Isa Engström, boende i Rissne.

Pridefika blir Rissnetradition

2017-06-21 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Den utlovade regnbågsbänken i metall är invigd men inte satt på plats. I helgen firades Rissne pride för andra gången i form av en picknick. Det som förra året var en omedelbar reaktion på en homofobisk attack har övergått till något som flera av deltagarna vill och räknar med ska bli årligen återkommande.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-03-07 | Rissneungdomar tar över när Sundbybergs politiker sviker

2016-08-16 | Mer än en bänk

2016-06-18 | Stor solidarisk samling i Rissne

2012-06-21 | ”Bästa pride ever”

En gång är ingen gång men två gånger är en tradition? När Rissne samlades till pridepicknick för andra året i rad på fredagen välkomnade Magnus Appelberg från Tillsammans Sundbyberg deltagarna med ett tal där han betonade rätten att vara sig själv:

Vi picknickar för allas rätt att vara sig själva oavsett om du identifierar dig som en han, hon eller hen.

Vi picknickar för allas rätt allas rätt att få älska vem du vill oavsett om det är en hon han eller en hen.

Vi picknickar för allas rätt att frivilligt bära de plagg på sitt huvud som de vill oavsett om det är en slöja, kippa eller för den delen vara utan.

Vi picknickar även för dem som inte kan picknicka här i dag eller vågar komma hit i dag just för att de är sig själva.

Magnus Appelberg erinrade också om förra årets manifestation och hur behovet av solidaritet kom till konkret uttryck när en av deltagarna på pridepicnicen misshandlades för att ha stått upp för hbtq-personers rättigheter. Uppslutningen var större den gången, och en spontan reaktion på vandaliseringen av en bänk i regnbågens färger. Bänken var del av ett konstprojekt med tema alla likas värde som ingick i en satsning för jämställdhet på aktivitetshuset Hundra74an.



Direkt efter förra årets pride i Rissne beställde kommunen en regnbågsbänk i metall som levererades och invigdes på fredagseftermiddagen. Dock fanns ingen möjlighet att skruva fast bänken där och då, så tills vidare förvaras den i kommunhuset. Annika Hirvonen Falk, riksdagsledamot från Sundbyberg, tycker att det var en fin idé.

– Det blir som ett monument över viljan att stå upp mot hat och intolerans som människor i Rissne visade, säger hon.


Annika Hirvonen Falk.


Isa Engström, som bor i Rissne och var med även på förra årets manifestation, säger att bänken är efterlängtad:

– Det är ett ställningstagande av Rissne, att vi inte ska vika oss för hatfulla krafter som försöker slå ner på jämlikhet och jämställdhet.

Att uppslutningen är något mindre denna gång tror hon har flera förklaringar, kanske främst att det som mobiliserat människor till manifestationen fortfarande var en högaktuell händelse.

– Ja, man var ju upprörd, och kom dit och var fortfarande upprörd av den här branden som hade skett, säger Isa Engström.


Rocio Giese med sjuåriga Antonia.


Rocio Guise hoppas att Rissne Pride ska bli årligen återkommande, och att en picknick är ett utmärkt sätt att uttrycka stöd för rätten att inte attackeras och diskrimineras.

– Vi bor här och var här för ett år sedan också. Jag tycker att det är jätteviktigt. Det betyder att man vill vara med och visa att alla är lika viktiga.


Fr v: Magnus Appelberg, Laura Canedo, Jesper Wiklund och Sofia Kuno.


– Det kändes viktigt att upprepa det vi gjorde förra året, som var en reaktion där det blev tydligt och kom väldigt nära varför Pride behövs, säger Sofia Kuno, som varit med och hjälpt till, bland annat med att göra affisch inför picknicken, inför picknicken.

– Att det är så laddat med en bänk med lite färg visar att det här är något vi måste kämpa med i hela världen, säger Laura Canedo, boende i Rissne.


Dj Jessica W Sandberg spelade musik och bidrog till stämningen


Invigning av Rissnes permanenta regnbågsbänk. Picknickdeltagarna turades om att provsitta.


Den gångna helgen firades även Bandhagen pride för första gången med parad runt området, picknick, uppträdanden och queer frågesport. Initiativtagaren Sophie Gunnarsson hade, efter att ha skickat in en motion inför bostadsrättsföreningens årsmöte, mottagit ett hatfyllt vykort. Motionen gällde en bastu och på vykortet hade en anonym hatare, troligen en granne, skrivit ”Vem vill basta med en flata???” Gunnarsson, som har tidigare erfarenhet av att arrangera prideevenemang, svarade med en pridefest, på bostadsrättsföreningens innergård.

Samma helg firades Luleå pride för sjätte gången, Pride Falkenberg för fjärde gången och Borås pride för andra gången.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: