Dokumentären In the Turn är en av höjdpunkterna på festivalen enligt arrangörerna.

Synliggörande kulturfestival

2016-03-24 | Aleksa Lundberg padlock

KULTUR

I samband med International day of transgender visibility, den 31 mars, går andra upplagan av Trans*Fest Stockholm av stapeln. Huvudstadens första kulturfestival av transpersoner för transpersoner och allierade.

FAKTA/Trans*Fest Stockholm

Vad? Stockholms första kulturfestival av transpersoner för transpersoner och allierade. Film, workshops, performance, foto, musik, fest med mera. Alla events är gratis.

När? 31 mars till tredje april.

Var? Bio Rio, Bitter Pills, ABF-huset, Femtopia, Tank.

Fullständigt program

Bakom initiativet står aktivisterna Catalyst Mcllroy, Alex Fridunger och Jojo Stenberg som vill skapa nya sammanhang och uppmuntra till engagemang i transaktivism.

– Vi försöker skapa fler positiva och tryggare mötesplatser för transpersoner och allierade där olika erfarenheter och uttryck kan ta plats. Det saknas i dag. Vi vill erbjuda andra evenemang att samlas kring än olika typer av politiskt påverkansarbete eller stödgrupper, förklarar de.

I november förra året arrangerade trion sitt första event, Trans*Film Fest Stockholm, i samband med Transgenderday of remembrance. En endags-filmfestival på biograf Tellus.

– Det var väldigt uppskattat och en önskan fanns om fler mötesplatser med fokus på olika typer av konst och kultur. Men också om ytterligare möjligheter att umgås och träffa nya människor. Så vi bestämde oss för att göra en till festival.

I årets program finns bland annat en heldag med utställningar, performance, panelsamtal och workshops på ABF-huset inplanerad. Det kommer hållas kurs i Queersalsa och föredrag om könsöverskridande identitetssökande. Besökarna kommer också att kunna se artister som estradpoeten Yolanda Bohm, rapparen MakeMake och gruppen Tvillingskapet – som spelar ett utdrag ur föreställningen Snoppen blöder.


Om ni får välja tre punkter att lyfta lite extra, vilka blir det?

– Torsdagens visning av dokumentären In the turn på Bio Rio, lördagens workshops på ABF och festen på Tank som vi håller tillsammans med queerklubben Flamingon.


Finns det några transpolitiska frågor som är extra viktiga att lyfta just i år?

– Det finns inget mer övergripande tema för festivalen än just olika typer av synliggörande. Att bereda plats, dela med sig av kunskap, erfarenheter och umgås på ett positivt sätt i tryggare rum.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: