Människorättsjuristen Yu Wang.

Kina: Stödgrupp tvivlar på att Yu Wang är frisläppt 

2016-08-09 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

Den gångna veckan har flera av de människorättsjurister som fängslades under förra årets riksomfattande polisräd mot människorättsaktivister och jurister nu fått sina domar. En av dem är Shifeng Zhou, advokat och vd på advokatbyrån Fengrui i Beijing, där människorättsjuristen Yu Wang är anställd.

Shifeng Zhou har fått sju och ett halvt års fängelse, svartmålats och i den statliga televisionen även förklarat sig skyldig: ”mina handlingar har medfört instabilitet och risker för samhället”, medger Shifeng Zhou i sändning.

I flera av landets nätforum skriver aktivister och jurister att rättegången har varit en fars, att domen är politisk och att jurister framöver kommer att tänka sig för innan de tar sig an ett känsligt fall.

EU-kommissionen har fördömt fängelsedomarna och i ett skriftligt uttalande från Europeiska unionens utrikestjänst (den 5 augusti) uppmanar EU Kina att följa sina internationella åtaganden i vilka deklarationen om mänskliga rättigheter ingår, respektera alla medborgares rättigheter vilka finns inskrivna i Kinas konstitution samt släppa alla de som arbetar med att försvara dessa rättigheter.

När det gäller människorättsjuristen Yu Wang ska hon, enligt polismyndigheterna, ha släppts fri mot borgen den 1 augusti, men varken hennes advokat eller någon annan har hört ifrån eller träffat henne. Däremot har det släppts en videosnutt med Yu Wang i vilken hon säger att hon har uppträtt illa, gjort flera fel som juridisk företrädare inför domstol och betett sig olämpligt genom att berätta om och kommentera sina fall på sin mikroblogg.

Trots att myndigheterna påstår att Yu Wang har släppts mot borgen, tvivlar den Hongkongbaserade stödgruppen för kinesiska människorättsjurister på att det är sant och ber kinesiska medborgare och internationella medier att ta myndigheternas uttalanden och den inspelade videosnutten med Yu Wang för vad det är. Den Hongkongbaserade stödgruppen för kinesiska människorättsjurister uppmanar allmänheten och internationella aktörer att fortsätta att uppmana Kinas politiska ledning att släppa Yu Wang.

Många är oroliga för att hon hålls i ”bevakad husarrest på bestämd ort”. De är oroliga eftersom de flesta människorättsaktivister och jurister, i och utanför Kina, anser att det kan vara lättare att sitta i fängelse än i ”bevakad husarrest på bestämd ort”, där utsattheten – isolationen och brutaliteten – är större.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: