Feminister mobiliserar för att försvara rätten till abort i USA.

#abort: Delstatsförbud utmanas för första gången

2011-09-02 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Jennie Linn McCormack utmanar nu de abortrestriktioner som hennes delstat Idaho och ytterligare fem infört i USA de senaste två åren. Hon hävdar att den så kallade fostersmärt-lagen strider mot landets konstitution.

FAKTA ABORTRÄTTEN I USA

  • Aborttjänster annonserades öppet i USA till mitten av 1800-talet då delstater började införa förbud. Ingreppet var väldigt riskabelt, sjukhus ovanliga och bedövningsmedel okända.
  • Bakom förbuden fanns olika motiv. Ett var rädslan att befolkningen skulle komma att domineras av barn till nyanlända migranter som födde fler barn än de ”ursprungliga” anglosaxiska kvinnorna.
  • Den starkaste drivkraften var läkarnas strävan efter exklusiv rätt att praktisera medicin och slippa konkurrens om patienternas avgifter från barnmorskor, apotekare och homeopater.
  • Aborter var förbjudna mellan 1880-talet och 1973, vilket inte minskade antalet.
  • Mellan 1967 och 1973 började några delstater liberalisera eller dra tillbaka kriminaliseringen av abort.
  • Genom Högsta domstolens utslag i målet Roe mot Wade 1973 gjordes lagliga aborter utförda av medicinskt utbildad personal tillgängliga för kvinnor i alla delstater.
  • Domen gav upphov till ett omedelbart och starkt motstånd som trappades upp med tiden, med bombningar av kliniker, fysiska angrepp och till och med mord, vilket skapat en fientlig miljö för kvinnor som söker abort.
  • Länge innebar Roe mot Wade ändå att delstaterna inte kunde förbjuda abort innan fostret bedömdes livskraftigt. På senare år har Högsta domstolen börjat tillåta mer restriktioner, som föräldrars samtycke, betänketider och vinklad rådgivning.
  • Källa: National Abortion Federation


Fler artiklar i #abort-serien:

FAKTA om aborter
Aborträtten behöver fler försvarare
Rätten till abort globalt
EU-trenden är att begränsa
Delstatsförbud utmanas för första gången
Olika uppfattningar bland islams skriftlärda
Pro-life ingen enhetlig rörelse
Ingen prioritet inför valet i Nicuaragua
Extremhögerns brist på demokratiskt samvete
En fråga om mänskliga rättigheter
Osakligt när den personliga tragedin blir politik
7-åringar hälsas välkomna i kampen mot abort
Olagliga aborter dödar 5 kvinnor i timmen

Aborträtten är mer hotad än någonsin i USA. Allt fler delstater inför allt hårdare restriktioner och Obama kompromissade bort frågan i förhandlingarna om sjukförsäkringen. I maj antog kongressen en lag som förbjuder skattepengar från att gå till aborter.

Därför blev det en stor nyhet på feministiska bloggar och nyhetssajter i USA i går när det stod klart att delstaternas restriktioner för första gången utmanas juridiskt.

Det var i juni McCormack åtalades för en olaglig abort, sedan polisen funnit en låda med ett foster som bedömdes vara mellan fem och sex månader gånget hemma hos henne. I sitt vittnesmål berättar hon att hon tagit medicin som provocerar fram en abort, och som hon köpt via nätet.

När hon blev gravid var hon ogift och arbetslös, och försörjde redan tre barn på sin låga inkomst – mellan 200 och 250 dollar per månad (ca 1 300–1 700 kr). Hon hade varken pengar eller tid till att resa från sydöstra Idaho till Salt Lake City för en laglig abort.


Undantag saknas

När abortaktivister varnar för att restriktiva abortlagar är mest skadliga för kvinnor i glesbygd är det just den här typen av situationer de talar om. Förutom Idaho har även Kansas, Alabama, Indiana, Oklahoma och Nebraska förbjudit aborter efter vecka 20 med argumentet att det är då foster kan känna smärta. Detta trots att åklagarmyndigheten varnat delstatens lagstiftare för att den typen av restriktioner kan strida mot konstitutionen.

En grund till det är att lagen saknar undantag för situationer där kvinnans hälsa står på spel och för att den förbjuder även aborter som utförs innan fostret är livskraftigt, enligt den gräns vid 22–23 veckor som fastställts i tidigare domar.

Enligt nyhetsbyrån AP slår Idahos delstatslag fast att kvinnor bara får vända sig till lokala läkare med licens för att få en abort utförd, efter tolfte veckan till sjukhus. Den som med avsikt orsakar sin egen abort eller vänder sig till läkare utan licens riskerar fem år i fängelse och upp till 5 000 dollar (cirka 33 000 kr) i böter.


Sorglig situation

Åtalet mot MacCormack lades ner i brist på bevis, men på ett sätt som gör det möjligt att återuppta processen om det visar sig att konstitutionen trots allt tillåter abortrestriktionen hon bröt mot. I sydöstra Idaho där hon bor finns inga kliniker som erbjuder laglig abort. Utgången av målet kommer att få stor betydelse för de kvinnor som i dag har svårt att få tillgång till lagliga aborter i USA.

Janet Crepps, som leder det juridiska arbetet vid Center for Reproductive Rights, har sagt till AP att "fostersmärt-lagen" och liknande lagar både strider mot den amerikanska konstitutionen och är dålig politik. Samtidigt som kvinnor och deras läkare kränks, tas ingen hänsyn till att kvinnor kan befinna sig i väldigt olika situationer:

– När man ser alla regleringar som staplas på abort blir det helt enkelt omöjligt för läkare att utföra dem och för kvinnor att få dem utförda i en situation som MacCormacks. Det är väldigt sorgligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: