Mikael Gustafsson tog till orda i Europaparlamentet i dag.

Högern saboterade EU-rapport om sexuell och reproduktiv hälsa

2013-10-22 | FemPers padlock

UTRIKES

Kaos i kammaren, burop och töjning av parlamentets proceduriella regler möjliggjorde att högergruppen tillsammans med extremhögern och vissa liberaler lyckades stoppa uttalandet om Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i EU-parlamentet i dag.

– Det här är en mörk dag för alla som tror att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är centrala för att uppnå jämställdhet i och utanför EU , säger Mikael Gustafsson, Europaparlamentariker (V), i ett pressmeddelande med anledning av dagens omröstning i EU-parlamentet.

– De som är så emot de livräddande och viktiga åtgärder som läggs fram i denna resolution lever i medeltiden, säger Mikael Gustafsson.

Uttalandet skulle inte innebära lagstiftning utan är enbart en åsiktsyttring, att Europaparlamentet föredrar utbildning, preventivmedel, icke-diskriminering och säkra lagliga aborter, istället för alla de olagliga aborter som varje år dödar och lemlästar miljontals kvinnor.

Mikael Gustafsson höll ett argt tal i kammaren där han menade att det i längden inte kommer spela någon roll. Resolutionen går nu tillbaka till Jämställdhetsutskottet där Mikael är ordförande. Där är majoriteten för detta uttalande stor.

- Vi kommer nu ha ett möte med utskottet och förhoppningsvis lägga fram resolutionen igen redan nästa session. Vi låter oss inte skrämmas av konservativa och kvinnofientliga krafter, säger Mikael Gustafsson.

De enda två svenskar som röstade för att stoppa uttalandet var Moderaternas Gunnar Hökmark och Alf Svensson, Kristdemokraterna.

Talet Mikael Gustafsson höll i kammaren kan du se här: (välj knappen SV under för att höra talet i original)

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: