Manifestation vid Mynttorget inför omröstningen i argentinska senaten.

Senaten i Argentina sade nej till rätten till abort

2018-08-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Närmast en miljon människor på Buenos Aires gator på onsdagen, för och emot rätten till abort, väntade på den argentinska senatens beslut. Det blev ett nej till avkriminaliseringen av fri abort under de första 14 veckorna av graviditeten. Men aborträttsaktivisterna ger inte upp.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-01-04 | Framgångsrik feministisk strategi i högerpopulistisk tid

2018-08-03 Internationellt stöd för fri abort i Argentina

2018-06-14 Stort steg närmare legaliserad abort i Argentina

2015-06-23 Ett steg närmare fri aborträtt i Argentina

15 timmar direktsänd maratondebatt i den argentinska senaten på onsdagen avslutades med 38 röster mot 31. Med detta stoppades lagförslaget som tidigare i juni godkändes av kongressens underhus.

Landets president hotade också med att lägga sitt veto om lagförslaget godkändes i senaten, Argentinas övre lagstiftarkammare, uppger Euronews. Ana Correa från #NiUnaMenos sade till the Guardian att kyrkans påtryckningar var avgörande för senatens beslut.

Utanför senaten hölls massiva demonstrationer både för och emot lagförslaget som skulle avkriminalisera abort under de första 14 veckorna av graviditeten. Abortförespråkarna utanför senaten var besvikna över beslutet men sade till medierna att de inte ger upp. Frågan kommer att tas upp nästa år igen. Den nationella nätverket ”National campaign for the right to legal, safe and free abortion”, som startades 2005, meddelar att de tänker fortsätta kämpa och mobilisera för ännu ett nytt lagförslag år 2019.

I Argentina är abort sedan 1921 tillåtet enbart vid våldtäkt och när moderns liv anses vara i fara. Årligen sker mellan 370 000 till 522 000 illegala aborter, enligt landets hälsovårdsministerium. Aborträttsaktivisterna uppskattar dock det verkliga antalet till minst dubbelt så många.


Solidaritet från Stockholm

I likhet med många storstäder runt om i världen, hölls en solidaritetsaktion även i Stockholm. På onsdagen samlades aktivister på inbjudan av ett antal nätverk och privatpersoner på Mynttorget i Stockholm för att stödja förslaget och visa solidaritet med aborträttsaktivisterna i Argentina.

Diana Pinasco var en av dem som deltog. Hon trodde inte att omröstningen skulle gå vägen.

– De flesta i senaten är ju män... Men kanske, kanske, om två miljoner människor går ut på gatorna i Buenos Aires så kanske fler senatorer faller för trycket.

Nu blev det inte så. Den här gången.


Mercedes de Vedia, Karin Rågsjö och Diana Pinasco.



Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: