Bild från 8 mars 1979. 100 000 kvinnor protesterade mot slöjtvånget som dikterades av Khomeini.

Majoritet i Iran mot obligatorisk slöja enligt statlig studie

2018-02-06 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En omfattande undersökning som genomfördes för cirka två år sedan i Iran uppmärksammas nu i ljuset av kvinnors protester mot lagen om obligatorisk hijab. Resultatet avslöjar att det finns en stark opinion mot slöjtvånget. Majoriteten av iranierna är för kvinnors rätt att välja bort hijab.

FAKTA/Historisk kamp mot slöjan

Kampen mot slöjtvånget i Iran har en lång historia. Se bland annat Hengameh Golestans bilder från 8 mars i Teheran 1979 då tiotusentals kvinnor gick ut på gatorna och försvarade kvinnors rättigheter.


RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-30 | Revolutionens döttrar fortsätter protestera i Iran

2018-01-25 | Iran: Kvinnan bakom viral slöjprotest hyllas för sitt mod

Undersökningen är vetenskapligt genomförd enligt Iranbaserade oberoende forskaren och ekonomen Mohammad Maljoo. Maljoo har granskat och sammanfattat undersökningen genom att slå ihop olika frågor som ställdes i undersökningen till två huvudfrågor (för kvinnors eget val kontra för obligatorisk hijab). Enligt honom visar undersökningen i sin helhet att majoriteten, 78,3 procent av iranierna, inte stödjer slöjtvånget, medan 21,7 procent är för obligatorisk hijab för kvinnor.Resultatet bygger på utfrågningar av 14 906 personer i hela landet vilket visar att missnöjet med slöjtvånget är stort även utanför städerna (cirka 70 procent av landets invånare bor i städer) och inte bara bland kvinnor. 72 procent av byborna i Iran tycker att kvinnor själva (i relation till staten) ska välja om de vill bära slöja (enligt Maljoos tolkning).

En annan intressant slutsats Maljoo drar av undersökningen är att 79 procent av männen och 77,6 procent av kvinnorna stödjer kvinnors fria val när det gäller hijab. Bland iranier mellan 15 och 29 år är andelen 82 procent.

Undersökningen är den tredje i sitt slag som genomförts med statliga medel från kulturministeriet för att kartlägga iraniernas värderingar och perspektiv på sociala frågor.

Ännu en officiell, fast mindre undersökning som presidentadministrationens forskningsorgan Center for strategic studies genomförde 2014 visade att 49,8 procent av iranierna såg hijab som ett personligt val som staten inte ska blanda sig i. Slutsatsen av den utredningen blev att ”det inte är lätt att kräva användning av slöja i ett samhälle där närmast hälften av befolkningen inte stödjer tvånget”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: