Allt fler kvinnor, olika färger och samma krav.

Revolutionens döttrar fortsätter protestera i Iran

2018-01-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Protesterna mot slöjtvånget i Iran sprider sig och visar sin mångfald och styrka. Allt fler kvinnor rapporteras ansluta sig till rörelsen, och även flera unga män har börjat visa solidaritet offentligt. En kvinna har hittills arresterats, bekräftar människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh.

UPPDATERAD: 1 februari.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-25 | Iran: Kvinnan bakom viral slöjprotest hyllas för sitt mod

Allt fler unga kvinnor i Irans storstäder ansluter sig till ”Revolutionens döttrar”, den nya och breda rörelsen mot slöjtvånget som har fått ny kraft. I slutet av december och under cirka tio dagar framåt pågick också massiva protester mot regimen och dessa verkar nu ha gett ny fart till motståndet.

Under de senaste dagarna har allt fler kvinnor i Teheran och andra storstäder, som Isfahan och Mashhad, genomfört tysta blixtaktioner utomhus. Samtliga som synts på bilder har varit enkelt klädda vilket skiljer dem från de tidigare bilderna på för det mesta övre medelklasskvinnor, som filmade sina individuella protester mot obligatorisk hijab under det senaste året. De unga revolterande kvinnor som nu syns har en klädstil som påminner mer om det sätt som unga sekulära kvinnor, feminister och kvinnorättsaktivister klär sig på i dagens Iran.
Bilden på en kvinna i heltäckande svart slöja i Mashhad spreds på onsdagen då hon protesterade mot lagen om obligatorisk hijab och överraskade många.


Även unga män ansluter sig till rörelsen. ”Ni är inte ensamma.”


På söndagen 28 januari stod denna kvinna på samma plats som den första unga ”Revolutionens dotter” den 27 december 2017. Hon greps på plats och sitter häktad.


Fler arrestering

Människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh skrev på sin Facebook-sida att: ”I dag stod ännu en ung kvinna på samma ellåda vid Revolutionsgatan i Teheran och viftade med sin huvudduk... Låt kvinnor bestämma själva över sin kropp.”

Den unga kvinnan som ställde sig den 28 januari, på samma ställe som den första, känd som ”revolutionens dotter”, heter Narges Hosseini och greps enligt människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh på plats och fördes till en polisstation. Narges Hosseini har begärt att Sotoudeh ska representera henne. Polismyndigheten har krävt en ovanligt stor summa som borgen för att tillfälligt släppa henne ur häktet.

Teherans åklagarchef bekräftade på onsdagen att ”en kvinna har arresterats”. Han kallade aktionen ”barnslig” och betonade att dessa kvinnor bryter mot hijab-lagen och därmed kommer att straffas enligt denna.

Senare på torsdag har polismyndigheten i Teheran uppget att 29 personer arresterats anklagade för att brutit mot obligatoriska hijba-lagen.

Straffet för den som bryter mot hijab-lagen utomhus i Iran är böter på mellan 5 000 till 50 000 toman (cirka 100 kronor) eller tio dagar till två månader i fängelse.
Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: