Narges Hosseini protesterade mot slöjtvånget i Teheran.

Protesterade mot slöjtvång – riskerar tio års fängelse

2018-02-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Narges Hosseini riskerar tio års fängelse efter att ha gripits i Teheran för sin tysta blixtaktion mot slöjtvånget. Hon anser sig oskyldig och erkänner inget av de brott hon anklagas för av åklagaren, enligt sin advokat Nasrin Sotoudeh. Sammanlagt uppges 29 kvinnor ha gripits, anklagade för att ha brutit mot lagen om obligatorisk hijab.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-02-06 | Majoritet i Iran mot obligatorisk slöja enligt statlig studie

2018-01-30 | Revolutionens döttrar fortsätter protestera i Iran

2018-01-25 | Iran: Kvinnan bakom viral slöjprotest hyllas för sitt mod

Narges Hosseini, som greps för att ha protesterat mot slöjtvånget i slutet av januari vägrar erkänna brott, meddelar hennes advokat Nasrin Sotoudeh som besökte henne under det första rättegångsförhöret den 3 februari. Hosseini sitter fängslad i Gharachak-fängelset i staden Varamin under svåra förhållanden.

Vid förhöret sade Hosseini bestämt att hon inte bekänner något brott och därmed inte ångrar sin manifestation mot slöjtvånget. Vid förhöret har Hosseini sagt att hon använde sin rätt att uttrycka sin åsikt om lagen om obligatorisk hijab. Hosseini är nu anklagad för brott mot hijab-lagen, spridning och uppmuntrande av omoraliska handlingar samt samröre med organisationer utomlands. Med dessa brottsrubriceringar riskerar hon upp till tio år i fängelse.

Narges Hosseini har enligt sin advokat även meddelat myndigheterna att hon inte har råd att betala den ovanligt höga borgen på 135 000 dollar som domstolen kräver för att hon ska släppas i väntan på rättegång. Dessutom har hon betonat att även om hon hade råd, skulle hon vägra betala borgen. Hon föredrar att sitta kvar i fängelset. Samtidigt har Hosseini sagt att hon inte har följt heller inspirerats av någon kampanj utomlands, och att det hon gjorde var hennes eget sätt att uttrycka sig och protestera.

Narges Hosseini var den andra kvinnan som ställde sig på samma gata i centrala Teheran som den uppmärksammade Vida Movahed, känd som ”revolutionens dotter” och den som först protesterade mot slöjtvånget genom att stå barhuvad i en korsning och tyst hålla upp en vit sjal. Polismyndigheten i Teheran har uppgett att 29 personer gripits, anklagade för att brutit mot lagen om obligatorisk hijab sedan slutet av december 2017.

Narges Hosseini är 32 år gammal, med högskoleutbildning, statligt anställd och ursprungligen från staden Kashan, nära huvudstaden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: