#euvalet: Ännu ett bakslag för jämställdhetsutvecklingen

2014-03-13 | Karin Linder padlock 2

EKONOMI

Den årliga rapporten om kvinnors rättigheter röstades i veckan ned, med efterföljande applåder från höger. Detta är den andra rapporten om kvinnors rättigheter som inte antas av EU-parlamentet. Malin Björk (V) menar att den konservativa högern nu har släppt hämningarna, och Isabella Lövin, (MP) är djupt besviken på de kolleger i den gröna gruppen som lade ner sina röster.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-02-28 #euvalet: Högerextrema väntas slå ut blockpolitiken

2013-12-11 Nederlag för mänskliga rättigheter i Eu-parlamentet

2013-11-27 EU-rapport om sexuella rättigheter klar för ny prövning

2013-10-22 Högern saboterade EU-rapport om sexuell och reproduktiv hälsa

2013-10-22 Högern vill stoppa sexualundervisning och säkra aborter

– Högern känner sig kaxiga sen rapporten om abort och sexualundervisning röstades ned. Tidigare har de kvinnofientliga hållit sig på sin plats, men nu har de släppt hämningarna, säger Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiets EU-vallista, för närvarande anställd i vänstergruppen European United Left - Nordic Green Left (GUE/NGL).

Det var vänstergruppen som i år höll i den årliga rapportredovisningen om jämställdhet mellan kvinnor och män i EU. Ines Zuber, ledamot i GUE/NGL lyfte bland annat frågor om kvinnors pension, rätten till heltid och bra anställningsvillkor. Men rapporten röstades ned. 298 ledamöter röstade mot, 289 röstade för och 87 ledamöter valde att avstå.

– Det var en aggressiv stämning från EPP:s sida (Group of the European People's Party), konstaterar Malin Björk. Det var ett riktigt obehagligt klimat.


Bara ord

Alla inom den svenska högern röstade ja till förslaget, utom Alf Svensson (KD). I sin röstförklaring skriver han bland annat: ”Arbetet handlar i mångt och mycket om opinionsbildning och attitydförändringar, men att lagstifta sig till jämställdhet genom bland annat könskvoteringssystem och obligatorisk föräldraledighet, som betänkandet föreslår, är fel väg att gå.”

Han skriver också att EU:s åtstramningspolitik inte ska beskyllas: ”Vi har alla ett ansvar för jämställdhetsarbetet, också i kristider”, menar han.

Malin Björk menar att Svenssons kommentar är ord som inte bidrar till jämställdhetsförändringar.

– Långsiktigt attitydförändringsarbete kanske räcker för högerkonservativa män som Alf Svensson som egentligen helst vill bevara status quo. Vi andra som verkligen vill se förändring och som arbetar med feminismen som ledstjärna vet att det krävs att vi går från ord till handling, säger hon.

Gunnar Hökmark (M) röstade tillsammans med sina partikamrater ja efter mycket tvekan, enligt Per Heister, pressansvarig för Moderaterna i Bryssel.

– Vi tvekade länge eftersom den spretade rejält och därutöver lade sig i saker som vi inte tycker skall hanteras på EU-nivå utan medlemsstaternas sak att själva besluta om, säger han.


Principiell fråga

Inom den gröna gruppen (Group of the Greens/European Free Alliance) finns interna motstridigheter, där den ena falangen ställer sig mer liberala till frågor om prostitution. Flera valde därför att avstå från röstning, på grund av att de inte kunde stå bakom en skrivelse som erkänner prostitution som våld mot kvinnor.

– Det är en principfråga för flera av tyskarna och holländarna inom gröna gruppen och de kände att de inte kunde stå bakom rapporten för att skrivelsen gick igenom, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) som i dag är djupt besviken över resultatet och på hennes kollegor.

Hon menar att de som valde att avstå förmodligen inte trodde att rapporten skulle röstas ned.

– Jag tror inte de hade avstått från att rösta om de varit medvetna om att högern skulle rösta nej, säger Isabella Lövin.

Men med tanke på att förra rapporten om kvinnors rättigheter, som presenterades i oktober 2013, inte gick igenom så är det konstigt att de inte hade det med i beräkningen, menar hon.


Viktigt val

Även Piratpartiet valde att avstå från att rösta, då partiet, liksom en del av den gröna gruppen, motsätter sig jämställandet av prostitution med våldshandling, samt att rapporten lade för stort ansvar för kvinnors utsatthet på åtgärder mot den ekonomiska krisen.

Att rapporten inte antogs visar att utvecklingen går bakåt och att det är dags att göra något, menar Isabella Lövin. Hon vill nu se fler aktiva ställningstaganden inom den gröna gruppen.

– Resultatet visar på en trend inom EU som inte går åt rätt håll. Vi måste börja bevaka jämställdhetsfrågorna mycket mer.

Malin Björk menar att vänstern nu behöver bli mer offensiv.

– Vi behöver stärka vänstern och feminismen inom EU. Om vi låter högergubbarna segla in i EU-valet i maj så hamnar vi i en väldigt svår situation. Vi behöver visa att de som trodde att de hade fältet öppet, hade fel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140314 - Linnea Bruno

Oroande, men heja Malin Björk!


20140314 - Nedim Kirlic

Kampen för rättvisa tar aldrig slut.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: