Lotta Schelin, Madelene Korsgren Appelqvist, Jessika Rylle Spångberg, Katarina Svensson, Kosovare Asllani, Anja Mittag, Stina Blackstenius, Barbara Bonansea, Ilaria Mauro.

#EM2017: Panelen njöt av Sveriges spel mot Ryssland

2017-07-22 | Bella Frank padlock

SPORT

I fredagens gruppspelsmatch mot Ryssland bjöd Lotta Schelin på nickmål, Stina Blackstenius – som nu fick plats i startelvan – bättrade på till 2-0 i andra halvlek och Kosovare Asllani storspelade. I matchen mot Italien vann ett blekt Tyskland med 2-1. EM-panelen öser kärlek över Lotta Schelin som nu är den svensk som gjort flest EM-slutspelsmål.

RELATERADE ARTIKLAR/EM-PANELEN:

2017-07-28 | Dag 11 #EM2017: Ramona Bachmann slet men var ensam i toppen

2017-07-26 | Dag 10 #EM2017: ”Nu gäller det att glömma och ladda om”

2017-07-25 | Dag 9 #EM2017: ”Vi krossar allt”

2017-07-24 | Dag 8 #EM2017: ”Rätt att det inte blev straff”

2017-07-23 | Dag 7 #EM2017: ”Frankrike såg mellan varven helt borta ut”

2017-07-22 | Dag 6 #EM2017: Panelen njöt av Sveriges spel mot Ryssland

2017-07-21 | Dag 5 #EM2017: ”Shanice van de Sanden glänste”

2017-07-20 | Dag 4 #EM2017: ”Andra omgången blir enormt intressant!”

2017-07-19 | Dag 3 #EM2017: EM-panelen imponerades av Islands inställning

2017-07-18 | Dag 2 #EM2017: ”Sverige har äntligen vågat ta chanser mot tyskarna”

2017-07-17 | Dag 1 #EM2017: Nederländerna får bäst betyg av EM-panelen

2017-07-14 | #EM2017: EM-panelen guidar dig genom mästerskapet

FAKTA/EM-panelen

EM-panelen består av fotbollsälskare- och experter från Facebookfotbollsgruppen Rylles tipsgrupp som varje år pratar fotboll och tippar på matcher i allsvenskan samt kring mästerskap. Gruppen har startats och drivs av Jessika Rylle Spångberg.

Ett tips från panelen är att följa spelares olika sociala medier-konton.


För den som är i Stockholm kommer Klubb fotbollsfeminist ha arrangemanget Boll & bröl på Barbro i samband med alla Sveriges gruppspelsmatcher.

Läs också reportaget från Boll och bröl:

2017-07-18 | #EM2017: Fotbollsfeminister såg Sverige bryta förbannelsen

Intervju med Malin Rosén vars Alingsås Kik är på plats i Nederländerna och ska se Italienmatchen på tisdag:

2017-07-21 | #EM2017: ”Det är viktigt med kvinnor som förebilder”

Madelene Korsgren Appelqvist, 40 år, bor i Åkersberga och jobbar som personlig assistent.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Bäst i Sverige var att spelet äntligen flöt på – äntligen visar Sverige varför de är ett av världens bästa lag! Alla verkar ha hittat sina positioner. Lotta Schelin flyttade ut på kanten och gjorde det så bra. Hon bevisar igen varför hon är en av Sveriges bästa. Stina Blackstenius skadas tyvärr men kunde göra 2-0 med en snygg prestation. Det är trist att hon skadas, hon har varit otroligt bra i den här matchen. Jag hoppas det inte är allvarligt. Kosse [Kosovare Asllani] krigar och är såååå bra! Alla har varit bra och Hedvig Lindahl är så otroligt bäst även hon. Nej, jag kan inte annat än att bara älska detta landslag. Jag hoppas på denna laguppställning nästa match och att Lotta Schelin går ut på kanten igen utan problem.


Vad fungerade sämre?

– Sämre var att de släpper på passningsspelet och bara går för mål.


Tyskland-Italien-matchen bjöd på en överraskande matchbild. Vad tror du Tysklands – trots segern – relativt svaga prestation beror på? Var det underskattning av Italien eller var Italien bara så bra?

– Tyskland gick in med attityden att Italien var noll motstånd. Tysklands miner efter 1-1 var helt oslagbara, det var ett chockat Tyskland. Tyvärr så blåser domaren bort hela matchen. Så fort någon låg kvar blåste hon. Straffen var verkligen lätt. Det var den absolut sämsta domaren i EM tyvärr. Straffen kan man ju diskutera men rätt var den inte. Det stör mig oerhört mycket när domaren blåser så fort någon ”ramlar”.


Vad ska Sverige ta lärdom av från Tyskland-Italienmatchen inför mötet på tisdag?

– Sverige ska fortsätta spela på kanterna och våga skjuta på avstånd. Mer spel till Kosse och Caroline Seger som vet vart de ska skjuta bollen så är guldet snart vårt.


Malin Björk, 45 år, bor i Bryssel och jobbar som EU-parlamentariker.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Jag njöt! Vilka spelare laget har, det kunde ha blivit 5-1 men det stannade vid 2-0. Det är finfint det med. Det var kul att Schelin som arbetar som en slitvarg fick göra mål. Och tänk vad snygg nedtagning Fridolina Rolfö hade som kunde suttit. Asllani är min boll- och passningsfavorit, när det blir rätt blir det såå rätt. Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson är vansinnigt bra i sina ytterbackspositioner. Det var fina, farliga inlägg av Eriksson, en upptäckt för mig.


Eva-Britt Svensson, 70 år, Växjö.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Bäst i Sverige var att hela laget höll ihop – under första halvlek var det inga svaga punkter. De hade ett kreativt anfallsspel och ett konstruktivt försvar. Kosovare Asllani storspelade, Stina Blackstenius som fick förtroende från starten visade att det var rätt satsning. Lotta Schelin visade spelglädje och självförtroende. Plus till hela laget. Andra halvlek var lite sämre med en del slarviga passningar men klart godkänt.


Vad fungerade sämre?

– Om något ska bedömas som sämre insats så är det ”slarviga spel” tidvis i andra halvlek.


Tyskland-Italien-matchen bjöd på en överraskande matchbild. Vad tror du Tysklands – trots segern – relativt svaga prestation beror på? Var det underskattning av Italien eller var Italien bara så bra?

– Tysklands insats mot Italien var en stor besvikelse, medan Italien visade att de absolut inte är ofarliga i gruppen. Även om Tysklands insats bedöms ha påverkats av underskattning av Italien så borde ett sådant vanligtvis så bra som Tyskland inte ha påverkats till den milda grad som vi nu såg. Tysklands fullpoäng räddades av en straff – de lyckades inte göra ett spelmål trots att Italiens bästa spelare skadades, och de fick en spelare utvisad. Trots detta så hade Italien chans att kvittera flera gånger.


Vad ska Sverige ta lärdom av från Tyskland-Italienmatchen inför mötet på tisdag?

– Lärdomen av matchen för Sveriges del är att alltid utgå ifrån att alla matcher är olika och att aldrig chansa, aldrig underskatta motståndaren utan att under 90 minuter behålla fokus och kämpa, från första spelminuten till sista.


Jonna Valenzuela, 32 år, jobbar som lärare och bor i Malmö men följer Sveriges gruppspelsmatcher på plats i Nederländerna.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Det som såg bäst ut i Sverigematchen var det lilla vi kunde se bakom pelarna på den urusla arenan de spelade på. Skämt å sido – men jag är förbannad över vilken skitarena Uefa valt ut. Men trots att hela Sverigeklacken missade hela första halvlek bakom pelarna så var stämningen på topp. Flera supportrar var nere och drog igång klacken, matchen igenom. Det var roligt att se att så många tagit sig ner till Nederländerna trots att camp Sweden valde ungdomslandslag. Det är en stor bredd bland svenska supportar på plats. Och alla utom det holländska killgänget i Sverigekläder betedde sig bra.

– Jag som har klagat på hörnorna var mycket nöjd över Magdas [Magdalena Erikssons] insats. Jag tyckte att kombinationen med Lotta Schelin, Fridolina Rolfö och Blacken [Stina Blackstenius] på plan kändes klockren. Hanna Folkesson gjorde ett bra inhopp. Pauline Hammarlund däremot måste ha varit övertaggad för hon kom fel och klantade till det massor.


Vad fungerade sämre?

– Sämst var väl att de inte gjorde fler mål. Men om Kosse fortsätter så här bra mot Italien så kommer det bli många målchanser där.


Tyskland-Italien-matchen bjöd på en överraskande matchbild. Vad tror du Tysklands – trots segern – relativt svaga prestation beror på? Var det underskattning av Italien eller var Italien bara så bra?

– Italien var tvungna att vinna mot Tyskland. De visade enorm kämpaglöd. Domaren var tyvärr emot dem. Tysklands bleka insats tror jag fortfarande inte säger något om hur långt de kommer att gå. De kommer att hitta vägar att vinna sig till finalen.

Jessika Rylle Spångberg, 45 år, bor i Krokom i Jämtland.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Första halvlek, speciellt den första halvtimmen, fanns det inget mer jag önskade – jag bara njöt! Suveränt passningsspel och de vann boll hela tiden, kombinerat med att de tog avslut och visade bestämdhet på mål. Jag tycker att samspelet fungerade på högerkanten med Jessica Samuelsson som både är en klippa bakåt och följer med i anfallet och en Kosovare Asllani som var on fire, Lotta Schelin fintade, passade och tog avslut och Stina Blackstenius rev upp försvaret.

– Hörnor och frisparkar lades, om inte med kirurgisk precision så i alla fall helt ok. Däremot togs de inte tillvara. Spelglädjen man ser hos Kosse och Lotta kombinerat med tryggheten med Hedvig Lindahl–Nilla Fischer–Jessica Samuelsson–Linda Sembrant och bestämdheten och styrkan hos Stina tror jag smittar av sig till alla och är det som gör att vi tar guld! Det är fantastiskt att vi har så många bra alternativ både på mittfält och i anfallet!


Vad fungerade sämre?

– Att vi inte höll uppe det fina spelet. I andra började halvlek det slarvas mer och det har vi inte råd att göra mot ett bättre lag. Nu var det aldrig någon fara, men det hade kunnat straffa sig. Avsluten måste sitta bättre, men jag är inte så orolig: löste Pia Sundhage situationen med fasta situationer mellan två matcher så löser hon detta. De skapar både lägen och tar avslut så jag tycker reportrarnas snack om det är lite överdriven. Det är en himla skillnad på inställning och spel jämfört med de tidigare matcherna där Sverige haft måltorka och inte fått mer än oavgjort eller vunnit med uddamål.

– Jag är dock inte helt övertygad om Folkesson jämfört med Elin Rubensson eller Olivia Schough. Jag har förespråkat att Lotta Schelin ska ned på mittfältet, och det är ett alternativ samtidigt som jag tyckte hon fungerade bra med Stina Blackstenius. Det ska bli spännande att se startelvan mot Italien. Om vi leder mot Italien skulle jag gärna se ett inhopp från Julia Spetsmark.


Tyskland-Italien-matchen bjöd på en överraskande matchbild. Vad tror du Tysklands – trots segern – relativt svaga prestation beror på? Var det underskattning av Italien eller var Italien bara så bra?

– Jag tror att det är en blandning av underskattning av Italien och av att de nog inte är så samkörda som lag som vanligt. Vi brukar ju prata om den tyska maskinen där delar bara ersätts, men med en ny förbundskapten samtidigt som viktiga nyckelspelare som Nadine Angerer och Alexandra Popp inte är med, tror jag de är lite skakade. Jag tycker att det märks på Anja Mittags frustrerade spel.

– Tyskland brukar spela en rolig och positiv fotboll men inte denna gång. Sedan är Tyskland Tyskland. Men kanske inte i samma utsträckning som tidigare i detta mästerskap? Jag tycker just nu att både Nederländerna, England och Frankrike ser starkare ut. Och Sverige!! Men jag tror att Almuth Schult i målet håller på att komma in i rollen och jag tror fortfarande på medalj för Tyskland trots allt.


Vad ska Sverige ta lärdom av från Tyskland-Italienmatchen inför mötet på tisdag?

– Det är bra att vi sett vad som händer om man underskattar Italien. Vi fick se mer av det fina spel som de hade i slutet av Ryssland och framförallt vilken tåga och fighting spirit de har. Nu har de ju inte något att spela för mer än äran, men det kan räcka för att de ska vara laddade. Jag tänker också att vi måste ha en plan för att hantera kanten med Barbara Bonansea och Ilaria Mauro på toppen, om hon är tillbaka i spel.


Katarina Svensson, 54 år, bor i Malmö.

Vad tycker du såg bäst ut i Sverigematchen?

– Att Sverige går in och äger matchen från början till slut, vinner med 2-0 och våra två forwards gör målen! När Sverige bygger upp sitt anfall från kanterna är det inte många lag som hänger med i det höga tempot med snabba passningar och mycket folk med i anfallet. Jag hoppas Pia Sundhage fortsätter med Magda Eriksson från start för då har vi bägge kanterna i världsklass. Asllani fortsätter att briljera och det var inte långt ifrån att även hon nätade.


Vad ska Sverige ta lärdom av från Tyskland-Italienmatchen inför mötet på tisdag?

– Mot Italien kommer det bli en mycket tätare match tror jag. Då gäller att Sverige utnyttjar kanterna mycket mer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: