Tess Asplund delade ut pris till svenska fotbollslandslaget på QX-galan.

Gaygala prisar civilkurage på Rissne pride

2017-02-07 | Felicia Mulinari padlock

KULTUR

På måndagen anordnades QX-galan, en årlig gala arrangerad av tidningen QX för att uppmärksamma och hylla hbtq-personer. Detta året firades galan på Cirkus i Stockholm med Shima Niavarani som galaledare. Årets moment blev när Sveriges landslag i fotboll vann över Brasilien.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-01-27 | Till skamtanternas försvar

2017-01-13 | skamkidsen är nyliberalismens våta dröm

2016-12-01 | Ulrika Westerlund ska utreda transpersoners villkor i Sverige

2016-06-18 | Stor solidarisk samling i Rissne

2016-08-16 | Mer än en bänk

2012-02-17 | Namninsamlingar mot tvångssteriliseringar överlämnad

2016-06-13 |< Blodigt attentat mot hbtq nattklubben i Orlando

Priset delades ut av Tess Asplund, som uppmärksammades förra våren då hon tillsammans med andra protesterade mot nazister i Borlänge. Dessutom hyllades den omdiskuterade tv-serien Skam som årets utländska serie och bandet After Dark tog hem titeln årets scen.

Stämningen blev allvarligare när årets hederspris skulle utses. Hyllningen gick till Christofer Leinonen, som startade The gay and straight alliance och dog i dödsskjutningen i Orlando i juni. Hans mamma var där för att ta emot priset i ett rum fyllt av sorg och allvar. Men det var inte bara det homofoba våldet i USA som togs upp, även hatbrott och hot i Sverige omtalades. Peter Pettersson hyllades som Årets hetero för hur han stod upp för hbtq-personer under Rissne pride. Efter att en bänk i regnbågens färger hade brunnit anordnades Pridemanifestationen i Rissne, Stockholm, men under manifestationen började några ungdomar dra ner en prideflagga. När Pettersson försökte stoppa ungdomarna blev hans misshandlad till den grad att han fick hjärnskakning.


Ulrika Westerlund. Foto: Åsa Petersen.


Men framförallt var gaygalan en kväll i kärlekens och glädjens tecken. Ulrika Westerlund, tidigare medarbetare på Feministiskt perspektiv, var en av de som hyllades och avtackades, för hennes arbete för att stoppa tvångssteriliseringar och hennes långa kamp för hbtq-rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: