Lotta Kuylenstjerna organiserar systerdemonstration i Stockholm 21 januari.

Women’s March till Stockholm

2017-01-06 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Över 150 000 personer förväntas medverka i Women’s March, ett demonstrationståg till Washington den 21 januari, som en reaktion på att Donald Trump träder in som USA:s president. Systermarscher i solidaritet är hittills planerade i över 300 städer, i USA och andra delar av världen, och förväntas lämna ett historiskt avtryck. Lotta Kuylenstjerna har inlett arbetet med att ta manifestationen till Stockholm.

Women’s March Stockholm är en del av den globala organisationen för Women’s March on Washington. En manifestation som började med att Teresa Shook, pensionerad jurist på Hawaii, slängde ut en idé till sina vänner på Facebook, efter att ha insett resultatet av presidentvalet den 8 november. Morgonen därpå hade 10 000 personer kommenterat. De ville vara med.

Sedan dess har massor hänt. Erfarna aktivister har klivit in som organisatörer, såväl upplägg som namn på manifestationen har efter inledande kontroverser utvecklats för att bli så inkluderande som möjligt. Människor från hela USA förväntas samlas i korsningen Independence Avenue och Third Street SW i Washington på förmiddagen den 21 januari, dagen efter Donald Trumps presidentinstallation. Över 1 000 bussar är inbokade för att transportera deltagare i demonstrationståget till huvudstaden, som har fått tillstånd att samla 200 000 personer. Fortfarande pågår arbete med att erhålla, och samla in pengar till övriga tillstånd som krävs för att få genomföra själva marschen.

Även om arrangörerna är noga med att demonstrationen inte är en anti-Trump-protest, motiverar hans retorik under valrörelsen behovet att visa hur många som är beredda att stå upp för allas lika värde och rättigheter, enligt programförklaringen:

”Den senaste valrörelsens retorik har förolämpat, demoniserat och hotat många av oss – invandrare oavsett status, muslimer och andra religionsutövare, människor som identifierar sig om hbtqia-personer, ursprungsfolk, svarta och bruna personer, människor med funktionsnedsättningar, överlevare av sexuella övergrepp – och våra samhällen är sårade och rädda. Vi konfronteras med frågan om hur vi, ställda inför nationell och internationell oro och rädsla, kan gå vidare.”


Viktigt att agera

I Sverige är det Lotta Kuylenstjerna som tagit initiativ till en systerdemonstration. Hon har jobbat som administratör inom en rad olika områden, under många år i USA. Från insidan, och med sina referensramar från uppväxten i Sverige, har hon – som inte tidigare varit politiskt aktiv, om än politiskt intresserad – iakttagit hur landet utvecklats:

– Den 11 september 2001 tittade jag på nyheterna innan jag skulle till jobbet. Såg planen flyga in i World Trade Center samtidigt som det hände. Efter det blev världen, och speciellt USA, aldrig sig lik igen. Marginaliseringen av människor har hårdnat och ökat. Den strävan efter jämlikhet som fanns avtog och människor blev istället misstänksamma mot varandra.

Nu lever Lotta Kuylenstjerna i Sverige med sin amerikanske man, medan dottern har dubbelt medborgarskap och bor i USA.

– Att komma tillbaka till Sverige efter åren med Bush och mina erfarenheter där var som en befrielse. Nu har jag sett att det jag var med om där, och som var en stor orsak till att jag flyttade tillbaka, händer här. Det är inte okej någonstans! Efter valet 2016 med den fruktansvärda retoriken och den behandling Hillary Clinton fick utstå från alla håll, mådde jag fysiskt dåligt. Efter valet kände jag mig deprimerad. Vart är vi på väg?

Det var i det läget som Kuylenstjerna hörde talas om Women’s March on Washington. Hon tänkte genast att ”det här måste vi göra i Stockholm”:

– När en supermakt väljer en ledare med Twitter-Touretts syndrom måste människor agera. Det här gör jag med passion, för min son som är handikappad, för hans assistent som är homosexuell och alla människor som försöker leva och bli accepterade som de människor de är. För vår miljö, så vi kan tillgodose alla människors rätt till en giftfri miljö och att vi kan tillgodose alla med mat, säger hon.
Räknar med stor uppslutning

Women’s March är inte den enda manifestationen som planeras i samband med att Donald Trump tar över som USA:s president efter Barack Obama, men väntas bli den största och en historisk händelse. Lotta Kuylenstierna var tidigt ute med att ansöka om polistillstånd för att tåga från Norrmalmstorg, där kvinnodemonstrationen startar klockan 14, till USA:s ambassad på Gärdet i Stockholm.

I Stockholm har även Rött forum bjudit in till demonstration på Sergels torg för att, som det står på evenemagssidan, ”Försvara människovärdet – slå tillbaka högervågen”. Rött forum planerar att ansluta till marschen mot ambassaden efter sin demonstration som inleds klockan 13 på Sergels torg. Även Democrats abroad har tagit initiativ till en demonstration i solidaritet med Women’s March på Medborgarplatsen och i Jönköping planeras ytterligare en lokal systerdemonstration.

Hittills har Kuylenstierna varit ensam med planeringen av systerdemonstrationen i Stockholm, men haft Skypemöten och samarbete med såväl den globala som europeiska och skandinaviska rörelsen. Under julhelgerna har arbetet gått långsamt – men nu växer organiseringen.

– Varje dag får vi in många frågor och många som vill delta. Vår lokala Stockholmsorganisation har också vuxit så jag har äntligen fått hjälp. När vi börjar gå ut i media och alla helger är över förväntar vi oss en explosionsartad spridning, säger Lotta Kuylenstjerna.

Talare är på gång, och eventuellt blir det förberedande träffar, bland annat för att göra banderoller. Den 9 januari drar allt igång på allvar.

– Den respons vi fått hittills har varit oerhört positiv så vi känner oss väldigt hoppfulla och om man ser till andra länder som inte har lika mycket ledighet som vi har här i Sverige så har vi anledning att vara positiva. Det här förväntas slå alla tidigare rekord för en gemensam demonstration över jorden så vi är taggade!


Ny syn på feminism

När detta skrivs har över 300 systermarscher tillkommit, såväl lokalt i USA som globalt. Försvaret av reproduktiva rättigheter kommer utgöra en viktig del av kvinnodemonstrationen. Samtidigt reflekterar den, enligt feministiska forskare, en framväxande syn på feminism som intersektionell, där kvinnorörelsen samverkar med andra medborgarrättsrörelser. Statsvetarprofessorn Hahrie Han är inte förvånad över att det snarare än etablerade organisationer är individuella kvinnor som initierat denna manifestation.

– Utmaningen med att låta en organisation sätta sitt namn på den är att varje organisation har sin egen framtoning, som drar till sig en del människor och stöter ifrån sig andra, säger hon till Washington Post.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: