Mariam Jensen (till vänster), Cecilia Price Andersson (mitten) och Tua Höjer (till höger) vid ommålad bänk.

Stor solidarisk samling i Rissne

2016-06-18 | Vera Atarodi padlock

INRIKES

Igår samlades ett hundratal personer i Rissne, stadsdel i Stockholmskommunen Sundbyberg, för ett spontant Rissne Pride-pridefirande. Manifestationen utlystes efter att en parkbänk i pridefärgerna vandaliserats natten till torsdag.

Bänkarna utanför Hemköp i Rissne centrum målades om i ett sommarprojekt som drivs av aktivitetshuset Hundra74an. Endast tjejer anställdes som sommarjobbare och tillsammans påbörjades ett konstprojekt under temat allas lika värde och jämlikhet. Jennifer Jerez är verksamhetsansvarig för projektet och säger att Sundbybergs fritidsgårdar jobbar genomgående med frågor kring jämställdhet.

I höst kommer fritidsgårdarna genomgå hbtq-certifiering och de planerar att fortsätta arbeta med attitydförändringar. Hon säger att de visste att bänkarna skulle väcka reaktioner men inte hur hårda de skulle bli. Den nymålade parkbänken blev bränd bara några timmar efter att den stod färdig och på väggen bakom stod texten ”Pride är inget för Rissne”.

– Dels är detta en homofobisk attack men det är också en attack mot tjejer som tar plats i offentliga rum, säger Jennifer Jerez.

Under fredagens evenemang målades bänken om och prideflaggan hissades på torget. Tua Höjer, Miriam Jensen och Cecilia Price Andersson är några av de som sommarjobbar i projektet.

– Flera har kommit fram under dagen och ifrågasatt vårt arbete med negativa kommentarer. Vi har sett fram emot manifestation och alla som kommer för att sprida glädje, säger Tua Höjer.

Senare under fredagskvällen gjordes en polisanmälan efter att ett bråk uppstått. Två personer blev misshandlade strax efter att manifestationen var över. Dagens nyheter (DN) rapporterade i morse att tre bilar satts i brand under natten. Till DN säger polisen att de misstänker att bränderna var en fortsättning på bråket tidigare under kvällen.

Jennifer Jerez berättar att Sundbyberg stad ska sätta upp en parkbänk i metall i regnbågens färger för att markera hbtq-personers rättigheter. Var i Rissne den ska placeras är ännu inte bestämt.


Hanna Gustavsson (till vänster) och Isabel Rozada (till höger) från Aggregat på kulturcentrum i Hallonbergen kom med sommarjobbare från deras projekt för att stödja


Jag bor i Botkyrka men är i Rissne för att vara solidarisk med mina hbtq-vänner, säger Marit Strand Pettersson.


Flera befann sig på Rissne torg för picknick och solidaritet


Rissnebor hängde upp Pride flaggor från balkonger.


Cecilia Price Andersson (till vänster) och Tua Höjer (till höger) vid ommålad bänk.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: