”Juárez är toppen av isberget men nu handlar det om hopp”

2015-07-22 | Lucía Lagunes Huerta padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”Rättegången som avslutades förra söndagen om morden på elva kvinnor är resultatet av den kamp som mödrar och organisationer bedrivit under 23 år utan att någonsin tappa målet ur sikte – att nå rättvisa för kvinnorna.” Lucía Lagunes Huerta, chef för den feministiska nyhetsbyrån Cimac, skriver om betydelsen av att fem förövare förklarats skyldiga i den första fällande domen gällande kvinnomorden i Ciudad Juárez.

Lucía Lagunes Huerta är chef för den mexikanska feministiskt nyhetsbyrån Cimac, som den 21 juli publicerade denna krönika på spanska.

Översättning: Jenny Rönngren


RELATERADE ARTIKLAR

2015-07-21 Mördade kvinnors anonymitet

2013-06-20 Ny rapport om våldet mot kvinnor i Mexiko

2013-02-22 Minskat våld mot kvinnor i Mexiko kräver politisk vilja

2012-11-30 Knarkkriget i Mexiko utlöste en våg av kvinnomord

2011-06-17 Samlad röst för rättvisa i Mexiko

2011-05-27 Feministisk nyhetsbyrå attackerad på nytt

2011-02-04 Larm om rekord i kvinnomord

2011-01-14 Dödlig kamp för rättvisa i kvinnomordens Juárez

Till minne av Esther Chávez Cano

För alla Ciudad Juárez mödrar

Den här helgen snuddade hundratals kvinnor som mördats eller försvunnit i Ciudad Juárez vid rättvisan, sedan domaren María Catalina Ruiz Pacheco förklarat fem kvinnomördare skyldiga efter ett års rättegång och 180 vittnesmål.

Domen, som formellt bara inkluderar elva offer, representerar symboliskt de hundratals kvinnor som berövats livet av det dödliga genusbaserade våldet i gränsstaden.

Ciudad Juárez är, och kommer fortsätta vara, staden som i ett slag avslöjade – både för landet och världen – det systematiska och omfattande våld mexikanskor upplever i skydd av straffrihet och orättvisa.

Att nå fram till rättegången som avslutades den 19 juli kostade 23 år av mobilisering, internationella åtal, dokumentärer, forskning, statliga utredningar, rekommendationer, offentliga förolämpningar och konfrontationer.

Och samtidigt har de här decennierna inneburit omvandling för hundratals mödrar som tog ledande roller och organiserade sig för att kräva rättvisa och hindra staten från att fortsätta ignorera brotten mot deras döttrar.


Avgörande pusselbitar

Om historien behöver ett startdatum är detta 1993. Tack vare aktivisten Esther Chávez Canos arbete med att skapa systematik utifrån nyheter om händelserna kom vi för första gången närmare kontexten av överhängande fara för livet för de kvinnor som bodde i eller reste genom Ciudad Juárez.

De isolerade nyhetshändelserna berättade om fynden av stympade och livlösa kvinnokroppar som hittades i Juárez ödsliga områden. Notiser här och där var avgörande pusselbitar i kartläggningen av våldet mot kvinnorna.

Samtidigt som Esther Chávez Cano kunde visa vad som pågick – medan fasan bredde ut sig över hela landet och de internationella ifrågasättandena av vad som pågick, och pågår, i Juárez växte – utvecklades också pusslets skuggsida i form av straffrihet och maktens medbrottslighet.

En straffrihet som fram till 2013 lät den tidigare borgmästaren Francisco Barrios Terrazas stanna kvar som ambassadör i Kanada. Han klarade inte att stå upp inför det akuta läget i Ciudad Juárez, utan föredrog att dölja våldet genom att lägga skulden på offren och se ner på kvinnors liv.


Ett första steg

Rättegången som avslutades förra söndagen om morden på elva kvinnor är resultatet av den kamp som mödrar och organisationer bedrivit under 23 år utan att någonsin tappa målet ur sikte – att nå rättvisa för kvinnorna och hitta en benämning som förklarar det extrema våld som tar livet av kvinnor i Juárez, delstaten Mexiko och hela landet.

Domen går utöver de fiktiva teorier som letar ”kvinnomördande maffior” och sätter ljus på två grundläggande element som bär upp begreppet kvinnomord (feminicidio): det systematiska och omfattande våldet mot kvinnor på grund av deras ojämlika situation, vilket används som ett instrument för underkuvande, inför allas åsyn, och vilket myndigheter och staten genom försummelse, medverkan och passivitet tillåter och rättfärdigar.

Domen mot de fem kvinnomördarna är ett första steg för rättvisan, som nu övergår till att bli en pådrivande kraft i det fortsatta arbetet för upprättelse och att förhindra upprepning.

Än en gång är Juárez toppen av isberget, men den här gången gäller det hopp. På den plats där staten misslyckats med planer och program för att skydda kvinnors liv öppnades den här helgen dörren till rättvisan, för att släppa igenom hoppet om att alla Juárez döttrar ska kunna komma hem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: