#abort: 7-åringar hälsas välkomna i kampen mot abort

2011-09-02 | Charlotte Haider padlock 1

EKONOMI

Ungdomsstyrelsen gav i början av året ungdomsorganisationen Älska Livet en miljon kronor. För pengarna ska organisationen ”verka för att antalet aborter minskar och ligger på en låg nivå”. Från 7 års ålder kan barn bli medlemmar och medverka till resultatet.

Fler artiklar i #abort-serien:

FAKTA om aborter
Aborträtten behöver fler försvarare
Rätten till abort globalt
EU-trenden är att begränsa
Delstatsförbud utmanas för första gången
Olika uppfattningar bland islams skriftlärda
Pro-life ingen enhetlig rörelse
Ingen prioritet inför valet i Nicuaragua
Extremhögerns brist på demokratiskt samvete
En fråga om mänskliga rättigheter
Osakligt när den personliga tragedin blir politik
7-åringar hälsas välkomna i kampen mot abort
Olagliga aborter dödar 5 kvinnor i timmen

- Ungdomsstyrelsen ska inte bedöma verksamheten som mottagarorganisationerna söker bidrag för. Men givetvis ska de som söker bidrag uppfylla de ”vanliga” kraven på demokratiska icke kränkande syften och arbetsmetoder, säger Lena Hallberg vid Ungdomsstyrelsen, som har hanterat Älska Livets ansökan.

En av uppgifterna i Älska Livets ansökan väckte frågor hos Ungdomsstyrelsen; varför vänder man sig till åldrarna 7 – 25 år, men förvägrar 7 – 15-åringar förtroendeuppdrag?

Efter en erinran från Ungdomsstyrelsen kom en förklaring: orsaken är att det ska vara personer som kan fatta ekonomiska beslut m m.


Många värdeord

De övriga kraven från Ungdomsstyrelsen motsvarar Älska Livet, i sin ansökan. Under rubriken Ändamål i organisationens stadgar är ”alla” värdeorden med: främja livet, verka för jämlikhet, alla människors lika värde, vårt demokratiska samhälle, ge praktisk erfarenhet av demokratiskt arbete plus att organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Utifrån de här grundvärderingarna ska Älska Livet bidra till att antalet aborter och oönskade graviditeter minskar. Därtill ska de avslöja makthavare ”som mer värnar om status quo än människors välbefinnande”.

Otillgänglig

Feministiskt Perspektiv har i tre dagar försökt få ett samtal med organisationens ordförande, Emelie Litsgård. Det har inte lyckats.

Vid den första uppringningen svarar hon, men ursäktar sig med att hon sitter i bilen och kör mitt i Stockholm, vilket hon inte är van vid. Vi ska höras senare.

Efter två dagars ringande och obesvarade meddelanden i Litsgårds röstbrevlåda kompletterar vi samtalen med ett fråge-mail. Frågorna rör dels verksamheten för de yngsta medlemmarna; hur 7-åringar ska förstå och föra budskapet om fosterfördrivning vidare, dels deras finansiering fram tills Ungdomsstyrelsen beviljade dem bidrag.


Vem bekostade?

I organisationens årsredovisning första verksamhetsåret, fram till sista juli 2009, har organisationen inga intäkter, men kostnader på 134 941 kronor. Kommande räkenskapsår har Älska Livet intäkter på 52 900 kronor och kostnader på 102 880, alltså ytterligare ett förlustår. Sammantaget ligger en tålig kreditgivare ute med 184 921 kronor. Vår fråga är vem/vilka som lånar Älska Livet pengar?

Efter tre dagar tycks Litsgård ha trasslat sig ur Stockholms trafikkaos och kommit hem till Uppsala och föreningsmailen, på samma postadress som ”vuxenorganisationen” Ja till Livet. Innehållet i hennes svar är kort: ”Självklart har vi inga medlemmar som är 7 år i föreningen. De övriga frågorna får jag kolla upp och återkomma med”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110902 - Wiveca Holst

Tycker det är helt förkastligt att en sådan organisation är skattefinansierad.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: