Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker.

Högern vill stoppa sexualundervisning och säkra aborter

2013-10-22 | Mikael Gustafsson padlock

OPINION

I dag röstar Europaparlamentet om en resolution om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter; som tar upp viktiga frågor kring bland annat sexualundervisning och tillgänglighet till säkra och lagliga aborter. Abortmotståndare kommer att försöka stoppa den. Det skriver Mikael Gustafsson, Europaralamentariker för vänsterpartier och ordförande i parlamentets Jämstäldhetsutskott.

Mikael Gustafsson är Europaralamentariker (V), ordförande i parlamentets Jämstäldhetsutskott.

Kvinnor dör av osäkra aborter. Enkla saker som sexualundervisning och tillgång till preventivmedel, men också till säkra och lagliga aborter är lösningar. Nu försöker högergruppen ihop med extremhögern stoppa allt detta.

Varje år genomförs över 20 miljoner osäkra och olagliga aborter och 47000 kvinnor dör. Den vanligaste dödsorsaken för unga kvinnor i utvecklingsländer är att de dör i barnsäng och 13 % av alla dödsfall under graviditeter har med osäkra aborter att göra (WHO).

Efter ändringsförslag av oss innehåller resolutionen också viktiga skrivningar om HBTQ-personers rättigheter och om att förbjuda steriliseringar av transpersoner, något motståndarna också vill stoppa.

De här rösterna talar om frihet och val, men det de gör är att välja för andra. De anser sig vara "pro life" men förespråkar ett system som leder till fortsatta dödsfall och skador för kvinnor i hela världen. Att de dessutom är emot sexualundervisning blir dubbelmoral utan dess like.

Röstningen pågår mellan 12.00-14.00 i dag. Högergruppen, EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår rekommenderar sina ledamöter att rösta emot rapporten.

Parlamentet har under de senaste åren antagit ett flertal resolutioner och rapporter som stöder rätten till kvinnors rätt över sin egen kropp men detta är den som väckt mest kontrovers. Det är medborgarinitiativet ”one of us” som genom en namninsamling försöker får EU att begränsa aborträtten, som nu engagerat sig i denna rapport.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: