Organisationen MRO demonstrerade flitigt under politikerveckan i Almedalen i somras.

#abort: Olagliga aborter dödar fem kvinnor i timmen

2011-09-02 | Stina Svensson padlock 1

OPINION

Motståndet mot aborter måste ses i ett globalt sammanhang i vilket allt för många kvinnor förvägras denna rättighet. Därför är det av stor vikt att Sverige som stat aktivt driver och arbetar för kvinnors rättighet till sexuell och reproduktiv hälsa nationellt och internationellt.

Det skriver Feministiskt initiativs talesperson Stina Svensson med anledning av spridningen av den militanta antiabortrörelsens globala spridning.

Stina Svensson är talesperson Feministiskt initiativ.


Fler artiklar i #abort-serien:

FAKTA om aborter
Aborträtten behöver fler försvarare
Rätten till abort globalt
EU-trenden är att begränsa
Delstatsförbud utmanas för första gången
Olika uppfattningar bland islams skriftlärda
Pro-life ingen enhetlig rörelse
Ingen prioritet inför valet i Nicuaragua
Extremhögerns brist på demokratiskt samvete
En fråga om mänskliga rättigheter
Osakligt när den personliga tragedin blir politik
7-åringar hälsas välkomna i kampen mot abort
Olagliga aborter dödar 5 kvinnor i timmen

Det dör omkring 47 000 kvinnor varje år i världen på grund av osäkra aborter och hundratusentals kvinnor skadas. Det dör alltså i genomsnitt 5 kvinnor i timmen. Detta är en konsekvens av den religiösa familjefundamentalistiska konservatismens företrädare runt om i världen som högljutt kräver inskränkningar av kvinnors bestämmanderätt över sin egen kropp och mot aborträtten.

Kvinnor gör abort alldeles oavsett om det är tillåtet eller inte, med den enda skillnaden att de riskerar sina liv där det är förbjudet eller inskränkt.

I Litauen, Irland och Malta är aborträtten redan inskränkt eller så är abort helt förbjudet. För någon vecka sedan skrev tidskriften Ottar att i det kommande parlamentsvalet i Polen, den 9 oktober, kan abort bli en av valfrågorna.

Polen har redan en hård abortlag där abort enbart tillåts vid fara för kvinnans liv eller hälsa, allvarliga fosterskador eller våldtäkt. Efter en rekordjämn omröstning i det polska parlamentet stod det i onsdags klart att landet inte kommer att skärpa sin abortlagstiftning. Med röstsiffrorna 191 emot och 186 för avvisade det polska parlamentet förslaget om att abort skulle förbjudas under alla omständigheter

Om vi blickar utanför Europa så antog, med hjälp av katolska kyrkan och landets högerkrafter, Nicaragua 2006 en lag som innebar att den tidigare rätten till abort på grund av medicinska skäl slopades. Kvinnor som trots lagen genomför aborter och den sjukvårdspersonal som medverkar till dessa, riskerar upp till åtta års fängelse. Sjukvårdspersonal straffas också om de i samband med att en gravid kvinna söker vård för akuta sjukdomar ger henne en behandling som riskerar att skada fostret. Enligt Amnesty visar undersökningar på att konsekvensen blivit att de graviditetsrelaterade dödsfallen ökat i landet sedan den nya abortlagen infördes.

Vi ser hur religiös fundamentalism och patriarkala normer vinner ökat inflytande över politiken i Europa och i världen med krav på inskränkta aborträttigheter. I Sverige lever det dock kvar en självbild att vi är befriade från detta, och att vi har kommit långt när det gäller kvinnors rättigheter. Det är dags att utmana den bilden, för vår egen skull.

Flera förtroendevalda i riksdagen för Kristdemokraterna har positioner i bland annat Svenska Evangeliska Alliansens styrelse och organisationen Ja till livet. Sverigedemokrater vill i sitt partiprogram inskränka aborträtten. Organisationen människorätt för ofödda (MRO) vill förbjuda abort som de tycker är folkmord. MRO anser sig vara religiöst obundna men medger i samma andetag att de i huvudsak består av djupt troende kristna.

Jag skrev i Feministiskt Perspektiv för ett tag sedan om att Kristdemokraten och ordförande i Ja till livet, Gunilla Gomér ville att ”gravida kvinnor ska tvingas behålla fostret, gå igenom en graviditet och att sedan lämna bort barnet för inhemsk adoption. Allt för att bättra på abortstatistiken. Hon vill införa en nollvision mot abort”. Med Sverigedemokraternas tydliga främlingsfientlighet och viljan att inskränka aborträtten var det ingen chock att de hängde på och menade att ”svenska” barn skulle vara eftertraktade för adoption.

Dessa kristna politikers experiment med kvinnors liv, har vi fått nog av. Miljontals har redan fått sätta sina liv till för att ni fråntagit oss rätten över att bestämma över våra egna kroppar.

Inget har blivit kvinnor ”givet”. De rättigheter och reformer som genomförts är ett resultat av att kvinnor gått samman i ett långsiktigt, organiserat, och envist arbete. En kamp som ofta förts utanför maktens centra men där många av kraven plockats upp av ett eller fler partier. Men det går inte att slå sig till ro. Varje rättighet och reform måste ständigt bevakas, slappnar vi av kan rättigheter helt plötsligt ryckas bort.

Alla som försvarar kvinnors rätt till självbestämmande över sin egen kropp och rätten till fri abort bör känna en stark oro och se hur abortmotståndarna alltmer får luft under vingarna. Motståndet mot aborter måste ses i ett globalt sammanhang där allt för många kvinnor förvägras denna rättighet. Därför är det av stor vikt att Sverige som stat aktivt driver och arbetar för kvinnors rättighet till sexuell och reproduktiv hälsa nationellt och internationellt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110905 - Kristina Lindquist

Bra inlägg, men jag är fundersam till om det verkligen är "olagliga aborter" som dödar kvinnor. Snarare osäkra aborter. Att de osäkra aborterna i princip bara sker där abort är förbjudet eller där tillgången är restriktiv är en annan sak.

Många illegala aborter i t ex Latinamerika görs tidigt och säkert med Misoprostol från svarta börsen. Detta innebär att det kan vara lika viktigt att stödja sådan illegal tillgång till preparat som att försöka få till stånd lagändringar.

MVH @Syrrran

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: