Iran: Kvinnan bakom viral slöjprotest hyllas för sitt mod

2018-01-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

”Revolutionens dotter” kallas hon nu, kvinnan som ett par dagar innan revolten som skakade regimen ställde sig i en vägkorsning utan obligatorisk hijab och viftade med ett vitt tygstycke i tyst protest. Bilder och filmklipp har fått stor spridning utanför Iran, men först nu kommer uppgifter om vem kvinnan är och vad som hänt henne.

UPPDATERING: På söndag meddelade människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh på sin Facebook-sida att ”revolutionens dotter” har släppts fri från häktet igår.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-30 | Revolutionens döttrar fortsätter protestera i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år


FAKTA:

Center for human rights in Iran: Iranian protesters who died in custody accused of being drug addicts

Den 27 december 2017, ett par dagar innan de stora protesterna i Iran satte igång, befann sig en ung kvinna vid en av Teherans stora gator, Revolutionsgatan. Hon stod i ett hörn på trottoaren och viftade tyst med ett vitt tyg. Hon bar inte huvudduk, var enkelt klädd i ett par jeans och en tröja. Några förbipasserade filmade henne under de stunderna hon stod där barhuvud och med blicken fäst långt bort i fjärran, som en staty. Några av filmklippen nådde utlandet och publicerades, bland annat av kampanjen My stealthy freedom, som uppmanar kvinnor att ta av sin slöja i Iran med risk att gripas, för att skicka bild och film för publicering på kampanjens hemsida.

Hittills har inga filmer som visar vad som hänt efter den unga kvinnans aktion kommit ut. Ingen visste vem den unga kvinnan är. Rykten gick om att hon greps direkt efter sin aktion på plats. Andra rykten tydde på att hon släppts fri men gripits igen. Därför undersökte människorättsjuristen och kvinnorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh fallet på eget initiativ.

Sotoudeh skrev på sin Facebook-sida att den unga kvinnan sitter häktad för att ha brutit mot de obligatoriska hijab-lagarna. Det var inte hon som filmade händelsen, det var inte heller hon som skickade filmklipp på sin aktion utomlands. Det enda hon gjorde var ett civilt motstånd, menar Sotoudeh. Kvinnans familj vill inte uppge hennes identitet. Hon har en försvarsadvokat som inte heller vill uppmärksamma sin klient i dagsläget eller uppge sitt eget namn. Enligt Sotoudehs utredning är den unga kvinnan 31 år och har ett litet barn.

Sent på onsdagskvällen kom nya fast obekräftade uppgifter om den unga kvinnan som kallas för ”revolutionens dotter” på sociala medier. Än så länge menar anonyma källor att hon heter Vida Movahed, och en bild på henne tillsammans med hennes lilla barn sprids. Men Amnesty international har inte bekräftat detta än så länge och många aktivister tvivlar om uppgiften stämmer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: