Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag är gemensamma partiledare för HDP.

Elva HDP-parlamentariker gripna under natten i Turkiet

2016-11-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Under natten till fredag 4 november i en landsomfattande polisrazzia greps elva parlamentsledamöter från Turkiets tredje största parti Folkens demokratiska parti, HDP.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-23 Så straffas oliktänkande i dagens Turkiet

2016-07-26 Kurdisk redaktör har fängslats

2016-07-19 Turkiet: Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2015-11-30 EU:s miljardstöd till Turkiet möter skarp kritik

2015-08-21 Prokurdiska HDP-ledare möter Margot Wallström

2015-06-09 Rekordmånga kvinnor i Turkiets nya parlament


FAKTA:

Ur EU-fördraget: KAPITEL 1 - ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OM UNIONENS YTTRE ÅTGÄRDER. Artikel 21:

1. Unionens åtgärder i internationella sammanhang ska utgå från de principer som har legat till grund för dess egen tillblivelse, utveckling och utvidgning och som den strävar efter att föra fram i resten av världen: demokrati, rättsstaten, de mänskliga rättigheternas och grundläggande friheternas universalitet och odelbarhet, respekt för människors värde, jämlikhet och solidaritet samt respekt för principerna i Förenta nationernas stadga och i folkrätten.

Partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag är några av de som har arresterats. Demirtas gick ut med information om gripandet i Diyarbakir via en Twitter-post som snabbt försvann när sociala medier stängdes ner i landet. ”Polisen står vid dörren utanför mitt hus i Diyarbakir med en arresteringsorder”, skrev partiledaren och parlamentarikern Demirtas.

De andra gripna är enligt kurdiska källor: Sirri Sureyya Onder, Ziya Pir, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan, Nursel Aydoğan, Gulser Yildirim, Idris Baluken, Abdullah Zeydan.

Kurdiska källor uttrycker oro för fler gripanden under dagen.

I kurdiska medier beskrivs nattens razzia mot folkvalda kurdiska parlamentariker som ”en politisk kupp” och ”fascistisk agerande med Erdogan i spetsen”.

HDP Foreign Affairs och en rad andra HDP-källor meddelar att åklagaren har isolerat partiledaren Selahattin Demirtas för att inte komma i kontakt med de andra gripna ledamöterna. De andra 10 gripna ledamöterna, bland annat partiledaren Figen Yuksekdag, har förhörts utan tillgång till sina försvarsadvokater, enligt HDP-källor.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uppmanar Sverige och omvärlden att sätta tryck på Turkiet.

"När man griper ledarna för det viktigaste oppositionspartiet krossar man möjligheterna till en demokratisk opposition. Regeringen måste kalla upp den turkiska ambassadören nu, och protestera kraftfullt", säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet till SVT Nyheter.

Pro-kurdiska organisationer och nätverk i Sverige, NCDK, Rojavakommittéerna och Bakurkommittéerna, kräver i ett uttalande att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandet av HDP:s parlamentariker:

"Att attackera HDP är lika med att attackera den sista levande delen av den turkiska demokratin. I sin jakt på maktfullkomlighet stänger nu Erdogan dörren för en fredsprocess i Turkiet".


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: