Sandra Paola Lopez.

Kvinnor flätas samman på gränsen mellan USA och Mexiko

2017-01-20 | Filippa Rosenberg padlock

UTRIKES/INTERVJU

På gränsen mellan amerikanska El Paso och mexikanska Ciudad Juárez organiserar Sandra Paola Lopez en starkare gemenskap mellan kvinnor. När Donald Trump svärs in som president under fredagsmorgonen flätar hon samman 50 amerikanska och mexikanska kvinnor på landgränsen. På lördagen anordnar hon systerdemonstrationen Women’s March on the border.

FAKTA/Women’s March on the Border

En av över 600 systerprotester i USA och hela världen, kopplade till Women’s March on Washington som demonstrerar på lördag, 21 januari, mot den tillträdande presidentens retorik och aviserade politik. I Sverige hålls systerdemonstrationer klockan 14 svensk tid, en på Norrmalmstorg i Stockholm och en i Åre.


RELATERADE ARTIKLAR

2017-01-06 | Women’s March till Stockholm

2016-11-15 | ”Inte längre lika klart vem som ska försvara vem mot vem”

2016-11-11 | USA: Vem röstade på vem?

2016-08-26 | #NiUnaMenos: Kampen mot patriarkalt våld växer

2015-07-23 | ”Juárez är toppen av isberget men nu handlar det om hopp”

På lördag 21 januari, äger demonstrationen Women’s March rum i över 600 städer i världen. Största demonstrationen sker i Washington i syfte att uppmärksamma kvinnors och minoriteters rättigheter, efter den splittrande retorik som har förts under den amerikanska presidentvalet.

Sandra Paola Lopez är en av initiativtagarna till systerdemonstrationen i El Paso, Texas. Staden ligger på landsgränsen till mexikanska Ciudad Juárez.

– Demonstrationen är skapad av en hel grupp kvinnor med olika bakgrunder. Vi har nyligen grundat en organisation, Boundless Across Borders, en partipolitisk obunden gemenskap som organiserar kvinnor över gränsen mellan USA och Mexiko, berättar hon.

Många av medlemmarna har tidigare erfarenheter av organisering i olika former. Andra är konstnärer med samhällsengagemang. Nu väljer de att alliera sig under ett och samma namn.

– Rädslan och ilskan över den nutida retoriken förde oss samman. Den nationella mobiliseringen av kvinnor fick oss att själva vilja förena oss, på ett sätt som är relevant för vår gränsregion. Vi vill samla människor från alla samhällsskikt för att tillsammans stå bakom kvinnor och andra missgynnade grupper i samhället, säger Sandra Paola Lopez.


Orolig för framtiden

Genom att anordna det officiella systertåget till Women’s March i Washington, vill Boundless Across Borders få hela gränsregionen att visa stöd för kvinnors, transpersoners och icke-binäras rättigheter.

– Vi marscherar, precis som i Washington, för våra systrar och barn, vår säkerhet, vår hälsa och våra familjer. Vi marscherar också för att påpeka att våra levande och olika samhällen är styrkan i vårt land, säger Sandra Paola Lopez.


Hur ser framtiden ut?

– Många av oss känner oss oroliga över hur det kommer att bli för kvinnor, för invandrare och för vår gränsregion. Men det är anledningen till att vi nu väljer att byta ut tystnad och rädsla mot styrka och handling genom att försvara vårt samhälle. Målet är att skapa en starkare gemenskap, eftersom vi vill att alla i vår region ska kunna känna sig trygga, älskade och accepterade. Rättvisa och jämställdhet är ingenting valfritt för människor i dag. Men det är nödvändigt för att bygga ett fredligt samhälle.


Sammanflätat på bron

Det första steget mot denna framtid blir dock ett performance på fredag morgon, när Donald Trump svärs in som president. Då kommer 50 kvinnor från olika sidor av gränsen i tystnad att få sitt hår sammanflätat på bron mellan amerikanska El Paso och Mexikanska Ciudad Juárez.

– Idén om ett performance med flätande över landsgränserna kommer från den lokala konstnären Xochitl R Nicholson och flätande kommer att utföras av henne och mig. Vi ser att flätan länge har varit en etablerad symbol för styrka och skapandet av en okrossbar förbindelse. Symbolen blir särskilt relevant och kontextuell i vår region, men talar också till kvinnor universellt. Den signalerar dessutom omsorg för personen som blir flätad, säger Sandra Paola Lopez.

Organisationen Boundless Across Borders vill fira de band som kvinnor delar över landgränser, fortsätter hon.

– Att fläta är att väva samman den kollektiva styrkan vi delar med vår systerstad, Juárez. Byggandet av en mänsklig kedja för att korsa en landsgräns talar till vårt lands kollektiva arv och landets historia som en invandrarnation. Det är vårt kreativa sätt att besvara den sorg som har eskalerat i vår gränsregion under det senaste året.

Efter flätandet kommer varje kvinna att behöva lita på varandra, när de sammanflätade slutligen tar varandras händer i en gemensam mur – som de har byggt på egna villkor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: