Människorättsjuristen Yu Wang.

Var är Yu Wang?

2015-08-11 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

Nu har Yu Wang varit försvunnen i en månad. Den 9 juli bortfördes den kinesiska människorättsjuristen Yu Wang och hennes make Longjun Bao, också människorättsjurist. Under dagarna som följde greps mer än 200 andra jurister i 24 av landets 34 provinser. De flesta har släppts men ett dussintal är fortfarande försvunna eller hålls i förvar, Yu Wang är en av dem.

RELATERAD ARTIKLAR:

2015-07-17 De fem feministernas jurister gripna i Kina

2015-07-14 Människorättsjuristen Yu Wang är spårlöst försvunnen

2015-04-08 ”Befria de fem feministerna”

2015-03-10 #8mars: Feminister i Kina gripna

Juristen Wensheng Yu, som är en av Yu Wangs klienter och för närvarande frisläppt mot borgen, har liksom flera andra gjort en formell förfrågan till polisen i Tianjin om Yu Wangs försvinnande. I detta nu vet varken hennes släkt, kolleger eller vänner var hon finns.

Många är oroliga för att hon och de andra juristerna hålls i ”bevakad husarrest på bestämd ort”. De är oroliga eftersom de flesta människorättsaktivister och jurister, i och utanför Kina, numera anser att det kan vara lättare att sitta i fängelse än i ”bevakad husarrest på bestämd ort”, där utsattheten – isolationen och brutaliteten – är större.

Den kanske mest kända återgivningen av ”bevakad husarrest på bestämd ort” är Weiwei Ais verk S.A.C.R.E.D., som visades på biennalen i Venedig 2013. Det är sex stora tittskåp som väger 2,5 ton styck och rymmer installationer som visar den dagliga förnedring han upplevde 2011 under ”bevakad husarrest på bestämd ort”.

Bland de som har hållits i ”bevakad husarrest på bestämd ort” har de som vittnat återgett sin erfarenhet som ”ett av de mest grymma tortyrsystem som existerar”.

Människorättsjuristen Jingling Tang har hållits fängslad sedan 2014. Hans domstolsförhandlingar hölls i slutet på juli 2015. Tang har vittnat att han under ”bevakad husarrest på bestämd ort” bland annat har hindrats från att sova under tio dagar – tills dess att hela kroppen skakade, hans händer, hans hjärta slog oregelbundet och fötter och ben var avdomnade – därefter tilläts han sova två timmar per dygn. Andra har vittnat om att de har hållits i mörka rum i upp till en månad och varit förhörda i upp till 22 timmar per dygn, i flera dygn i sträck.


Vem är Yu Wang?

Yu Wang, 44, är från Ulanhot i Inre Mongoliet. Hon tog sin juristexamen 1994 och är anställd vid juristfirman Fengrui i Beijing. I över tio år arbetade Wang som affärsjurist, med patenttvister och liknande, tills en dag 2008 då hon av flera anställda vid järnvägens säkerhetsmyndighet i Tianjin blev stoppad från att gå på ett tåg, trots att hon hade biljett. Tianjin gränsar till Beijing och är en av fyra storstäder i Kina som lyder direkt under den kinesiska centralregeringen. De anställda vid järnvägens säkerhetsmyndighet angrep henne fysiskt och verbalt, vilket ledde till att Yu Wang talade om för dem vilka rättigheter hon har, och när det inte räckte skrek till sitt försvar, i hopp om att människor runt om kring skulle reagera. Flera reagerade genom att ta bilder och filma incidenten. Bevisen till trots dömdes Yu Wang till två och ett halvt års fängelse för ”planerat angrepp”.

Sedan 2011 har Wang arbetat som människorättsjurist och åtagit sig några av de tyngsta och mest uppmärksammade fallen. Hon har varit juridisk företrädare för bland andra den uiguriska agronomen, ekonomen och akademikern Ilham Tohti och Tingting Li, en av de fem feminister som fängslades i mars i år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: