Det här raderna skrivs en kväll i Jämtland. Tystnaden utanför huset är total. Möjligen knastrar det lite i det frostbitna gräset då jag kliver ut på fältet för att skåda rakt upp i den stjärnbeklädda skyn. Den första riktigt kalla, klara höstnatten nalkas och jag tänker på kvinnorna i min släkt som kämpat för rätten att lära sig skriva, för hälsovård, för utbildning och för lika värde.
Först var det mor Inga, hon satt nätterna igenom och ristade med en spik på en träbit för att lära sig bokstäverna. Hennes man ansåg att det var nog med att ungarna gick i skolan och inte kunde hjälpa till på gården. Till slut nedtecknade mor Inga sin levnadsberättelse, en unik skrift om en fattig bondkvinnas liv från mitten på 1800-talet som till och med gavs ut i tryck.
Sedan kom min mormor Elvira som lyckades med konsten att bli småskollärarinna runt 1912, endast 19 år gammal. Hon lärde hundratals barn här i byn att läsa, skriva och räkna. Efter henne kom min mamma Martha som tog studenten, blev lärare och talpedagog och vars ständiga mantra till mig och mina systrar var; utbilda er, bli självständiga ekonomiskt och ta ingen skit. Riktigt så sa hon kanske inte men andemeningen var just det, ta ingen skit.
Mor Inga, mormor Elvira och mamma Martha har varit mina följeslagare, mer eller mindre medvetet, under hela arbetet med pilotstudien runt on-line hot, hat och desinformation med särskilt fokus på kvinnliga journalister och publicister. Vad skulle de ha sagt om de fått höra hur omfattande hatet och hoten över internet är? Hur mycket skit kvinnor i mitt yrke (och i många andra yrken) får skickat till sig via så kallade sociala medier och e-post.
I pilotstudien som just blivit publik intervjuas ett 50-tal journalister, främst kvinnor, i fem länder: Ukraina, Mexiko, Egypten, Filippinerna och Pakistan. Och vi ser samma trend. Kvinnorna inom journalistiken får ta första smällen då polariseringen, desinformationen och propagandan gör allt större intrång på internets plattformar.
Värst är det för de kvinnliga publicister som valt att lämna traditionella medier och skapa sina egna publikationer/kanaler för att kunna rapportera om det som på djupet hotar samhällsutvecklingen; korruption, maktmissbruk, bristen på tillgång till utbildning, hälsovård, frågor runt mark, miljö, klimat. Dessa journalister hotar mäktiga intressen med sina avslöjanden, med sina ord, sina bilder och sina ljud och därför ska de tystas.
I vissa fall övergår den verbala misshandeln i fysiskt våld och mord. På Facebook-konton, på Twitter, på Youtube och i e-postlådan, överallt hamnar skiten som präglas av kvinnohat, intolerans, fascism. De nästan ofattbart mäktiga sociala medieföretagen tar så gott som inget ansvar. Ena dagen säger de att de inte är publicister av innehåll och andra dagen tar de betalt för att låta någon publicera innehåll, reklam utan deras koll. De vägrar också att släppa på information då det gäller vem som står bakom konton som sprider hot, hat och desinformation.
Vi har allt för länge hoppats att det goda med internet skulle segra, men som det ser ut nu har repressiva, odemokratiska stater, kriminella karteller och grupper som vill skapa rädsla och splittring gjort internetplattformarna till sina.
Tystnaden den kalla höstnatten ger plats för tankar om det globala ansvaret, om att förvalta det arv som lämnats till mig i form av rätten till yttrandefrihet, pressfrihet, jämlikhet och jämställdhet. Utmaningen är i grunden global. Desinformationen och propagandan sprids med ljusets hastighet över internet och skiten stannar inte vid någon nationsgräns.
I FN:s Agenda 2030 beskrivs vad som behövs för att bygga hållbara samhällen globalt. Rätten till information är en grundpelare. Journalisterna i studien beskriver att det är tufft men de tänker inte låta sig tystas. I studien presenteras förslag på hur Sverige kan gå i framkant för att stödja rätten till information.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST