Jon Aagaard Andersson är norsk-kinesisk suedi, frilansande skribent, poet och spoken word-artist. Hen krossar vithetsnormen i queera rum och cishetero-normer i rum för personer som rasifieras.

Jag drömmer om att få dö gammal

2017-03-31 | Jon Aagaard Andersson padlock 1

FEMINISM

”Jag drömmer om att få dö gammal. Men det är svårt att drömma när varannan transperson mellan 15 och 19 år har övervägt att ta sitt liv.” Jon Aagaard Andersson högtidlighåller Transgender day of visibility genom att fantisera om att få leva ett lång liv.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-03-18 | Hur länge ska transpersoner vänta?

2016-03-31 | Livsviktigt att förbättra transpersons livsvillkor

2016-03-24 | Synliggörande kulturfestival

2015-06-02 | Enkätundersökning bekräftar hög utsatthet för transpersoner

2014-06-06 | Hot, hat och våld transpersonera vardag

Jag drömmer om att vara 44 år och veta hur livet är när en är vuxen. Om jag kommer vara en sådan som facebookar allt jag gör eller allt mina barn gör eller allt min hund gör. Jag drömmer om att vara 44 år och klaga på mitt jobb men tycka om det i hemlighet, att baka kakor en torsdag för att överraska kollegorna på fredagen. Att lyssna på First Aid Kit och tänka på min ungdom.

Jag drömmer om att vara 56 år. Att mitt största intresse är att gå i skogen och plocka svamp. Jag drömmer om att vara 56 år och ha köpt fyra olika böcker om svamp och ätbara växter. Kanske har jag en partner eller bästa vän som delar mitt intresse, kanske går vi i skogen tillsammans och kanske dricker vi kaffe i solljuset på en mossklädd sten. Jag drömmer om att vara 56 år och veta hur livet är när en är medelålders. Att kalla sig för femtio plus och bli tagen på allvar av alla en möter.

Jag drömmer om att vara 65 år och precis ha köpt en systemkamera som jag tänker att jag ska dokumentera allt med men jag fastnar någonstans i manualen och svordomarna så mitt barnbarn får ta över den (men jag blir arg när hen säger att det är hens, det är fortfarande min kamera jag bara… använder den inte så ofta). Jag drömmer om att vara 65 år och gå kurser i hur en målar med akvarell eller drejar eller stickar en tröja. Att sitta på kaféer och läsa böcker och ha all tid i världen. Att åka till en annan stad och bo där i tre månader. Kanske Lissabon, kanske Rom.

Jag drömmer om att vara 71 år och gå på loppisar och köpa udda kaffekoppar, trots att det inte får plats fler i hyllorna, för sådant ska pensionärer göra. Att promenera runt stan och stanna och sitta på parkbänkar. Kanske mata fåglar. Kanske adoptera en katt om hunden har dött. Att döpa min katt till Findus och ge den ett grönt halsband. Att läsa Pettson och Findus för barnbarnen men mest för mig själv. Att köpa kokböcker och laga mat jag aldrig tagit mig tid att laga förut.

Jag drömmer om att vara 83 år och fira min födelsedag på en brygga i skärgården med familj och vänner, att äta jordgubbar och dricka kaffe och prata om livet. Prata och alla 83 år jag upplevt. Jag drömmer om att vara tacksam för livet. Jag drömmer om att vara vuxen, att vara gammal, att känna mig nöjd, att känna mig färdig.

Jag drömmer om att få dö gammal. Men det är svårt att drömma när varannan transperson mellan 15 och 19 år har övervägt att ta sitt liv. Det är svårt att drömma när medellivslängden för en transperson är 38 år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170331 - gudrun tiberg

Eller så ska pensionärer vara fullt aktiva i politiken. Det är jag som ju är precis 71 ;-) TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: