Människorättsjuristen Yu Wang.

Kina: Prestigefyllt juristpris till fängslad människorättsaktivist

2016-06-07 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

Den 4 juni tilldelades den fängslade juristen Yu Wang det prestigefyllda Ludovic Trarieux-priset (Prix International des Droits de l’Homme Ludovic Trarieux) för sitt arbete med att försvara mänskliga rättigheter. Juryn ville ”hylla modet hos en kvinna som bestämde sig för att hon inte längre skulle hålla tyst, trots de faror som det kunde medföra”.

FAKTA/Ludovic Trarieux-priset

  • Består av en medalj, ett diplom och en okänd summa pengar och har kommit att bli ett av de mest prestigefyllda priser som delas ut till en jurist.

  • Finansieras med stöd av Ordre des Avocats du Barreau de Luxembourg, Ordre des Avocats de Genève, Rechtsanwaltskammer Berlin, Institut droits de l’homme des Avocats Européens och International Association of Lawyers.

  • Juryn utgörs av 21 advokater som är internationellt kända för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

  • Det sedan 2003 årliga priset är uppkallat efter den franska juristen Ludovic Trarieux, (1840-1904) som mitt under den pågående Dreyfus-affären i Frankrike grundade Ligue des droits de l’homme (et du citoyen).

  • Det första Ludovic Trarieux-priset överlämnades 1985 till Nelson Mandelas dotter Zenani Mandela. Hon tog emot priset å sin jurist-som-blev-aktivist-fars vägnar, som när det begav sig fortfarande hölls fängslad.

  • Bland de tidigare mottagarna av priset finns även juristen Jadranka Cigeli från Bosnien och Herzegovina, Nejib Hosni från Tunisien, Dalila Mezaine från Algeriet, Digna Ochoa och Bárbara Zamora från Mexiko, Beatrice Mtetwa från Zimbabwe och Karinna Moskalenko från Ryssland.


RELATERADE ARTIKLAR:

2015-10-06 Förföljelsen av feminister i Kina utvidgad till deras omgivning

2015-08-11 Var är Yu Wang?

Pristagaren Yu Wang greps den 9 juli 2015 i den landsomfattande polisräden som i Kina har kommit att kallas Svarta fredagen. Yu Wang tillhör de närmare 250 juristerna och människorättsaktivisterna som greps och hålls fängslade sedan dess. Wang anklagas nu för ”omstörtande verksamhet” samt ”uppvigling mot statsmakten” och riskerar livstids fängelse.

Enligt polisen ska Yu Wang och några av hennes kolleger på advokatbyrån Fengrui i Beijing ha använt byrån för att organisera kriminell verksamhet. Enligt den Hongkongbaserade stödgruppen för kinesiska människorättsjurister har Yu Wangs advokater nekats möte med Wang. Och tre månader efter att hon och hennes make, juristen Longjun Bao, fördes bort av polisen blev deras 16-åriga son, Zhuoxuan Bao, gripen av polisen och efter förhör förd till Inre Mongoliet där han har satts i husarrest hos sin mormor.

Med sitt val av Yu Wang som mottagare av priset ville juryn ”hylla modet hos en kvinna som bestämde sig för att hon inte längre skulle hålla tyst, trots de faror som det kunde medföra”, skriver juristen och grundaren av priset Bernard Favreau i ett pressmeddelande och fortsätter: ”Yu Wang var medveten om att hon utsatte sig för fara när hon beslutade att försvara kvinnors, barns och förföljda minoriteters rättigheter”.


Vem är Yu Wang?

Yu Wang, 45 år, är från Ulanhot i Inre Mongoliet. Hon tog sin juristexamen 1994 och är anställd vid advokatbyrån Fengrui i Beijing. I över tio år arbetade Wang som affärsjurist, med patenttvister och liknande, tills en dag 2008 då hon av flera anställda vid Järnvägens säkerhetsmyndighet i Tianjin blev stoppad från att gå på ett tåg, trots att hon hade biljett.

Tianjin gränsar till Beijing och är en av fyra storstäder i Kina som lyder direkt under den kinesiska centralregeringen. De anställda vid Järnvägens säkerhetsmyndighet angrep henne fysiskt och verbalt, vilket ledde till att Yu Wang talade om för dem vilka rättigheter hon har, och när det inte räckte skrek till sitt försvar, i hopp om att människor runt omkring skulle reagera. Flera tog bilder och filmade incidenten. Bevisen till trots dömdes Yu Wang till två och ett halvt års fängelse för ”planerat angrepp”.

Sedan 2011 har Wang arbetat som människorättsjurist och åtagit sig några av de tyngsta och sedermera mest uppmärksammade fallen. Hon har varit juridisk företrädare för bland andra Tingting Li, en av de fem unga feministerna som 2015 greps i sitt hem och hölls fängslad i 37 dagar, samt den uiguriska ekonomen och regimkritikern Ilham Tohti.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: