Mikael Gustafsson argumenterar i EU-parlamentet den 22 oktober.

EU-rapport om sexuella rättigheter klar för ny prövning

2013-11-27 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Rapporten om sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter som jämställdhetsutskottet tagit fram har blivit en viktig symbolfråga för högergrupperna i EU-parlamentet. Efter att ha tvingat fram en revidering, men inte lyckats fälla rapporten i utskottet, är en ny omröstning i parlamentet på gång.

Läs också:

2013-10-22 Högern saboterade EU-rapport om sexuell och reproduktiv hälsa

2013-10-22 Högern vill stoppa sexualundervisning och säkra aborter

Efter ytterligare en omröstning i jämställdhetsutskottet ska EU-parlamentet ånyo ta ställning till rapporten om Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Det var i oktober som rapporten, efter skandalartat beteende från ett antal män på den politiska högerkanten i EU-parlamentet, skickades tillbaka till jämställdhetsutskottet för revidering.

Enligt Mikael Gustafsson, ordförande i utskottet, kan rapporten fortfarande betraktas som progressiv. Dock ströks flera skrivningar om lesbiskas rättigheter och förbud mot tvångssterilisering av transpersoner.

– Parlamentet har flera gånger de senaste åren antagit positiva skrivningar om SRHR och framförallt abortfrågan. Intressant nog var just abort en av de saker som förblev orörda i rapporten som den antogs i dag och det var istället sexualundervisning utan tabun och allt som berörde hbtq-personer som röstades bort, konstaterade Gustafsson i ett pressmeddelande.

Men högergrupperna – konservativa EPP och extremhögern – försökte även denna gång försökte sätta stopp för rapporten helt. Eftersom majoriteten av ledamöterna står bakom rapporten har motståndarna försökt åberopa olika slags formella hinder, en metod som alltså har lyckats en gång i EU-parlamentet, men som alltså inte gått hem i jämställdhetsutskottet. När parlamentet sammanträder igen den 9-12 december hoppas Mikael Gustafsson att försöken att attackera rapporten på "falska proceduriella grunder" ska vara över. Men helt övertygad är han inte:

– Det som hände i parlamentet den 22 oktober är en varningsklocka. Högerextrema och nykonservativa krafter vädrar morgonluft i hela Europa och detta handlar nu inte bara om en enskild rapport utan har blivit något av en symbolfråga om kvinnors rätt till sin egen kropp, om hbtq-personers rättigheter och om EU ska ha en modern syn på sexualitet eller inte. Den kampen måste vi vinna och jag hoppas att den konservativa gruppen inte ska liera sig med extremhögern igen, säger Mikael Gustafsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: