Lågt barnafödande oroar regimen i Iran.

#abort: Olika uppfattningar bland islams skriftlärda

2011-09-02 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

90 000 aborter utförs illegalt i Iran varje år, enligt officiella siffror. Det finns forskare som tror att de är betydligt fler. Medan de skriftlärda tvistar om hur islam ser på saken minns kvinnorättsaktivisten Nadia sin abort med fasa.

Fler artiklar i #abort-serien:

FAKTA om aborter
Aborträtten behöver fler försvarare
Rätten till abort globalt
EU-trenden är att begränsa
Delstatsförbud utmanas för första gången
Olika uppfattningar bland islams skriftlärda
Pro-life ingen enhetlig rörelse
Ingen prioritet inför valet i Nicuaragua
Extremhögerns brist på demokratiskt samvete
En fråga om mänskliga rättigheter
Osakligt när den personliga tragedin blir politik
7-åringar hälsas välkomna i kampen mot abort
Olagliga aborter dödar 5 kvinnor i timmen

”Läkaren lyfte glasburken fylld med blod och höll den framför mina ögon och sade ’här är ditt barn, nu måste du vara nöjd’ och sedan hällde hon innehållet i handfatet. Efter femton minuter sade läkaren att jag måste lämna kliniken eftersom hon var rädd att någon skulle upptäcka vad som pågick. Jag kunde inte ens stå på ben.”

Detta är Nadias egen erfarenhet av illegal abort i Iran. Hon är kvinnorättsaktivist från Teheran.

– Ändå hade jag råd att ta mig till en specialist som visste vad hon gjorde. Det är några år sedan jag gjorde abort, och då var det mycket billigare. I dag kostar det cirka en miljon två hundra iranska toman (cirka 6.400 kr). Inte många som har råd med det. Särskilt unga ogifta kvinnor som gör det i smyg. De går till barnmorskor eller någon kvinna som gör det i hemmet mot mycket lägre betalning. Jag själv gick först till en sådan. Det var precis som man har sett i filmer. Ett smutsigt och mörkt källarrum i ett hus i en bakgata med konstiga verktyg på golvet. Jag blev så rädd att jag sprang därifrån.


Värsta upplevelsen i livet

Nadia säger att läkarna som utför abort i Iran riskerar fängelsestraff och kan bli av med sitt läkartillstånd och det inte finns många som vågar.

– Men det värsta är det sätt de behandlar kvinnorna, särskild de unga. Abort lämnar djupa spår både på kroppen samt psyket. Innan jag lade mig på sängen hos läkaren sade hon till mig att hon inte kunde använda någon stor dos av bedövningsmedlet på grund av tidsbrist och ”det betyder att det kommer att göra ont men du får inte skrika” sade hon. ”Inte ett ljud från dig”, sade hon. Det var det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Smärtan var fruktansvärd.

Till skillnad från i Turkiet och Tunisien är det enligt lagen förbjudet med abort i Iran. Dagstidningen Aftab berättar att varje timme aborteras nio foster i landet, dagligen 221 foster, årligen utförs 90.000 illegala aborter i Iran. De flesta som gör abort är enligt de officiella uppgifterna kvinnor mellan 16–32 år gamla. Detta innebär att de flesta är ogifta.

Doktor Akhondi, chef för det Teheran-baserade forskarcentret Ibne Sina, varnade vid en konferens mot abortförbudet, och sade att årligen dör 585.000 kvinnor på grund av komplikationer vid havandeskap. 20 procent av dem dör på grund av illegal abort, sade han. Ändå finns ingen pålitlig statistik om fenomenet och i likhet med många andra befarade han att antalet kvinnor som dör till följd av illegal abort är betydligt högre i dagens Iran.


Tar till farliga metoder

Enligt kvinnorättsaktivisten Nadia använder de flesta kvinnor abortsprutor som är mycket biligare men måste användas inom de första veckorna.

– Ofta förstår de unga kvinnorna inte ens att de är gravida innan det är försent. Men sprutorna är lätt att få tag på. Här om dagen tog vi hand om en 18 årig tjej som använde sprutan för att utföra abort. Hon mådde så dåligt att vi trodde att hon skulle dö. Hon spydde hela tiden och hade fruktansvärt ont. Det gick till slut och hennes graviditet avbröts. Men många dör eftersom de inte ens vågar gå till sjukhuset.

– De äldre gifta kvinnorna försöker ofta att på ett eller annat sätt framkalla blödning, då går de till sjukhuset och läkarna är tvungna att slutföra aborten. Sjukhusen kräver förstås att mannen måste skriva under ett tillstånd.


Abort enligt islam

Oenighet råder när det gäller rätten till abort bland de stora islamlärda. Vissa ultrakonservativa menar att abort under alla omständigheter är ”haram”, förbjudet enligt sharia. En del menar att abort är tillåtet då kvinnas liv är i fara. Både Khomeini och dagens religiösa ledare Khamenei tillhör denna grupp. Det finns några få storayatollor, som Sanei, med reformistisk syn på sharia och kvinnovänliga fatwor, som tillåter abort av foster under de första fyra månaderna. Hans fatwa betyder att kvinnor kan bestämma själva även vid ekonomiska eller andra bekymmer som leder till att de inte kan ta hand om barnet.

Enligt islams alla skolor, får fostret en själ först efter månad fyra. Det är ofta denna syn som används av dem som försvarar rätten till abort. De menar att fostret upp till fyra månader är en del av kvinnans kropp och ingen självständig människa som kan mördas. På grund av fostrets själlöshet upp till månad fyra, straffas inte kvinnan som begår abort enlig iranska lagar, utan är tvungen att betala böter. Däremot i länder som Iran riskerar den som utgör abort fängelsestraff, upp till fem år beroende på delaktigheten, samt böter. Läkarna blir av med sina läkartillstånd.


Ny lag oanvändbar

Sedan 2005 har en ny lag trätt fram i Iran som kallas för ”behandlingsabort” som baseras på en fatwa från ledaren ayatolla Khamenei. I vissa fall där barnet kommer att lida av allvarliga sjukdomar eller bli svår handikappad, anser han inte att det är ”haram” att utföra abort. Om tre godkända läkare intygar att fostret lider av allvaliga sjukdomar som kommer att skapa stora problem för föräldrarna, eller om modern får livshotande sjukdomar eller allvarliga psykiska problem på grund av graviditeten, får hon göra legal abort under de första fyra månaderna av havandeskapet.

Nadia menar att denna lag är i praktiken oanvändbar.

– Till att börja med upptäcks ofta inte sådana sjukdomar som är listade under paragraf 51 i lagen innan fostret har fyllt fyra månader. Dessutom är det hela en långsam och tidskrävande byråkratisk process som en gravid kvinna inte har tid med!


Låg befolkningstillväxt

Iran har den lägsta befolkningstillväxten i Mellanöstern och allt fler kvinnor skaffar färre barn. Två barn per familj har blivit normen. Detta har börjat oroa regeringen. Prognoserna säger att tillväxten kommer att successivt minska i de kommande åren. För att kontrollera befolkningstillväxten och komma till 1,3 och uppfylla kraven från världsbanken har Iran under många år satsat på preventivmedel och sexualundervisning för de som ska gifta sig.

Nadia som nu har ett litet barn måste besöka den lokala barnavårdcentralen varje månad.

– De kollar att allt är ok med mor och barn. Och delar de ut gratis kondomer och informerar om andra sätt att förebygga oönskade graviditeten. Sist jag var där frågade sköterskan hur många kondomer jag behöver denna gång. Inte nu längre eftersom jag försöker blir gravid, svarade jag. Och ironisk sade jag att president Ahmadinejad säger att vi ska sluta med preventivmedel och skaffa fler barn eftersom vi har plats för dubbelt så många i vårt land, vi ska bli en STOR nation! Sköterskan blev rasande och sade, ’vad vet han, strunta i honom. Färre barn är bättre för kvinnan’!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: