har imponerat mest på dig i gruppspelet?

– Jag kan inte annat än säga Holland och Sverige. Sverige gjorde en kass match mot Italien men i övrigt så har de spelat bra. Även Ryssland har imponerat.


Vilka lag har förvånat mest?

– Island och Skottland. Två ”lätta” lag men som har bjudit på bra fotboll och verkligen spelat utan respekt för de bättre lagen.


Vilket mål har varit snyggast hittills?

– Helt klart Tessa Wullaerts mål mot Holland.


Sverige ställs mot Nederländerna i kvartsfinalen. Vad krävs för att Sverige ska vinna?

– Att försvaret håller tätt och inte förlitar sig på Lindahl ska ta allt. Men även att få till passningarna på mitten. Mer spel på kanterna och framförallt skott på mål!


Vad tror du erfarenheterna från OS och att spela semifinal mot värdnationen på stora Maracana-stadion kan betyda?

– Självklart en erfarenhet som finns kvar i bakhuvudet. Att gå in på planen och veta att dom vunnit där inför miljoner och att spelet kan funka så bra att det blir ett OS-silver. Detta borde vara en mumsbit.


Vilka lag tror du går vidare till semifinal?

– Sverige, Tyskland, Frankrike och Spanien – Frankrike tror min fru på och jag på England.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: