Malin Rosén med Alingsås Kik, 02-03-tjejer.

#EM2017: ”Det är viktigt med kvinnor som förebilder”

2017-07-21 | Bella Frank padlock

SPORT

På tisdag möter Sverige Italien i den sista gruppspelsmatchen. Bland supportrarna på läktaren, i det som brukar kallas den gula väggen, kommer spelare och ledare från Alingsås Kik att finnas på plats. Laget har förlagt ett träningsläger i Nederländerna där Sverigematchen ingår:
– Vi har alltid försökt att lyfta fram damfotbollen, det är viktigt med kvinnor som förebilder, säger Malin Rosén, ledare i Alingsås Kik som satsar på bredd och glädje. Och växer.

Idén till resan föddes för två år sedan då EM-kvalet drog igång. Alingsås Kvinnliga idrottsklubb 02-03-lag var på plats på Gamla Ullevi för att heja fram det svenska landslaget. Björn Marquard, också ledare i laget, tyckte att det vore bra med ett långsiktigt mål utöver de rent idrottsliga aktiviteterna. Resan till Nederländerna blev det målet och sedan dess har klubben jobbat hårt med förberedelserna, samlat in pengar så att resan inte skulle kosta något för spelarna, förutom fickpengar. Malin Rosén kunde via sina kontakter – hon har jobbat med blommor – i Nederländerna fixa så att de kan bo billigt genom att hyra en förenings träningsanläggning.

– Vi tränar där och sedan åker vi för att se Sverige spela mot Italien.

– Det är så roligt att damlandslaget brinner så mycket också för flickfotbollen, säger Malin Rosén när vi hörs på telefon någon vecka innan avresa.

Alingsås Kiks flicklag för 02-03:or drogs igång 2009 och Malin Rosén engagerade sig i laget då hennes dotter spelade där. Men också för att hon när hon var barn hade svårt att hitta lag att spela i. De flicklag som fanns lades ner. Så när hon fick frågan om hon ville kliva in som ledare var svaret ja. Klubben startades för omkring 30 år sedan efter att ha brutit sig ur en förening som prioriterade herr- och pojkverksamheten på bekostnad av dam- och flickfotbollen. En av dem som var med och startade Alingsås kvinnliga idrottsklubb var Camilla Berg som fortfarande sitter i klubbens styrelse.


Utbildning med Futebol dá forca

Några år efter att hon trätt in som ledare fick Malin Rosén en inbjudan till en ledarskapsutbildning som arrangerades av organisationen Futebol dá forca. Målsättningen var att stärka unga tjejers självkänsla genom fotboll. För Malin Rosén passade utbildningen perfekt.

– Det är det jag brinner för och det jag kan. Den var otroligt viktig och jag är väldigt glad över den. Jag fick självförtroende att våga lyfta de här frågorna, säger hon.

Utbildningen gick av stapeln 2014 i Borås. Nätverket hon fick via Futebol dá forca har hon också kunnat ta hjälp av när olika frågor väcks. Bland annat när det var en tjej med ursprung i ett annat land som så gärna ville spela fotboll men inte fick för sin pappa. Malin Rosén stod lite handfallen – hur skulle hon agera? Efter frågor till nätverket fick hon svar att hon helt enkelt skulle prova att ringa pappan.

– Det stärkte mig mycket, en tjej med ursprung i samma land gav mig tipset att ringa och prata med pappan. Det hade jag aldrig vågat göra annars. Det är så bra med Futebol dá forca på det sättet, säger hon.

Till varje träning har Alingsås Kik så kallade in- och utcheckningar. Det innebär att de helt enkelt pratar en stund om annat än träningen. Det kan vara grundläggande saker som tas upp, som att fråga en lagkamrat om vad de har för favoritsak, eller frågan – som för många kan vara svårare att svara på när det gäller en själv – vad hon har för bra egenskap. Det är särskilt viktigt tycker Malin Rosén eftersom deras grupp är så pass stor med mellan 30-40 tjejer som tränar.

– Det kan bli svårare att hitta lagsammanhållning och det kan uppstå grupperingar. Därför är det viktigt med incheckning där alla får säga någonting.

– När de första började få mens satt vi i smågrupper och pratade om det, det tror jag har lagt en grund till att det är inget pinsamt att säga att man har mens, och de vet att vi alltid har mensskydd i sjukvårdsväskan.


Lyfter viktiga frågor

In- och utcheckning har också lagt grunden till en tillit och öppenhet till att tala om svårare saker. Eller att dryfta saker som de unga tjejerna tänker är vardagligt eftersom det händer så ofta, men som i själva verket rör sig om att de utsätts för brott. Tidigare i år fick Malin Rosén höra en tjej säga att det var en kille som alltid vill ha nakenbilder på henne och att flera hade blivit utsatta för fenomenet ”dick pics” – det vill säga att pojkar eller män, okända eller bekanta oombedda skickar bilder på en erigerad penis till tjejer, något som är brottsligt, ett sexuellt ofredande där straffskalan är böter eller om brottet är grovt – upp till två års fängelse.

– Där sitter jag med ett gäng 14-åringar och då gäller det att lyfta ämnet när det kommer upp. Då hade jag precis hört talas om så kallade ”dick pics”. Tjejerna sade: Vem har inte varit med om det. Jag tog tillfället i akt att tala om det på träningarna efteråt, säger hon och förklarar att hon än en gång kunde vända sig till sitt Futebol dá forca-nätverk:

– Jag fick tips av andra om detta. När vi pratade om det med laget sade tjejerna inte så mycket men det var viktigt att förmedla att det här inte är normalt beteende och det är inte något man ska behöva ta. Jag vill visa att vi lyssnar och att vi lägger ner tid på det, säger hon och fortsätter:

– Jag fokuserade på att det är ett brott, att det är sexuellt ofredande och att man kan anmäla. De ska inte skämmas, de är de som skickar bilderna som ska skämmas.


Många tjejer i den åldern som tränar med er slutar men ni blir bara fler. Vad tror du detta beror på?

– Vi har satsat på bredden och alla får vara med. Grunden är att det ska vara roligt att spela fotboll och man ska känna sig trygg. Sedan ska det naturligtvis kombineras med utveckling, då tror jag man får med sig fler. Vi har ju trott varje år att tjejer kommer sluta. Men varje år har vi nya tjejer som börjar. Nu är de femton år och vi har två elvamannalag, säger Malin Rosén och tillägger att hon är rätt trött på att det kallas elvamanna, med betoning på ”manna”.

– Jag har föreslagit elvaspelsmatch eller niospelsmatch.


Hur har ni förberett er för EM?

– Vi har varit på landslagsmatcherna i Göteborg och vi använder en app där vi lägger upp när det är en match. Att prata damfotboll är viktigt för när det är herrmästerskap tar man gärna hela familjen och tittar, och jag vill att det ska vara så när damlandslaget spelar också. Man visar mycket för sina barn genom sitt beteende, och tycker man att detta är lika viktigt så måste man visa det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: